Ο κορονοϊός Covid-19 έχει πια ανιχνευθεί σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 178.000 από αυτούς.
Περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα καταγράφονται στην Ευρώπη, όπου έχουν καταλήξει και τα δύο τρίτα των θυμάτων της νόσου.
Όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κορωνοϊός είχε χρειαστεί 67 ημέρες για να μολύνει τους πρώτους 100.000 ανθρώπους. Δύο εβδομάδες αργότερα τα κρούσματα είχαν γίνει 500.000. Ωστόσο από τα 2 εκατομμύρια έως τα 2,5 εκατ. μεσολάβησαν μόλις 6 ημέρες.
Ενώ εξ άλλου τον Ιανουάριο προκαλούσε αίσθηση όταν η Κίνα κατέγραφε 1.700 κρούσματα σε μία ημέρα, τον Απρίλιο φτάσαμε στην αύξηση των κρουσμάτων κατά 70.000 ημερησίως!
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκτός από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, ο κορωνοϊός Covid-19 έχει προκαλέσει και πολλά άλλα που παραμένουν αδιάγνωστα. Και αυτό διότι οι άνθρωποι που μολύνει δεν εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα ώστε να εξεταστούν (ασυμπτωματικοί φορείς).
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός επιβραδύνεται σε πολλές χώρες, χάρη στα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Στην πραγματικότητα, στις αρχές Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονταν κατά 8-9% ημερησίως. Την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός της αύξησης έχει μειωθεί σε 3-4% την ημέρα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, τα περισσότερα κρούσματα έχουν οι ΗΠΑ. Σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί 824.889.
Δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων ήταν η Ισπανία, με 204.178 και τρίτη η Ιταλία με 183.957. Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Τουρκία συμπλήρωναν την πρώτη επτάδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυτών των χωρών κυμαινόταν από 95.591 (στην Τουρκία) έως 159.299 (στην Γαλλία). Σε Ιταλία και Ισπανία περισσότερο από το 10% των περιστατικών ήσαν μοιραία.
Σε όλο τον κόσμο ο κορωνοϊός είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά σε 2.564.038 ανθρώπους. Οι θάνατοι ανέρχονταν σε 177.424.
Το ένα τρίτο των κρουσμάτων καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο η θνησιμότητα σε ΗΠΑ και Καναδά είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (περίπου 5%).
Στην Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα ημερήσια κρούσματα είναι μερικές δεκάδες τις τελευταίες ημέρες. Αυτή την εβδομάδα δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές αύξησαν κατά 40% τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων. Όπως εξήγησαν αυτό έγινε για να προστεθούν οι ασθενείς που κατέληξαν στο σπίτι τους, στα γηροκομεία και γενικώς εκτός νοσοκομείων. Πλέον οι θάνατοι στην Κίνα ανέρχονται σε 4.632.
Το ίδιο έγινε στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωνε έως τις 10 Απριλίου μόνο τους θανάτους που καταγράφονταν στα νοσοκομεία.
Η βρετανική στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως ο αληθινός αριθμός των θανάτων την ημέρα εκείνη ήταν 13.121 και όχι 9.288 που είχε ανακοινωθεί. Συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον καταλήξει 17.337 ασθενείς.
Του αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ