Πόσο καλά ακούς τον άλλον;

Σύμφωνα με το Μολιέρο όταν ξέρει κανείς ν’ ακούει, μιλάει πάντα καλά ενώ για τον Italo Calvino αυτό που κυριαρχεί σε μια ιστορία δεν είναι η φωνή αλλά το αυτί. Λέμε συχνά ότι τα προβλήματα σε μια σχέση ξεκινούν όταν σταματήσει να ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον και όταν η επικοινωνία τους γίνει προβληματική. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή σχέση είναι το νοιάξιμο του ενός για τον άλλον και η ικανότητα του ενός να ακούει αυτά που έχει ο άλλος να του πει. Όποια κι αν είναι η φύση της σχέσης (φιλική, ερωτική, επαγγελματική, συγγενική) είναι απαραίτητο να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία των δύο πλευρών και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με διαρκείς και συστηματικές προσπάθειες.

Τι σημαίνει όμως να ακούει ο ένας τον άλλον και πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη;

Το να ακούς σημαίνει αρχικά ότι θα πρέπει να βάλεις στην άκρη τις δικές σου πεποιθήσεις και προκαταλήψεις ώστε να καταλάβεις όσο καλύτερα μπορείς αυτό που προσπαθεί να σου πει ο άλλος. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βάλεις σε παρένθεση τις δικές σου αντιλήψεις και να συνδεθείς με το αντιληπτικό σύστημα του άλλου. Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν οι αντιλήψεις σου είναι άκαμπτες και απόλυτες.

Το να ακούς συνεπάγεται να έχεις επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον σου πάνω στον άλλον χωρίς να αφήνεις οτιδήποτε άλλο να αποσπά την προσοχή σου. Πρέπει να προσέχεις όλα όσα σου λέει χωρίς να σκέφτεσαι την ίδια στιγμή τι θα του απαντήσεις ή πώς θα πάρεις ξανά στα χέρια σου τον έλεγχο της συζήτησης καθώς σύμφωνα με τον Stephen Covey οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με πρόθεση να καταλάβουν αλλά με πρόθεση να απαντήσουν. Δεν υπάρχει όμως τίποτε χειρότερο από έναν συνομιλητή που δείχνει αφηρημένος και που αποδεικνύει με τις πράξεις του ότι δεν έχει ακούσει τίποτε από όσα προσπαθεί να μοιραστεί μαζί του ο άλλος.

Για να ακούς πραγματικά τον άλλον θα πρέπει να ενδιαφέρεσαι τόσο για αυτόν όσο και για αυτά που έχει να σου πει. Κι αν ενδιαφέρεσαι για αυτόν θα ενδιαφέρεσαι και για την πορεία της σχέσης σας ενώ αν απορρίπτεις μέσα σου αυτά που σου λέει προτού καν καταφέρει ο ίδιος να διατυπώσει τις σκέψεις του, τότε σαμποτάρεις το μέλλον αυτής της επικοινωνίας.

Όταν ακούς τον άλλον του δίνεις χρόνο και μαζί με αυτόν παίρνει κι εσύ το δικό σου χρόνο για να επεξεργαστείς μέσα σου τις νέες πληροφορίες εκ των οποίων κάποιες μπορεί να είναι χρήσιμες. Είναι μάλιστα καλό να μην απαντάς πάντα και να μη βιάζεσαι να δώσεις στη συζήτηση το τέλος που εσύ θέλεις να έχει. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στο συνομιλητή σου είναι να τον αφήσεις να αναπτύξει τις απόψεις του χωρίς να τον διακόπτεις και κυρίως χωρίς να του ασκείς κριτική. Αν δώσεις χώρο και χρόνο στις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου τότε θα έχεις πλησιάσει κατά πολύ την ενεργητική ακρόαση. Κι αν μπορέσεις να δοκιμάσεις να μπεις για λίγο στη θέση του θα έχεις κάνει ένα ακόμα βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αποτελεσματική επικοινωνία.

Να θυμάσαι τέλος πως ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους και με τον εαυτό μας, όπως υποστηρίζει ο Anthony Robbins, είναι καθοριστικός για την ποιότητα της ζωής μας.

Του αρθογράφου

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δείτε όλα τα άρθρα του
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώΔιαβάστε επίσης

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021
Έρευνα δείχνει ΄ότι το time management μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τις αποδόσεις μας στον εργασιακό τομέα αλλά και την ευεξία μας, μειώνοντας το στρες.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021
Ποιοι είναι οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε για τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά χάπια;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11:29 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Δ όπως Δυσμηνόρροια: Συμπτώμαατα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
12:18 Ψυχική και Σωματική Υγεία...Συνδέονται; Ψυχογενής Βουλιμία: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
10:33 ΠΑΙΔΙ Παιδί και Διαδίκτυο: τι πρέπει να γνωρίζουμε;
12:34 FITNESS Aerial Yoga: τι είναι και ποια τα οφέλη της
12:51 ΟΜΟΡΦΙΑ Αποτοξίνωση επιδερμίδας: πώς επιτυγχάνεται;
13:26 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αβοκάντο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;
12:50 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Γ όπως Γαστρεντερίτιδα: πώς την αντιμετωπίζουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2022 healthmagazino.gr - All Rights Reserved