Τα καρότα καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν γύρω στο 900 μ.Χ. Το πορτοκαλί μπορεί να είναι το πιο γνωστό χρώμα τους, αλλά έρχονται και σε άλλες αποχρώσεις, όπως μοβ, κίτρινο, κόκκινο και λευκό. Τα πρώτα καρότα ήταν μοβ ή κίτρινα. Τα πορτοκαλί καρότα αναπτύχθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη γύρω στον 15ο ή 16ο αιώνα.
Τα καρότα είναι μια μεγάλη πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι μπορεί να σας δώσει έως και:
Το καρότο έχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:
Τονώνει το ανοσοποιητικό: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού. Το σώμα δεν συνθέτει βιταμίνη C, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται από τροφές και συμπληρώματα.
Ενισχύει την όραση: Είναι πολύ γνωστό ότι το καρότο βοηθά στην όραση και την διατηρεί σε καλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει τις βιταμίνες Β καροτίνη και λουτεΐνη. Επίσης τα στοιχεία που περιέχονται στο καρότο βοηθούν τον αμφιβληστροειδή κιτώνα να παραμένει σε καλή κατάσταση, ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι η όραση παραμένει καλή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει ή να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Ωφελεί την επιδερμίδα: Το καρότο έχει επίσης πολλά οφέλη ως προς την υγεία του δέρματος, αφού το κρατά ενυδατωμένο και μπορεί να απαλύνει τις ρυτίδες, διατηρώντας το δέρμα λαμπερό. Επίσης είναι πολύ καλό άνθρωποι που έχουν ψωρίαση να καταναλώνουν χυμό καρότου, αφού η ενυδάτωση που προσφέρει στο δέρμα βοηθά την καταπολέμησή της.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση χυμού καρότου μπορεί να σας βοηθήσει να την θέσετε υπό έλεγχο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός καρότου είναι σημαντική πηγή καλίου και σας παρέχει 689 χιλιοστόγραμμα του στοιχείου ανά φλιτζάνι.
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Οι μελέτες έχουν δείξει πως ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο καρότο και ονομάζονται καροτενοειδή έχουν πολλά οφέλη και μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τα σε φυσιολογικό επίπεδο.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Μειώνει τη χοληστερόλη: Το καρότο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Επίσης οι ίνες που περιέχονται βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και καταπολεμούν την πλάκα και την χοληστερόλη που βουλώνουν τις αρτηρίες.
Μειώνει το φούσκωμα: Εάν αισθάνεστε φούσκωμα, πιείτε χυμό καρότου. Μειώνει τα αέρια του πεπτικού και έχει διουρητική δράση.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C στα καρότα βοηθά το σώμα να δημιουργήσει αντισώματα που προστατεύει το ανοσοποιητικό. Επίσης, βοηθά το σώμα να προσλαμβάνει το σίδηρο και να αποτρέπει μολύνσεις.
Μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το έντερό σας, δοκιμάστε να τρώτε μερικά ωμά καρότα. Με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
Μπορεί να ενισχύει τα οστά σας. Τα καρότα έχουν ασβέστιο και βιταμίνη Κ, και τα δύο είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε