Οι τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς σχετικά με τη χρήση των κανναβινοειδών σε κλινικό επίπεδο, εξετάστηκαν στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει -με δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση- η Επιστημονική Επιτροπή του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη χώρα μας μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά κάτι που αντικατοπτρίζει μία διεθνή τάση, με όλο και περισσότερες χώρες να αναζητούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ένταξη των φαρμάκων που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από το συγκεκριμένο φυτό», σημείωσε η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν», Φωτεινή Ντάνου, η οποία συντόνισε την εναρκτήρια ημερίδα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.
Οι πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών φαρμάκων στη νευρολογία, παρουσιάστηκαν από την διευθύντρια του Νευρολογικού τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν», Δήμητρα Παπαδημητρίου και τις αναισθησιολόγους Χρυσούλα Καραναστάση και Σοφία Πουλοπούλου, ενώ έγινε εκτενής ανάλυση της επίσημης θέσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εταιρειών Πόνου σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των κανναβινοειδών. Όπως αναφέρθηκε, οι ενδείξεις αυτές σήμερα παραμένουν περιορισμένες: η κανναβιδιόλη έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως θεραπευτική αγωγή σε ορισμένα σύνδρομα παιδικής επιληψίας, ανθεκτικά στη συνήθη αντιεπιληπτική αγωγή, ενώ η Δ9 τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), η οποία αποτελεί το δραστικό συστατικό της ινδικής κάνναβης, μπορεί να χορηγηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου και της σπαστικότητας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επίσης μπορούν να χορηγηθούν ως τρίτη γραμμή θεραπείας σε άλλα σύνδρομα με σπαστικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιου πόνου, ανθεκτικού σε άλλα αναλγητικά φάρμακα ή όταν τα φάρμακα αυτά έχουν μη αποδεκτές ανεπιθύμητες δράσεις σε ένα συγκεκριμένο ασθενή. «Δεν αποτελούν θεραπεία για κανενός είδους οξύ πόνο, δεν πρέπει να είναι φάρμακα πρώτης επιλογής», αναφέρθηκε. «Να θυμόμαστε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται ως συνοδά φάρμακα, με εξατομίκευση της δόσης και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση», τονίστηκε με έμφαση.
Επισημαίνεται ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου 2020, καλύπτει 34 θεματικές ενότητες και μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), σύμφωνα με τα κριτήρια EACCME-UEMS.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κύκλο μοριοδοτούμενων σεμιναρίων που πραγματοποιείται στη χώρα μας και αποκτά πλέον θεσμικά χαρακτηριστικά, καθώς οργανώνεται για πέμπτη διαδοχική χρονιά και καλύπτει σχεδόν όλα τα πεδία της σύγχρονης ιατρικής και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι επιστημονικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να διεξάγονται κάθε Πέμπτη στο Αμφιθέατρο του «Eρρίκος Ντυνάν» (ώρα13:30-15:30). Για την εξασφάλιση των μορίων είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση τουλάχιστον του 80% των θεματικών ενοτήτων που καλύπτουν την ακαδημαϊκή περίοδο και απευθύνονται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων εκπαίδευσης (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.ά.), αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους και απασχολούμενους στον τομέα της υγείας.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του Επιστημονικού Προγράμματος (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00-14:00). Υπεύθυνη Γραμματείας Επιστημονικού Προγράμματος κα Χρυσούλα Καϊτατζή, τηλ.: 210 6972189, fax: 210 6979143, e-mail:scientific.education@dunant.gr
Του αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ