Ένα βήμα πριν την εφαρμογή αυστηρού lockdown για τουλάχιστον 15 ημέρες βρίσκεται η χώρα, εν αναμονή των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων που θα γίνουν εκτάκτως σήμερα και όχι την Παρασκευή. Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τον Νοέμβριο, τα κρούσματα δεν υποχωρούν και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται. Έτσι αναπόφευκτο φαντάζει το σενάριο ενός καθολικού απαγορευτικού προκειμένου να επανέλθει μετά από ένα διάστημα η καθημερινότητα.
Για την κυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τα οποία με την σειρά τους πιέζουν τα νοσοκομεία. Έτσι δίνει πλέον το βάρος αφενός στην προάσπιση του συστήματος υγείας που πιέζεται ξανά, αφετέρου στην αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων.
Βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί η έντονη κινητικότητα των πολιτών γι’ αυτό και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο γνωστός κωδικός «6» στο 13033. Η κυβέρνηση θεωρεί πως γίνεται κατάχρηση του κωδικού 6 (για την ατομική άθληση), με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ιδίως τα Σαββατοκύριακα, καθώς ούτως ή άλλως οι πολίτες, με την κόπωσή τους να είναι εμφανής, έχουν περιορισμένο χρόνο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές να ξεκινά στις 18.00 το απόγευμα. Έτσι το πιθανότερο είναι να μπει «κόφτης» στις διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άθλησης.
Αυτό επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η κα Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, οπότε το lockdown αναγκαστικά κινείται προς τα μέσα Μαρτίου, ενώ επεσήμανε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.
Τόνισε δε, ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά». Η κ. Πελώνη επεσήμανε επίσης πως η βρετανική μετάλλαξη έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.
Το θέμα του ωραρίου τα Σαββατοκύριακα είναι ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται υπό εξέταση, με την κυβέρνηση να σκέφτεται την άρση του και την επαναφορά της απαγόρευσης στις 21.00 το βράδυ, προκειμένου να μην παρατηρείται συνωστισμός ιδίως στα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, όπως ανέφερε και η δημόσια τηλεόραση, υπό εξέταση είναι και η αύξηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, καθώς φαίνεται πως η τηλερασία δεν τηρείταισε μεγάλο βαθμό. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.
Η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τη μη αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, παρομοίασε την κατάσταση με έναν ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο που παλαιότερα του χορηγούνταν ένα φάρμακο αλλά τώρα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, οι επιλογές είναι δύο. Να αυξηθεί η δόση του φαρμάκου ή να αλλάξει το φάρμακο.
Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως το Ρέθυμνο, ο Βόλος και το Ηράκλειο έχει εκτοξευτεί το ιικό φορτίο την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 και παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021. Η Περιφέρεια Αττικής εντούτοις, παρουσιάζει σχετική σταθεροποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες τα νέα κρούσματα κατέγραψαν ρεκόρ για το 2021, φτάνοντας τα 2.353, με τα 1.159 να εντοπίζονται στην Αττική, 304 στη Θεσσαλονίκη, 112 στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 194.582, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, διεξήχθησαν 61.255 τεστ.
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με τις νέες εισαγωγές να φτάνουν τις 289 στην επικράτεια, ενώ οι διασωληνωμένοι εκτοξεύθηκαν στους 422, ενώ 23 ασθενείς έχασαν τη μάχη ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 6.557. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών η πληρότητα στις ΜΕΘ σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, όπως είναι το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς και το Αττικόν έφτασε στο 100%. Το σύστημα πιέζεται επίσης τόσο στο Ηράκλειο της Κρήτης όσο και στην Πάτρα, ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν 50% αύξηση εισαγωγών.
Πηγή: naftemporiki.gr
Του αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ