Δύο πράγματα πρέπει να φοβάται κανείς: το φθόνο των φίλων του και το μίσος των εχθρών του.
Κλεόβουλος ο Ρόδιος, 6ος π.Χ.
Η απογοήτευση είναι το πρώτο συναίσθημα που εδραιώνεται μέσα μας όταν γίνουμε αποδέκτες του φθόνου. Είναι η συνέχεια του απόλυτου πόνου που κατακλύζει την καρδιά μας. Τα υπόλοιπα συναισθήματα που ακολουθούν συμβαδίζουν με την μοναξιά την έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και την βαθιά αδικία .
Και για ποιο λόγο ο φθόνος είναι δυνατόν να αγγίζει τόσο σκληρά τον ψυχισμό μας?
Επειδή δεν αρέσει σε κανέναν να τον προδίδουν.
Επειδή πιθανόν να έχουμε επενδύσει στην ζωή μας ώστε να καλλιεργήσαμε σχέσεις με ανθρώπους που πιστέψαμε σε αυτούς . Τους αγαπήσαμε αλλά και δαπανήσαμε χρόνο και μπόλικο συναίσθημα για να ναι είναι ευτυχισμένοι.
Όμως,ότι η ζηλοφθονία υπάρχει και είναι γεγονός δεν αμφισβητείται.
Δεν είναι τόσο συχνή η ζηλοφθονία όσο η ζήλεια στις διαπροσωπικές σχέσεις
Η ζήλεια αρκετές φορές λειτουργεί και ως κινητήρια δύναμη για να ανελιχθούμε στην ζωή μας. Επίσης, δεν αποτελεί και αρνητικό πόλο στις σχεσεις των ανθρώπων πάντα. Όταν«ζηλεύω»κάτι σημαίνει ότι ουσιαστικά το θαυμάζω χωρίς αποκλειστικά να θέλω να αφαιρεθεί αυτό που επιθυμώ κι γω από τον άλλον που ήδη το έχει. Δεν σημαίνει ότι θέλω και το κακό του.
Η ζηλοφθονία είναι διαφορετική από το συναίσθημα της ζήλειας.
Πρόκειται για συναίσθημα ανάμικτο με τον θαυμασμό αλλά και την φθόνο. Τα αίτια βέβαια της ζηλοφθονίας πηγάζουν αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον άνθρωπο που φθονείχωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα στο πρόσωπο που φθονεί. Η ζηλοφθονίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Αφοράσυναισθήματαμειονεξίας που αισθάνεται ο ζηλόφθονος για τον φίλο του ,τον σύντροφο του ή για τον συνεργάτη του.
Για να ζηλοφθονεί κάποιος χρειάζεται το πρόσωπο που είναι αποδέκτης της κακεντρέχειας να ήταν σε αλληλεπίδραση με θετικές προδιαγραφές στην ζωή του.
Λέγοντας θετικές προδιαγραφές σημαίνει να τους συνέδεε σχέση αίματος ή συγγενικός δεσμός, συντροφικότητα είτε και επαγγελματική ή ακόμα και φιλική σχέση.
Η πηγή της ζηλοφθονίας βρίσκεται στα αισθήματα μειονεξίας που νιώθει το ίδιο το άτομο που φθονεί και όσο παρατηρεί την προσωπική ανέλιξη του ‘’θύματος ‘’ του αυτά τα ίδια μειονεκτικά αισθήματα πολλαπλασιάζονται και γιγαντώνονται.
Όλο το παραπάνω σενάριο ,όπως είπαμε, το παρατηρούμε,συνήθως, σε φιλικά, επαγγελματικά και οικογενειακά περιβάλλονται επειδή τα άτομα έχουν στενήαλληλεπίδραση.
Όμως, τελικά, περισσότερο κινδυνεύει από τα βασανιστικά συναισθήματα ο ζηλόφθονος παρά αυτός που φθονείται.
Η κακία κατατρώει τον ψυχισμό και δεν είναι λίγες οι φορές που σωματοποιείται.
Τρώγεται με τα ρούχα του ,να ήταν η ζήλεια ψώρα, τον έφαγε από την ζήλεια του κλπ.
Μερικές από τις εκφράσεις του λαού που δηλώνουν τον βασανισμό που κατατρύχεται αυτός που φθονεί καιπόσο κακό κάνει στον εαυτό του αλλά και στον άλλον.
Η ζηλοφθονία βέβαια επηρεάζει και το ευρύτερο περιβάλλον αυτού που φθονεί και αυτού που φθονείται.
Η εχθρότητα αυτή δρομολογείται από την έντονηδυσαρέσκεια και θλίψη για την επιτυχία ή ακόμα και για την ευτυχία του άλλου.
Ο Νίτσεμας λέει ότι η ζηλοφθονία απόκτημα κακίας και ο Αριστοτέληςαπό τους αρχαίους χρόνους υποστηρίζει πωςτο να φθονείςκάποιονείναι σαν να παραδέχεσαι πως είσαι κατώτερός του.
Η ζήλια είναι μια μανία που δεν μπορεί να υποφέρει το καλό των άλλων» (Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό)
Τι μπορεί να μισεί ο ζηλόφθονος:
Για κάποιον από τους παραπάνω λόγους ή και για μερικούς από αυτούς ή και για όλους τους λόγους εποφθαλμιά τον φίλο του, τον συγγενή του, τον συνεργάτη του, τον σύντροφό του.
Είναι τόση η πικρία που νιώθει ως «αδικημένος»επειδή εκείνος δεν έχει τα παραπάνω που συχνά εκλογικεύει την έχθρα του και κινητοποιείται από απόλυτα, κατά την δική του νοσηρή άποψη πάντα πως προασπίζεται το δίκιο του.
Ο φθόνοςπεριέχει και εκδίκηση.
Αυτή την ψεύτικηανακούφιση της δικαίωσης.
Συνήθως, οι ζηλόφθονοι :
Διαφοροποιουν τον τρόπο της συμπεριφοράς του, προς τον μέχρι πρότινος, δικό τους άνθρωπο ,λόγω της καλής εξέλιξης της ζωής του. Σταδιακά αποστασιοποιούνται ενώ συμπεριφέρονται με λίγη ενσυναίσθησηώσπου να απομακρυνθούν εντελώς από κοντά του., και φυσικά τότε ξεκινά να πραγματοποιεί σχέδια με μνησικακία και κακεντρέχεια.
Η όλη αυτή ατέρμονη ψυχική προδιάθεση έχει τις ρίζες της στον υπέρμετρο εγωισμό που σπείρει την δυστυχία σε αυτόν που φθονεί επειδή οι άλλοι σπέρνουν ευτυχία.
Η απομάκρυνση και η πλήρης αποστασιοποίηση από τα ζηλόφθονα άτομα είναι απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία .
Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μας προσφέρουν και να τους προσφέρουμε.
Η θεραπεία στον άνθρωπο που ζηλοφθονεί έρχεται μόνο όταν συζητήσει με τον εαυτό του και γίνει φιλικός με τον ίδιο του τον εαυτό .
Πηγή: www.dailytvradio.gr
Του αρθογράφου
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.