Αν και το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ ιδιαίτερο για όλους μας λόγω συνθηκών είναι σίγουρο πως πολλοί γονείς θα επιλέξετε για άλλη μια φορά να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας για κάποιες μέρες ή ακόμα και εβδομάδες στους γονείς σας.
Αυτή η λύση εξυπηρετεί δύο διαφορετικές ανάγκες: από τη μια τα παιδιά απολαμβάνουν τις διακοπές τους μαζί με τον παππού και τη γιαγιά, από την άλλη εσείς διασφαλίζετε προσωπικό και ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό σας αλλά και για τους δυο σας ως ζευγάρι.
Αν αναρωτηθούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να περνά στιγμές με τον παππού και τη γιαγιά του θα πρέπει να θυμηθούμε πως κάτι τέτοιο συμβάλλει θετικά στο να μάθει να εκτιμά και να αναγανωρίζει τη διαφορετικότητα καθώς επίσης το εξοικειώνει με μεγαλύτερες ηλικίες και το βοηθά να γίνει πιο κοινωνικό και λιγότερο απομονωμένο. Τέλος έχει την ευκαιρία να μάθει πολλά μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων διαφορετικής γενιάς.
Πόσο δύσκολο είναι όμως για τους γονείς να μοιράζονται τη φροντίδα του παιδιού τους με τρίτα πρόσωπα ακόμα κι αν αυτά είναι οι ίδιοι οι γονείς τους;
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε και τι να αποφύγετε όταν ζητάτε τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων;
Αρχικά πρέπει να εξηγείτε με απλά λόγια και ξεκάθαρες οδηγίες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να συμβεί. Με άλλα λόγια να μιλήσετε για τις συμπεριφορές που επιτρέπονται και για εκείνες που δεν επιτρέπονται. Ζητήματα διατροφής, συνήθειες ύπνου, ωράρια και πολλά άλλα πρέπει να παρουσιαστούν με τέτοιον τρόπο που να γίνει κατανοητό πώς λειτουργείτε ως οικογένεια και τι ισχύει στην καθημερινότητά σας.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το παιδί μπερδεύεται όταν εκτίθεται σε διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα μία γιαγιά μπορεί να είναι αυστηρότερη από ό,τι οι γονείς του παιδιού ή πολύ πιο χαλαρή και να επιτρέπει συμπεριφορές, που απαγορεύονται ρητά στο σπίτι. Από την άλλη είναι απαραίτητο να αναπτύξει κάθε ένας τη δική του σχέση με το παιδί αρκεί να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες, που είναι κοινοί σε όλες τις σχέσεις.
Δοκιμάστε να δεχθείτε τόσο με το μυαλό όσο και με την καρδιά σας ότι είναι ανέφικτο να αλλάξετε τη στάση των γονιών σας και να διαμορφώσετε τη δική τους συμπεριφορά. Κανείς δεν αλλάζει αν δε το θέλει πραγματικά ή αν δεν έχει ισχυρό κίνητρο για να το κάνει.
Μιλήστε μαζί τους για το πώς νιώθετε όταν διαπιστώνετε πως με μια συμπεριφορά τους σας δυσκολεύουν. Θυμίστε τους την εποχή που ήσασταν εσείς παιδιά και τις δυσκολίες που είχαν εκείνοι μαζί σας και με τους δικούς σας παππούδες και γιαγιάδες. Βοηθήστε τους να συνδεθούν με τις δικές τους εμπειρίες.
Μην παραλείπετε να τους ευχαριστείτε για το ότι προσφέρονται να σας βοηθήσουν και μη θεωρείτε σε καμία περίπτωση αυτονόητη και δεδομένη αυτή την προσφορά.
Σχεδιάστε να κάνετε κάτι όλοι μαζί στην αρχή και στο τέλος των διακοπών ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής τους και τονίστε στα παιδιά σας πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να περνάνε χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Εξηγήστε στα παιδιά σας πως για όσο διάστημα μείνουν μαζί με τον παππού και τη γιαγιά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις εντολές τους και να μη δημιουργούν προβλήματα αντιδρώντας σε αυτές ή παραβιάζοντας όρια και κανόνες.
Θυμηθείτε τέλος πως όλο αυτό είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα για εσάς και μια πολύτιμη εμπειρία ζωής για τα παιδιά σας.
Του αρθογράφου
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ
Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.