Σε σχετική έρευνα που διεξήχθει από Πανεπιστήμιο του Yale και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology, ερευνητές συμπέραναν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους παράγοντες, όπως ο ιός της γρίπης.
Ένας από τους ανώτερους ερευνητές Akiko Iwasaki, καθηγητής Ανοσοβιολογίας και Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και ερευνητής του Howard Hughes Medical Institute λέει:
"Αυτή ήταν μία εντελώς απροσδόκητη ανακάλυψη!"
Σύμφωνα με την ευρήματα της έρευνας, τα πειραματόζωα (ποντίκια) που ακολούθησαν τη κετογονική διατροφή όταν μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης, κατάφεραν να τον καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα από ότι εκείνα που έτρωγαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σημείωσαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης.
Συγκεκριμένα, ο ερευνητής Ryan Molony της ομάδας του καθηγητή Akiko Iwasaki διαπίστωσε ότι οι "ενεργοποιητές" του ανοσοποιητικού συστήματος (φλεγμομάγματα) μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό. Ενώ η Emily Goldberg ερευνήτρια της ομάδας του καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής και Ανοσοβιολογίας Visha Deep Dixit, ανακάλυψε ότι η κετογονική δίαιτα εμπόδισε τον σχηματισμό αυτών των φλεμονομαγμάτων.
Το συμπέρασμα λοιπόν των ερευνητών ήταν ότι η κετογονική διατροφή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση (ενεργοποίηση) Τ-λεμφοκυττάρων γ και δ αλλά και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγουν βλέννα στους πνεύμονες και τα οποία μπορούν να παγιδεύουν αποτελεσματικά τον ιό.
"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα καίει λίπος για να παράξει κετόνες από τα τρόφιμα που καταναλώνονται και μπορεί να τροφοδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τη γρίπη" δήλωσε ο Dixit.
Γενικά η κετογονική διατροφή είναι βασισμένη στη διαδικασία της κέτωσης που θέτει το σώμα σε μεταβολική κατάσταση που επικεντρώνεται στην καύση λίπους αντί υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Κατά τη διαδικασία αυτή, παράγονται κετόνες, που είναι οι ενώσεις που συσσωρεύονται στο αίμα και απομακρύνονται με τα ούρα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της κετογονικής διατροφής είναι ότι επιτρέπει σε αυτούς που την ακολουθούν να τρώνε τρόφιμα που θεωρούνται κατά βάση ανθυγιεινά για να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαδικασία καύσης λίπους. Τέτοια είναι όσα περιέχουν πολλά λιπαρά, τα οποία όταν συνδυάζονται με λίγους υδατάνθρακες, και ενεργοποιούν την καύση λίπους.
Με απλά λόγια, η κετογονική διατροφή είναι μία διατροφή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες καθώς προϋποθέτει τη μείωση αυτών και την αυξημένη πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνών. Πρέπει όμως να είναι υγιεινά λιπαρά. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μαργαρίνες και φυτικά έλαια, όπως το κραμβέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Πηγή: Emily L. Goldberg, Ryan D. Molony, Eriko Kudo, Sviatoslav Sidorov, Yong Kong, Vishwa Deep Dixit, Akiko Iwasaki. (2019) Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection. Science Immunology, 4 (41)
Του αρθογράφου
Η καρδιοαναπνευστική άσκηση η οποία αυξάνει τους παλμούς, δυναμώνει τους μύες και προκαλεί εφίδρωση είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τη συνολική υγεία.
Η προπόπονηση με βάρη διευκολύνει την απώλεια βάρους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τονώνει τον μεταβολισμό, ενισχύει τα οστά και προάγει τη συνολική υγεία
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους