Σχεδόν 20.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν φαρμακευτική κάνναβη για περίοδο δύο ετών σύμφωνα με μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση της στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη, υποστηρίζεται από ένα από τα κορυφαία ιατρικά όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου και φιλοδοξεί ότι θα πείσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνταγογραφήσει τη χορήγηση κάνναβης για μια σειρά από περιπτώσεις.
Αν και η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από ένα χρόνο, δεν υπάρχει πρόσβαση για πολλούς ασθενείς, σύμφωνα με τους αρμόδιους της καμπάνιας που στηρίζουν την πρώτη τόσο μεγάλη δοκιμή, στην ιστορία της Ευρώπης.
«Η ιατρική κάνναβη παραμένει απρόσιτη για πάρα πολλούς», δήλωσε ο καθηγητής David Nutt από το ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο Drug Science, τον οργανισμό πίσω από την έναρξη του Project Twenty21, όπου 20.000 ασθενείς θα προμηθεύονται επιδοτούμενα προϊόντα κάνναβης μέχρι τα τέλη του 2021. «Οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία, με σημαντικό χρέος από το κόστος των ιδιωτικών συνταγών ή τιμωρούνται επειδή είναι αναγκασμένοι να στραφούν στη μαύρη αγορά. Δεν αξίζουν κανένα από αυτά και η κατάσταση με τη συνταγογράφηση πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο επιστήμονας.
Το σχέδιο, το οποίο θα ξεκινήσει και θα υποστηριχθεί από το Royal College of Psychiatrists (RCP), θα έχει ως στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού αποδεικτικών στοιχείων, με βάση δεδομένων από ασθενείς, για την ιατρική κάνναβη στην Ευρώπη. Οι αρμόδιοι το ενέκριναν προκειμένου να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι το φάρμακο πρέπει να γίνει τόσο ευρέως διαθέσιμο, και προσιτό, όπως και άλλα εγκεκριμένα φάρμακα. 11.9.2019 Φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα: Επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ και 2.250 θέσεις εργασίας.
Μετά τη νομιμοποίηση, οι γιατροί παραμένουν δύσπιστοι για τη συνταγογράφηση της κάνναβης, λόγω έλλειψης στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι υπάρχει μια βιομηχανία επικεντρωμένη στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το Project Twenty21 θα μελετήσει τις επιδράσεις του φαρμάκου σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύνδρομο Tourette, διαταραχή άγχους ή ιστορικό κατάχρησης ουσιών.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από κάποιας μορφής χρόνιο πόνο. «Τα δεδομένα από διάφορες χώρες αποκαλύπτουν ότι η ιατρική κάνναβη έχει ωφελήσει αρκετές χιλιάδες ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Arun Bhaskar, πρόεδρος της British Pain Society. «Υπάρχουν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι με χρόνιο πόνο σε σοβαρό βαθμό αναπηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ιατρική κάνναβη είναι ακόμα δυσπρόσιτη. Δοκιμές όπως το Project Twenty21 θα μπορούσαν να παράσχουν αποδείξεις για την ασφαλή και αποτελεσματική συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και άλλα οφέλη που αλλάζουν τη ζωή για ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς».
Πηγή: lifo.gr
Του αρθογράφου