Το lockdown επηρέασε αρνητικά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, ενώ όπως εκτιμούν περιβαλλοντολόγοι, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα μετατρέψει πολλές περιοχές στη γη σε "καμίνι". Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη με τους περιορισμούς στη χρήση των κλιματιστικών, καθώς η σύσταση παγκοσμίως είναι, όπου είναι εφικτό να αποφεύγονται.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις οδηγίες χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες παγκοσμίως:
“Είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ασφυκτιά από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντολόγους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτίνων του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό”, είπε χαρακτηριστικά.
Τι θα πρέπει να κάνουμε με τα κλιματιστικά μηχανήματα ενόψει του καύσωνα το σαββατοκύριακο και γενικότερα
Πολύ συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα και επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει, ωστόσο, σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, όπως είναι πχ. τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι, τόνισε ο καθηγητής:
“Θέλει πολλή προσοχή, θέλει κατ’ αρχάς μια τεχνική συντήρηση, να δει κανείς τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχει και αν μπορεί να λειτουργήσει με άλλους μηχανισμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προωθείται η συνεχής και 24ωρη χρήση των Μονάδων, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και είναι στην ιστοσελίδα του”, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης:
Προωθείται η συντήρηση από ειδικό προσωπικό με χρήση μέτρων προστασίας και ατομική μάσκα, γιατί μπορεί να υπάρχουν από κάποιους θετικούς ασθενείς, «απομεινάρια» του ιού ακόμα και στις συσκευές του κλιματιστικού.
Προωθείται η χρήση του εξωτερικού αέρα, του φρέσκου αέρα και όχι η ανακύκλωση του αέρα. Φυσικά, σε ιδιαίτερους χώρους, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα απαραίτητα μέτρα. Πιθανώς και να συνεχίσουν με κάποια άλλα, νέα συστήματα ψύξης.
Του αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ