Τα τρανς λιπαρά είναι ένα συστατικό που κάνει τα φαγητά να είναι πιο νόστιμα. Επίσης, κάνει την ημερομηνία λήξης τους να επεκτείνεται. Επίσης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την καρδιά μας. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, συνεπώς καταναλώνουμε λιγότερα απ’ ό,τι μια δεκαετία πριν - αλλά και πάλι, αξίζει να γνωρίζουμε σε ποιες τροφές μπορεί να κρύβονται, και να διαβάζουμε τις ετικέτες τους.
Πολλά εστιατόρια και πολλές εταιρίες που πουλάνε προτηγανισμένα προϊόντα, όπως πατάτες, χρησιμοποιούν ακόμα υδρογονωμένα έλαια, με αποτέλεσμα να περιέχουν τρανς λιπαρά.
Όπως πολλές πίτες, και οι κρούστες τους. Καθώς είναι προϊόντα με πολύ χαμηλή διατροφική αξία, δεν τα χρειάζεστε στην καθημερινή σας διατροφή.
Κάποτε πιστεύαμε πως η μαργαρίνη είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για το βούτυρο, καθώς φτιάχνεται από φυτικά έλαια, αλλά για να καταφέρει να διατηρήσει την στερεή της μορφή, χρησιμοποιούνται υδρογονωμένα έλαια, που περιέχουν πολλά τρανς και κορεσμένα λιπαρά.
Τα μείγματα του εμπορίου για αυτά τα προϊόντα μπορεί ακόμα να περιέχουν τρανς λιπαρά, συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις μάρκες που διαλέγετε.
Ορισμένες μάρκες παγωτού μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, αλλά δεν θα τα δούμε να αναγράφονται στην ετικέτα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι τρανς λιπαρά που εμφανίζονται φυσικά σε μερικά γαλακτοκομικά, και δεν είναι εξίσου επικίνδυνα- και πάλι, όμως, το παγωτό περιέχει πολλές θερμίδες, οπότε πρέπει να προσέχετε.
Το ποπ κορν που φτιάχνουμε μόνοι μας - αν το φτιάξουμε σωστά - είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, και μάλιστα ολικής άλεσης, αλλά τα ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να περιέχουν κάθε λογής βλαβερό συστατικό, ειδικά αυτά που περιέχουν βούτυρο ή γλυκές γεύσεις.
Όπως και με τα τηγανιτά, μπορεί τα burger αυτά να μαγειρεύονται σε υδρογονωμένα έλαια.
Είναι προϊόντα ζαχαροπλαστικής, και ενώ πολλές εταιρίες και ζαχαροπλαστεία προσπαθούν να τα απομακρύνουν, μπορεί να βρίσκονται ακόμα εκεί. Και μην ξεχνάτε τα ντόνατς, όπως και τους υπόλοιπους συνήθεις ύποπτους, φτιαγμένους από σφολιάτες.
Περιέχουν τρανς λιπαρά όχι μόνο για να γίνουν πιο ανθεκτικά, αλλά και για να αποκτήσουν καλύτερη γεύση. Αποφεύγετε τα κατεψυγμένα γεύματα, και προτιμήστε - ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο - να ετοιμάζετε μόνοι σας έστω ένα σχετικά γρήγορο σνακ, αλλά με φρέσκα υλικά που έχετε διαλέξει εσείς.
Πηγή: www.iatronet.gr
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε