Γνωρίζετε ήδη ότι το παραπανίσιο βάρος και η καθιστική ζωή μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις της μέσης. Αλλά το μυαλό σας δεν πηγαίνει καν σε μια σειρά φαινομενικά αβλαβείς καθημερινές συνήθειες, που μπορούν να καταστρέψουν τη μέση σας.
Δείτε 4 συνήθειες που αν τις κόψετε θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνονται και λειτουργούν οι αρθρώσεις σας – τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ περπατούν στο δρόμο, ενώ οδηγούν, στη δουλειά, στο γυμναστήριο, ακόμα και την ώρα του φαγητού. Η συνεχής χρήση του smartphone μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, προκαλώντας πόνο στην πλάτη. Κοιτάζοντας προς τα κάτω το κινητό σας, το κεφάλι σας γέρνει προς τα εμπρός πέρα από τους ώμους σας, γεγονός που ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Ο καλύτερος τρόπος είναι μια ουδέτερη στάση με το smartphone ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.
Τα ψηλοτάκουνα αλλάζουν το κέντρο βάρους του σώματος, αυξάνοντας το βάρος στα δάχτυλα των ποδιών σας. Για να το αντισταθμίσετε, αλλάζετε το βάδισμά σας, το μήκος του βηματισμού ή την ταχύτητα βαδίσματος. Επιπλέον, χρησιμοποιείτε διαφορετικούς μύες από αυτούς που μπορεί να έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε όταν περπατάτε. Όλα αυτά μπορεί να ασκήσουν πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Το να φοράτε τακούνια περιστασιακά είναι μάλλον εντάξει, αλλά αν τα φοράτε συχνά, μπορεί να αποκτήσετε πρόβλημα στην πλάτη.
Τα βαριά backpack μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση και στην πλάτη, ειδικά αν τα φοράτε λάθος. Ο σωστός τρόπος να μεταφέρετε οτιδήποτε είναι κοντά στον κορμό. Έτσι, όταν φοράτε ένα σακίδιο, χρησιμοποιήστε και τους δύο ιμάντες και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν καλά. Κρατήστε το βάρος χαμηλά μέχρι τη γραμμή της μέσης. Το ίδιο ισχύει και όταν κρατάτε μία τσάντα ώμου. Αν δυσκολεύεστε να το φορέσετε ή να το αφαιρέσετε, αν αισθανθείτε μούδιασμα στα άκρα σας, αν έχετε σημάδια στους ώμους σας από τους ιμάντες ή αν παρατηρήσετε ότι αλλάζει η στάση σας, τότε το βάρος είναι υπερβολικό.
Ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να αυξήσει την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, καθιστώντας πολύ πιο πιθανό το σώμα σας να αυξήσει τον πόνο στην πλάτη μακροπρόθεσμα. Ο λόγος είναι ότι ο ύπνος στον καναπέ δεν παρέχει στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του λαιμού. Αν αποκοιμηθείτε στον καναπέ μια στο τόσο και ξυπνήσετε με κάποιο νευρικό πόνο ή δυσκαμψία, πιθανότατα θα εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά αν συνηθίζετε να κοιμάστε στον καναπέ, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στον αυχένα σας. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και πάρτε ένα κρεβάτι σχεδιασμένο να ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη.
Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει λόγω συγκεκριμένου τραυματισμού, ασθένειας ή ατυχήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη αρχίζουν να τον αισθάνονται σταδιακά. Είναι κάτι που προέρχεται από επαναλαμβανόμενες λάθος στάσεις ενώ κάθεστε, περπατάτε ή κοιμάστε. Επιπλέον, μπορεί να μην αισθάνεστε τίποτα, αλλά μια μέρα ξυπνάτε και η πλάτη σας αισθάνεται πολύ άσχημα.
Πηγή: vita.gr
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;