Επειδή οι ημικρανίες είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, πολλοί πολιτισμοί ανά τους αιώνες έχουν βρει ο καθένας τον δικό του ιδιότυπο τρόπο να τις αντιμετωπίσει.
Έτσι, έχουν προκύψει διαφόρων ειδών “γιατροσόφι” που, όμως, έχουν όντως αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
Περιοχή: Βουνά των Βαλκανίων
Ευδοκιμεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. για διάφορες παθήσεις, όπως πυρετός, οίδημα και φλεγμονή, αλλά και ως ρόφημα για τους πονοκεφάλους. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, την φλεγμονή και αναπνευστικά προβλήματα.
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για μία ευρεία ιατρικών σκοπών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποτε τα φύλλα του φυτού για να τυλίξουν και να διατηρήσουν το βούτυρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και έτσι πήρε και το όνομά του (butter = βούτυρο). Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν αρχικά το φυτό ως θεραπεία του έλκους του δέρματος. Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων, άσθματος, αλλεργιών, βήχα, πυρετού, γαστρεντερικών προβλημάτων και γενικού πόνου.
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Τα φύλλα μέντας και τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται τόσο για φαρμακευτικούς, όσο και γαστριμαργικούς σκοπούς. Εκτός από την θεραπεία του πονοκεφάλου, χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από σπασμούς, πονόδοντους, γαστρεντερικών προβλημάτων και ναυτίας. Το αιθέριο έλαιο της μέντας και το δραστικό συστατικό του, η μενθόλη, είναι διαθέσιμα και σε υγρή μορφή κάψουλας, ενώ υπάρχουν και ειδικά τσάγια μέντας.
Περιοχή: Ασία
Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι ένα τροπικό φυτό της Ασίας. Έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτικά φάρμακα στην Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει γίνει επίσης δημοφιλές στην ινδική και αραβική ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως καρύκευμα και ως θεραπεία για πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ναυτία, αρθρίτιδα, κρυολόγημα και γρίπη και νευρολογικά προβλήματα. Η πιπερόριζα έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;