Όλοι θυμώνουμε κατά καιρούς, αλλά αν είστε κάποιος που περνά τις περισσότερες μέρες θυμωμένος ίσως χρειάζεται να εστιάσετε στο να χαλαρώσετε. Ο θυμός δεν είναι κάτι που μας ευνοεί και μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά μας.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του θυμού στην καρδιά μας και τα περισσότερα ευρήματα δεν είναι καλά. Τα έντονα επεισόδια θυμού, σε γενικές γραμμές, μπορούν να προκαλέσουν πράγματα όπως μια καρδιακή προσβολή καθώς και να αυξήσουν σοβαρά τις πιθανότητες να πάθετε μία. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι για όσους έχουν οξεία στεφανιαία απόφραξη, όσο πιο θυμωμένοι είναι τόσο πιο πιθανό είναι να πάθουν καρδιακή προσβολή. Σε άτομα που ο θυμός τους βαθμολογήθηκε με 5 ή παραπάνω στην κλίμακα των 10 ήταν σχεδόν 9 φορές πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή έως και 2 ώρες μετά από μια έκρηξη θυμού.
Όσον αφορά τα ευρήματα τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι:
«Αυτή η μελέτη προστίθεται στο μικρό αλλά αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που συνδέουν τα ακραία συναισθηματικά ερεθίσματα με την εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Οι μελλοντικές μελέτες μπορεί να βελτιώσουν τα μοντέλα πρόβλεψης για το πότε θα συμβεί αυτή και να προβούν σε νέες προληπτικές θεραπείες.»
Όταν πρόκειται για τον θυμό και τους κινδύνους που τον συνοδεύουν, το να μπορείτε να επεξεργαστείτε τα άσχημα συναισθήματα σας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πώς να χειριζόμαστε το άγχος και τον θυμό μας ανεξάρτητα από την αιτία που μας τα προκαλεί. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι αυτό τόσο καλύτερα μπορούμε να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Μπορεί ακόμα να φανεί χρήσιμο το να πάρετε μια ασπιρίνη μετά από μια έκρηξη θυμού καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει καταστάσεις που σχετίζονται με την στεφανιαία αρτηρία.
Σχετικά με το θέμα, το harvard.edu έγραψε τα παρακάτω και αναφέρει πως ο καθένας μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του για να ελαττώσει αυτόν τον κίνδυνο:
Για μια προσέγγιση χωρίς φάρμακα, δοκιμάστε ένα πρόγραμμα διαχείρισης θυμού. Μια ανάλυση 50 μελετών που περιλάμβαναν περίπου 2.000 εθελοντές διαπίστωσε ότι τέτοια προγράμματα βοηθούν τους ανθρώπους να μειώσουν τον θυμό τους, να ανταποκριθούν σε απειλητικές καταστάσεις λιγότερο επιθετικά και να εφαρμόσουν θετικές συμπεριφορές όπως τεχνικές χαλάρωσης ή καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας. Αλλά μένει να δούμε αν η διαχείριση του θυμού μπορεί να μειώσει τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα καρδιακά προβλήματα.
Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση προσφέρει στρατηγικές για την διαχείριση του θυμού όπως:
Χαλαρώστε. Στην έξαρση της στιγμής προσπαθήστε να πάρετε βαθιές ανάσες και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει.
Αναδιαμορφώστε τον τρόπο σκέψης σας. Όταν θυμώνουν, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλουν ή να είναι πολύ δραματικοί. Αντί να βρίζετε, αναγνωρίστε την απογοήτευση σας καθώς και το ότι να θυμώνετε δεν θα βοηθήσει.
Επικοινωνήστε με προσοχή. Κατά τη διάρκεια ενός καβγά, επιβραδύνετε. Ακούστε προσεκτικά τι λέει το άλλο άτομο και σταματήστε για να σκεφτείτε πριν απαντήσετε.
Αλλάξτε το περιβάλλον σας. Όταν το άμεσο περιβάλλον σας προκαλεί ένα αίσθημα οργής, αποφύγετε το αν είναι δυνατόν. Προγραμματίστε να έχετε λίγη ηρεμία κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ο Δρ. Michael C. Miller βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι η έκφραση θυμού συχνά κλιμακώνει την σύγκρουση. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο θυμό. Οπότε υποχωρήστε, και μην κάνετε κάτι άμεσο εκτός και αν πρέπει. Με το να μείνετε ψύχραιμοι θα είστε περισσότερο ικανοποιημένοι και ίσως αποφύγετε και κάποιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.»
Ο θυμός είναι και πάντα ήταν ένα αρκετά τοξικό συναίσθημα. Το να δουλέψετε για να τον διαχειριστείτε θα μπορούσε να σας ωφελήσει πολύ.
Του αρθογράφου
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.