Τελικά υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί προτιμούμε να καθόμαστε στον καναπέ από το να επισκεφθούμε το γυμναστήριο.
Δείτε γιατί:
Όσον αφορά την άσκηση, πολλοί από εμάς ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο εξηγώντας γιατί δεν έχουμε χρόνο να γυμναστούμε, παρά για την ίδια την άσκηση. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Heart and Stroke του Καναδά, χρειαζόμαστε μόνο 150 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν πλησιάζουν καν αυτόν τον στόχο. Γιατί συμβαίνει αυτό ενώ γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η άσκηση για την υγεία μας και την εξωτερική εμφάνιση; Ο λόγος μπορεί να είναι ότι είμαστε «γεννημένοι» για να βαριόμαστε να γυμναστούμε.
Σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Neuropsychologia , ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Matthieu Boisgontier, PhD, στρατολόγησε συγκέντρωσε 29 συμμετέχοντες και τους ζήτησε να εξετάσουν εικόνες είτε σωματικής δραστηριότητας είτε σωματικής αδράνειας φορώντας ηλεκτρόδια που καταγράφουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μετακινήσουν τα είδωλά τους στην οθόνη όσο πιο γρήγορα μπορούσαν προς τις ενεργές εικόνες και μακριά από τις ανενεργές εικόνες σε μία δοκιμή και στη συνέχεια μακριά από τις ενεργές φωτογραφίες και προς τις ανενεργές.
Ο Boisgontier και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές κινούνται γρηγορότερα προς σωματικά ενεργές εικόνες παρά προς τις ανενεργές εικόνες. Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, κατέγραψαν επίσης πολύ περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ απομακρύνουν τα είδωλά τους μακριά από τις ανενεργές εικόνες παρά από την κίνηση προς αυτές. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος δούλεψε πιο σκληρά για να ξεφύγει από την καθιστική εικόνα.
Ο λόγος μπορεί να οφείλεται στο γνωστό ένστικτο της επιβίωσης. Η διατήρηση της φυσικής ενέργειας «ήταν απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων, καθώς μας επέτρεψε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αναζήτηση τροφής και καταφυγίου, να ανταγωνιζόμαστε για σεξουαλικούς συντρόφους και να αποφεύγουμε αρπακτικά», εξήγησε ο Boisgontier στο Medical News Today. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλός μας εγγενώς προσελκύεται από καθιστικές συμπεριφορές», προσθέτει.
Σε μια δημοσίευση στο Current Sports Medicine Reports, ο συγγραφέας Daniel E. Lieberman, PhD, εξηγεί ότι επειδή η φυσική μας τάση είναι να είμαστε τεμπέληδες, απλά λέγοντας στον εαυτό σας να ασκείστε περισσότερο δεν θα λειτουργήσει – χρειάζεστε ενθουσιασμό για την άσκηση και δυνατό κίνητρο.
Η λύση είναι να κάνετε την άσκησή σας να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Επιλέξτε ένα είδος άσκησης που δεν μοιάζει με απλή γυμναστική και σας ελκύει, έτσι είναι πιο πιθανό να το κάνετε με συνέπεια και τελικά να γίνει τρόπος ζωής.
Πηγή: healthmag
Του αρθογράφου
Η καρδιοαναπνευστική άσκηση η οποία αυξάνει τους παλμούς, δυναμώνει τους μύες και προκαλεί εφίδρωση είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τη συνολική υγεία.
Η προπόπονηση με βάρη διευκολύνει την απώλεια βάρους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τονώνει τον μεταβολισμό, ενισχύει τα οστά και προάγει τη συνολική υγεία
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους