Πολλοί επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας και άλλα έντονα εργασιακά περιβάλλοντα υποφέρουν από άγχος παραμένοντας αποτελεσματικοί. Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη και εφικτή.
Η Δρ. Καθλίν Άιζαακ, κλινική καθηγήτρια στο κέντρο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημιούργησε μια ομάδα με σκοπό την υποστήριξη των γιατρών της πανδημίας, αλλά η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Το γεγονός αυτό εξηγεί σε ένα πρόσφατο άρθρο της στο περιοδικό NY Times, αναφέροντας: Νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση «Eίμαι καλά, ξέρω τι κάνω». Υπάρχει μια τέτοια κουλτούρα τελειομανίας και είναι τόσο ανταγωνιστική που οι άνθρωποι προτιμούν να δείχνουν ότι είναι καλά. Είναι πιο δύσκολο να παραδεχτούν ότι ζορίζονται.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι διατηρούν τον επαγγελματισμό τους με κάθε κόστος, ακόμα και όταν αισθάνονται ότι ξεπερνούν τα όριά τους, είναι αγχωμένοι και βαθιά ανήσυχοι.
Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας δεν εντοπίζεται μόνο στους γιατρούς. Αυτή η μορφή πίεσης εμφανίζεται σε πολλούς επαγγελματίες που εργάζονται σε έντονα περιβάλλοντα, όπου τα αποτελέσματα θεωρούνται πιο σημαντικά από την αυτοφροντίδα.
Τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας υπερηφανεύονται για το ότι είναι εργατικά, προσηλωμένα στη λεπτομέρεια και εξυπηρετικά, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να γίνουν μια συνταγή εξάντλησης. Διατηρούν έναν τοίχο: απλά δεν υπάρχει χρόνος για επεξεργασία των συναισθημάτων τους. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορεί να διαμαρτύρονται για ευερεθιστότητα, κακό ύπνο και κόπωση, δηλαδή συμπτώματα που συνοδεύουν την εξάντληση.
Οι εργατικοί επαγγελματίες μερικές φορές δυσκολεύονται να μειώσουν ταχύτητα, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός εργασίας. Δεν υπάρχει διακόπτης απενεργοποίησης. Οι πολύ επιτυχημένοι μπορεί να φοβούνται την αποτυχία και συχνά δυσκολεύονται να θέσουν όρια μεταξύ εργασίας και χρόνου στο σπίτι.
Ένας λεπτολόγος συνεργάτης μπορεί να είναι ιδανικός για μέλος της ομάδας, αλλά η προσήλωση στη λεπτομέρεια μπορεί επίσης να τον οδηγήσει σε υπερβολική σκέψη, ανάλυση ή αναβλητικότητα. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να αφορά έναν διαδικτυακό επιχειρηματία που ξοδεύει χρόνο δημιουργώντας περιεχόμενο, που δεν είναι ποτέ αρκετά τέλειο για να το δημοσιεύσει.
Τέτοιου είδους άνθρωποι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και συχνά εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη ή σε άλλους τομείς φροντίδας. Δεν είναι ασυνήθιστο γι’ αυτούς να επιβαρύνονται με καθήκοντα, να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα για να διατηρούν την ισορροπία και να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους. Δεν μπορούν να πουν όχι.
Οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται πολύ λίγο όσον αφορά την αυτοφροντίδα. Η κουλτούρα της ιατρικής εξακολουθεί να πρεσβεύει ότι ο γιατρός πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή να μην καταναλώνει υγρά κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας, για να περιορίσει τα άσκοπα διαλείμματα και να είναι έτσι πιο διαθέσιμος στους ασθενείς.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι απλώς ένα αφρόλουτρο στο τέλος της ημέρας, αλλά μια στάση αυτογνωσίας και αυτοπροβληματισμού που επιτρέπει σε κάποιον να θέσει τα κατάλληλα όρια για τον εαυτό του και να αποφύγει την εξάντληση.
1. Να είστε ευγνώμονες. Εδώ, η ευγνωμοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα να αποδέχεσαι τα σφάλματα ως ανθρώπινα. Οι ατέλειες είναι μοναδικές ευκαιρίες για μάθηση και όχι ελαττώματα. Βιβλία αυτογνωσίας όπως Τα δώρα της μη τελειότητας: Αφήστε το ποιος νομίζετε ότι θα έπρεπε να είστε και αγκαλιάστε το ποιος είστε της Μπρενέ Μπράουν, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.
2. Απαλλαγείτε από τα «πρέπει» και επιλέξτε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.
3. Οι σκέψεις είναι απλώς σκέψεις. Η πραγματική σας ταυτότητα και αξία εξαρτάται από σας ως προσωπικότητα και όχι από την επιτυχία.
4. Η ευαλωτότητά σας είναι η δύναμή σας. Η αυτογνωσία και η προθυμία να μοιραστείτε δύσκολες στιγμές είναι συχνά πιο χρήσιμες από τις επιτυχίες.
5. Τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας κάνουν συχνά αυτοκριτική και πιστεύουν ότι αυτός ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουν. Ο κίνδυνος όμως είναι ότι αυτή η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό τους μπορεί να μετριάσει τη χαρά της νίκης. Σκεφτείτε έναν επαγγελματία αθλητή που δεν μπορεί να γευτεί τη νίκη του επειδή εστιάζει σε ένα χαμένο σουτ. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας με καλοσύνη.
6. Η μη προσήλωση είναι δύσκολη κατάσταση σε άτομα που εργάζονται σε βιομηχανίες και περιβάλλοντα που στοχεύουν σε αποτελέσματα, όπως είναι ο τομέας της υγείας. Η κατάσταση αυτή όμως, της μη προσήλωσης, δεν σημαίνει ότι έχετε παύσει να ενδιαφέρεστε για το αποτέλεσμα, αλλά ότι η συναισθηματική σας κατάσταση δεν συνδέεται με το αποτέλεσμα.
Οι επαγγελματίες με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορούν να συνεχίσουν να παλεύουν για την τελειότητα, χωρίς να είναι τελειομανείς. Με την εξάσκηση αυτών των πρακτικών συνειδητοποίησης, μπορούν να βρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στην εργασία και στη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα να μειώσουν την πιθανότητα εξάντλησης.
Πηγή: www.psychologynow.gr
Του αρθογράφου
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.