Γνωρίζατε ότι μία στις πέντε γυναίκες έχει πολυκυστικές ωοθήκες; Η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας του συνδρόμου αποτελεί εξαιρετική είδηση.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζεται όταν οι ωοθήκες ή οι γυναικείοι επινεφρίδιοι αδένες παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από το φυσιολογικό.
Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαβήτη, προβλήματα με τονμεταβολισμό τους, καρδιαγγειακή νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη ενόχληση και τα συμπτώματα που προκύπτουν προέρχονται από την ανάπτυξη κυστών, κοιλοτήτων γεμάτων υγρό που σχηματίζονται στις ωοθήκες.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οφείλεται σε αύξηση των ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Επιπλέον, οφείλεται σε αντίσταση στην ορμόνη της ινσουλίνης.
Το υψηλό επίπεδο ανδρογόνων, και κυρίως της τεστοστερόνης, αποτελούν τις αιτίες για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε όλες τις περιοχές του σώματος. Επίσης, εξαιτίας αυτού, το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό ή εμφανίζονται σπυράκια.
Παράλληλα, η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου ή της γλυκόζης στο αίμα, ενώ προκαλείται μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό όταν τα επίπεδα αυτά είναι υψηλά. Επομένως, οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τείνουν να υποφέρουν από παχυσαρκία και να παίρνουν εύκολα βάρος.
Οι γυναίκες με μητέρες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να το παρουσιάσουν οι ίδιες το σύνδρομο στο μέλλον. Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος, πυελική εξέταση ή υπέρηχο.
Δυστυχώς, πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει θεραπεία. Οι γιατροί απλώς σας λένε να προσέξετε τη διατροφή σας και να ασκείστε. Μπορεί επίσης να υποδείξουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων. Η πιο συνηθισμένη σύσταση είναι η λήψη αντισυλληπτικών για τη ρύθμιση της εμμηνορρυσίας και των επιπέδων των ανδρογόνων και για την αντιμετώπιση της ακμής.
Ωστόσο, έχει έρθει τώρα στο φως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία αναφέρεται στην πιθανότητα ύπαρξης θεραπείας για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Έχει βρεθεί μια σύνδεση ανάμεσα στην ορμονική ανισορροπία στη μήτρα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αυτή η καινούργια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) επιδρά διαφορετικά στις γυναίκες που είναι έγκυες και πάσχουν από το σύνδρομο και στις γυναίκες που δεν πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Η συγκέντρωση αυτής της ορμόνης είναι κατά 30% υψηλότερη στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο συγκριτικά με εκείνες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν τεστ σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική ποσότητα ΑΜΗ που τους χορηγήθηκε ενέσιμα έκανε τους απογόνους τους να εμφανίσουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην ενήλικη ζωή τους.
Το εύρημα αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εστιάσουν σε αυτή τη συγκεκριμένη ορμόνη προκειμένου να βρουν μια θεραπεία για την πάθηση.
Η σημαντική είδηση είναι η εξής:
Ανακαλύφθηκε μια θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στα ποντίκια, έτσι τώρα οι επιστήμονες θέλουν να ξεκινήσουν φαρμακολογικές δοκιμές σε γυναίκες αργότερα μέσα στο έτος.
Η μελέτη αυτή διευθύνεται από τον Paolo Giacobini στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία.
Στα πλαίσια της μελέτης, χορηγήθηκε ενέσιμα σε ποντίκια με πολυκυστικές ωοθήκες ένα φάρμακο της εξωσωματικής γονιμοποίησης που ονομάζεται cetrorelix. Αυτό έκανε τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί εξαιρετική είδηση για εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν καθημερινά από αυτή την πάθηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες αυτές πρέπει να λαμβάνουν αντισυλληπτικά φάρμακα ακόμα και αν δεν θέλουν. Επιπλέον, αν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεραπευτεί, οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.
Επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας αν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι σημαντικό να φροντίζετε την υγεία σας. Αν έχετε κάποια απορία ή ανησυχία, πηγαίνετε στον γιατρό.
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;