Είτε έχουμε την τάση να είμαστε αναβλητικοί, είτε νιώθουμε ότι οι 24 ώρες της κάθε ημέρας δεν μας φτάνουν, είτε θέλουμε να ενισχύσουμε τις αποδόσεις μας, η διαχείριση χρόνου είναι η λύση στον προβληματισμό μας. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το time management μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τις αποδόσεις μας στον εργασιακό τομέα αλλά και την ευεξία μας, μειώνοντας το στρες.
Αν ψάχνουμε λοιπόν έναν τρόπο να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας, να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας (σε οποιονδήποτε τομέα) ή να καταπολεμήσουμε το στρες, η διαχείριση χρόνου είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ας δούμε όμως πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση χρόνου.
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε πώς ακριβώς αξιοποιούμε τον χρόνο μας. Κοιτάζοντας το ρολόι, ίσως καταλάβουμε, για παράδειγμα, ότι αφιερώνουμε μια ολόκληρη ώρα τσεκάροντας τα emails μας αντί να ασχολούμαστε με κάποιο σημαντικό project που επείγει. Όταν ξέρουμε πώς ακριβώς ξοδεύουμε τις ώρες μας, θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε χρήσιμες αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποδοτικοί σε ό,τι κάνουμε.
Μπορεί να ακούγεται αυστηρό, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να γίνει… παιχνίδι. Βάζουμε για παράδειγμα στόχο να ολοκληρώσουμε ένα task σε συγκεκριμένο χρόνο και αν τα καταφέρουμε επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με ένα σύντομο διάλειμμα, ώστε να αποφορτίσουμε το σώμα και το μυαλό μας.
Οι λίστες μάς βοηθούν να οργανώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να γλιτώσουμε χρόνο. Όταν έχουμε ετοιμάσει μια λίστα, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε ή τι ακολουθεί στη συνέχεια. Έτσι, οι λίστες βοηθούν στο να μένουμε συγκεντρωμένοι, να έχουμε κίνητρο και να αντλούμε μια αίσθηση επιτυχίας κάθε φορά που σβήνουμε μια υποχρέωση.
Η οργάνωση είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας. Ιδανικά, προγραμματίζουμε την επόμενη εβδομάδα κάθε Κυριακή βράδυ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές μας υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του προγράμματός μας, αλλά και να μειώσουμε το στρες που νιώθουμε.
Προγραμματίζουμε τις πιο σημαντικές και απαιτητικές μας υποχρεώσεις στην αρχή της ημέρας, όταν ακόμη είμαστε ξεκούραστοι και έχουμε περισσότερη ενέργεια. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να τις ολοκληρώσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε την ημέρα μας με λιγότερο στρες, αφού το δύσκολο κομμάτι θα έχει φύγει.
Αν έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε με μια συγκεκριμένη δουλειά, εστιάζουμε σε αυτή μέχρι να τη φέρουμε εις πέρας. Αποφεύγουμε να την αφήνουμε στη μέση, να καταπιανόμαστε με κάτι άλλο και να επιστρέφουμε σε αυτή, αφού με αυτόν τον τρόπο αποσυντονιζόμαστε.
Πηγή: vita.gr
Του αρθογράφου
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.
Σύμφωνα με το National Alliance on Mental Illness, ένας στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια, αλλά γιατί δεν αναζητούν όλοι επαγγελματική βοήθεια;