Όχι, μην ανησυχείς, αυτό έχει καμία σχέση με τα φαντάσματα. Έχει να κάνει μόνο με εσένα και ...το τηλέφωνό σου.
Tο κινητό έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά και αλλοίμονο αν κάποιος βγει από το σπίτι του χωρίς να το έχει στην τσέπη ή στην τσάντα του! Αν το καλοσκεφτείς, νιώθεις «γυμνός» και απροστάτευτος αν δεν το έχεις μαζί σου. Η εξάρτησή μας από τα κινητά είναι τεράστια και πολλές από τις συναισθηματικές μας μεταπτώσεις έχουν επίκεντρο αυτές τις συσκευές που μας κάνουν ό,τι θέλουν!
Η καθημερινότητά των millennials είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των γονιών ή των παππούδων μας. Τα πάντα γίνονται και περιστρέφονται μέσα στα κινητά μας. Από τη δουλειά μέχρι την ψυχαγωγία μας, το κινητό μάς παρέχει όλα όσα θέλουμε για να είμαστε χαρούμενοι. Ή μήπως όχι;
Ακόμη και τα πιο απλά πράγματα τα κάνουμε μέσα από την συσκευή του κινητού μας. Από το να δούμε την ώρα μέχρι να ελέγξουμε πόσα βήματα κάναμε και να παραγγείλουμε τον καφέ μας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αν το σκεφτόταν ένας άνθρωπος πριν από 20 χρόνια, θα έλεγε σίγουρα πως πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κινητά έχουν προκαλέσει ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται Phantom Ringing. Όχι, μην ανησυχείς, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα φαντάσματα. Έχει να κάνει μόνο με εσένα και ...το τηλέφωνό σου.
Τι είναι το phantom ringing;
Το σύνδρομο αυτό είναι η πεποίθηση ότι το τηλέφωνό σου χτυπάει (ενώ στην ουσία αυτό είναι απλώς μια ψευδαίσθηση του μυαλού σου) και το τσεκάρεις επανειλημμένα. Ονομάζεται επίσης ringxiety, έναν όρο που έχει συνθέσει ο ψυχολόγος David Laramie και συνδέεται με το σύνδρομο των ψευδών δονήσεων του κινητού,την λανθασμένη αίσθηση ότι το τηλέφωνό σου δονείται όταν βρίσκεται στην τσέπη σου.
Πόσο συνηθισμένο είναι;
Είναι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα της CBS, μία μελέτη που έγινε σε 290 Αμερικανούς φοιτητές, έδειξε ότι το 90% από αυτούς αισθανόταν μερικές φορές ότι το τηλέφωνό του χτυπούσε και το 40% δήλωσε πως τους συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Tι προκαλεί το σύνδρομο;
Σύμφωνα με τον The Independent, ο Dr. Robert Rosenberger στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας ανέφερε ότι το φαινόμενο προκαλείται από «διδακτικές σωματικές συνήθειες». Όπως λέει :«Μέσω της σωματικής συνήθειας, το τηλέφωνό γίνεται πραγματικά μέρος του εαυτού σας και εκπαιδεύεστε ώστε να αντιλαμβάνεστε τις δονήσεις του τηλεφώνου ως εισερχόμενη κλήση ή κείμενο», εξηγεί. «Έτσι, εξαιτίας αυτού του είδους των συνηθειών, γίνεται πολύ εύκολο να παραπλανηθούν και άλλες παρόμοιες αισθήσεις».
Πηγή: queen.gr
Του αρθογράφου
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.