Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας παραμένει χαλαρός και επιτρέπει στα οξέα του στομάχου και των τροφών να ανέβουν και να ερεθίσουν τον οισοφάγο, προκαλώντας καύσο, τις γνωστές δηλαδή καούρες.
Όπως στη γαστρίτιδα έτσι και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οι διατροφικές μας συνήθειες και προτιμήσεις είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση και την αντιμετώπιση του νοσήματος. Συνεπώς οι διατροφικοί χειρισμοί επιβάλλεται να διαμορφωθούν αναλόγως
Όσον αφορά τη σύσταση του προτεινόμενου διαιτολογίου, με την παρατήρηση ότι και εδώ το αίτιο παρατηρείται από τα οξέα του στομάχου, επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται:
οινοπνευματώδη
καφείνη
ποτά με ανθρακικό οξύ (αεριούχα) συμπεριλαμβανομένου νερού και μπίρας
ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ύλες
αλάτι
τηγανητά
πολυεπεξεργσμένα – έτοιμα φαγητά (junk food)
πικάντικα τρόφιμα (μπαχαρικά – καρυκεύματα)
τομάτες
σκόρδα – κρεμμύδια
λιπαρά τρόφιμα
εσπεριδοειδή
δυόσμος – μέντα (χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα)
τα γαλακτοκομικά κυρίως αυτά που έχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη (όχι όμως εξίσου σε όλα τα άτομα).
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα προκαλείται από τα οξέα που επιστρέφουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Τα τρόφιμα που διευκολύνουν την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι τα ακόλουθα:
Κεφίρ και γιαούρτι
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε