Σήμερα αναγνωρίζονται έξι κατηγορίες τσαγιού: πράσινο, κίτρινο, λευκό, oolong, μαύρο και σκούρο. Το κύριο χαρακτηριστικό με το οποίο ένα τσάι κατατάσσεται σε μία από τις έξι κατηγορίες είναι ο βαθμός πολυφαινολικής του οξείδωσης. Αυτή η φυσική οξείδωση είναι μια ενζυματική αντίδραση που μοιάζει με το ρόδισμα ενός κομμένου μήλου ή φρεσκοκομμένων φύλλων βασιλικού. Για το τσάι, είναι η βιοχημική διαδικασία που αλλάζει τα φρεσκοκομμένα φύλλα από πράσινα σε κίτρινα, πορτοκαλί σε κόκκινο και τέλος καφέ. Η τέχνη της παρασκευής τσαγιού περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της οξείδωσης και της αφυδάτωσης των φύλλων τσαγιού, μέσω μιας σειράς περίπλοκων βημάτων για την επίτευξη της επιθυμητής γεύσης και αρώματος. Σε καθεμία από τις έξι κατηγορίες, εκατοντάδες παραδοσιακά στυλ τσαγιού διαφοροποιούνται από παράγοντες όπως η περιοχή καλλιέργειας, η ποικιλία, ο χρόνος συγκομιδής και η τεχνική χειροτεχνίας.
Είναι εκείνο που έχει συζητηθεί περισσότερο για τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Περιέχει ενεργά συστατικά, ιδιαίτερα πολύτιμα για τον οργανισμό μας.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
· Έχει διουρητική δράση, ιδιαίτερα αν το πίνετε κάθε πρωί νηστικοί στην θέση του καφέ. Συμβάλλει στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών, απομακρύνοντας έτσι το πρήξιμο στα πόδια.
· Προσφέρει αντιγηραντική προστασία. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πολυφαινόλες που περιέχει αντιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες.
· Βελτιώνει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου.
· Συμβάλλει στο αδυνάτισμα, γιατί αυξάνει την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός καίει το λίπος.
· Μειώνει τη χοληστερίνη, χάρη στις πολυφαινόλες, που διατηρούν υψηλό το επίπεδο της αδρεναλίνης στο αίμα.
· Προστατεύει από τους κακοήθεις όγκους. Ιδιαίτερα έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, των πνευμόνων και των μελανωμάτων.
· Είναι φίλος της καρδιάς, γιατί ομαλοποιεί την πίεση του αίματος.
Είναι χρήσιμο κατά της διάρροιας: μαζί με λεμόνι, το τσάι αποτελεί ένα ιδανικό στυπτικό φάρμακο. Ακόμα, μπορεί να φανεί χρήσιμο ως συμπλήρωμα για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών,
Είναι κατά του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας: ορισμένες ουσίες του τσαγιού, όπως η θεοφυλλίνη, δρουν βρογχοδιασταλτικά και διευκολύνουν την αναπνοή,
Καταπραΰνει τη γαστρεντερίτιδα: οι τανίνες του τσαγιού ασκούν μία καταπραϋντική δράση στο στομάχι και το έντερο,
Δρα κατά της τερηδόνας: σύμφωνα με έρευνες, το τσάι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.
Το πράσινο τσάι αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από άγχος, αϋπνία ή ταχυπαλμία, δυσκοιλιότητα, έχουν έλκος.
Τα μαύρο τσάι χάνει με την κατεργασία της ζύμωσης, στην οποία υπόκειται, μία ποσότητα τανίνης και πολυφαινόλης. Γι’ αυτό σε σχέση με το πράσινο τσάι έχει λιγότερες θεραπευτικές ενδείξεις!
Πάντως σε κάθε περίπτωση συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στην τόνωση του νευρικού συστήματος, στη γενικότερη αντιοξειδωτική δράση. Ιδιαίτερα του «Camellia sinensis» Κεϋλάνης, μια ποιότητα μαύρου τσαγιού, μπορεί να μειώσει τη δράση των ραδιενεργών στοιχείων. Μπορείτε αντί για στοματικό υγρό να το αντικαταστήσετε με μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, πλένοντας τουλάχιστον 2-3 φορές καθημερινά το στόμα και τα δόντια σας.
Σπάνιες ποικιλίες τσαγιού
Εκτός από τις γνωστές ποικιλίες, υπάρχουν άλλοι 2 τύποι τσαγιού λιγότερο γνωστοί.
Η λέξη Οolong στην κινέζικη γλώσσα σημαίνει μαύρος δράκος και πρόκειται για μια ποικιλία ενδιάμεση μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Αποτελεί άριστο αφέψημα για το απόγευμα και αντικαθιστά το κρασί σε ένα κινέζικο γεύμα. Πίνεται χωρίς ζάχαρη ή λεμόνι και αν το πιείτε στο τέλος του φαγητού, βοηθά στην καλή πέψη.
Το λευκό τσάι αντίθετα είναι το πιο πολύτιμο και σπάνιο τσάι που υπάρχει στον κόσμο. Κατά μία έννοια είναι το πιο φυσικό, γιατί είναι πολύ περιορισμένες οι φάσεις της επεξεργασίας του. Τα φύλλα του έχουν ασημένια απόχρωση και δίνουν ένα έγχυμα ανοιχτού χρώματος και λεπτής γεύσης. Το άσπρο τσάι, αν αναμιχθεί με λεβάντα, καταπολεμά την αϋπνία.
H αυθεντική σκόνη πράσινου τσαγιού Matcha, προέρχεται αποκλειστικά από τη περιοχή Kyoto της Ιαπωνίας και ήδη από τον 12ο αιώνα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σαν βότανο της ιατρικής. Είναι μία υπερτροφή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (περιέχει μάλιστα 137 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το κανονικό τσάι!).
Οι ευεργετικές του ιδιότητες:
-Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
– Περιέχει βιταμίνη C, σελήνιο, χρώμιο και μαγνήσιο.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό, αφού είναι πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες
– Είναι αντικαρκινικό.
– Είναι πηγή ενέργειας, ενισχύει την αντοχή και τη συγκέντρωση(θεωρείται ως το καλύτερο υποκατάστατο του καφέ).
– Ενισχύει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
– Προσφέρει «ήρεμη» ενέργεια που μπορεί να διαρκέσει για ώρες (λόγω της αναλογίας της καφεΐνης με την L-θειανίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τη χαλάρωση).
Το κόκκινο τσάι, γνωστό και ως Rooibos Tea ή Pu-erh, προέρχεται από ένα θάμνο που καλλιεργείται στην περιοχή του Cape Town στην Νότια Αφρική. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για το μοναδικό συνδυασμό δραστικών συστατικών με πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα φλαβονοειδή όπως η ασπαλαθίνη, η κερσετίνη, η ρουτίνη, το βανιλλικό οξύ είναι πειραματικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ίσως θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, είναι ζωτικής σημασίας συστατικά για πολλές βιοχημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό. Επίσης το κόκκινο τσάι είναι πηγή βιταμινών C, Α και Ε.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παρασκευή του τσαγιού:
Αν το νερό της βρύσης δεν είναι και ότι καλύτερο… καλύτερα να προτιμήσετε το εμφιαλωμένο Το ιδανικό είναι να βράσετε το νερό, να το αφήσετε να κρυώσει και αφού αλλάξετε σκεύος να το χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια.
Χρησιμοποιήστε τσαγιέρα σερβιρίσματος από πορσελάνη ανοιχτού χρώματος για να μένει αναλλοίωτη η γεύση και το άρωμα του τσαγιού, την οποία δεν πρέπει να πλένετε ποτέ με απορρυπαντικό, ούτε να τη σκουπίζετε με πετσέτα.
Αφού ρίξετε το νερό στην τσαγιέρα πρέπει να αφήσετε το πράσινο τσάι για 5-7 λεπτά και μετά να το σερβίρετε ζεστό. Για το μαύρο τσάι Κεϋλάνης προβλέπεται 3-4 λεπτά χρόνος αναμονή. Για την ποικιλία Oolong προβλέπονται 7 λεπτά αναμονής, το κόκκινο 7-10 λεπτά, ενώ για το άσπρο τσάι που είναι και το πιο ντελικάτο χρειάζονται 15 λεπτά.
Πηγή: www.votanopoleio.gr
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε