Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο, ίσως το πιο γνωστό, και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, την πρωτεΐνη του αίματος η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για το γυναικείο οργανισμό λόγω των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζει ο αναπαραγωγικός κύκλος. Παρόλα αυτά, ο σίδηρος έχει και άλλες ιδιότητες. Συμμετέχει στη δομή πολλών ενζύμων που σχετίζονται με λειτουργίες του μεταβολισμού, είναι απαραίτητος και για τη σύνθεση πολλών αμινοξέων και ορμονών, ενώ η επαρκής πρόσληψη συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συχνότερη αιτία αναιμίας παγκοσμίως σε ποσοστό 15%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 50% σε γυναίκες από 18 έως 50 ετών. Είναι, λοιπόν, απόλυτα κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο σίδηρος για να έχουμε καλή υγεία, ενέργεια και ζωντάνια. Ας δούμε ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα που θα μας δείξουν ότι τον χρειαζόμαστε επειγόντως.
Το αίσθημα κόπωσης και τα έντονα σημάδια κούρασης αποτελούν το πιο κοινό σύμπτωμα που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου, αφού τα χαμηλά ποσοστά δεν επαρκούν για τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε ενέργεια και να νιώθετε έντονη ατονία, αλλά και δυσκολία στη συγκέντρωση. Συνήθως αυτό το σύμπτωμα αποδίδεται στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, γι’ αυτό και ίσως να το προσπερνάτε.
Ειδικά αν συμπέσουν χρονικά αυτές οι δύο συγκυρίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου. Το έντονο πρόγραμμα και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα εξασθενήσουν τον οργανισμό σας ακόμα περισσότερο αν δεν τον εφοδιάζετε με σίδηρο.
Είναι από τη φύση τους δύσκολες μέρες, και γίνονται ακόμα περισσότερο λόγω της αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί, η οποία καταλήγει σε απώλειες σιδήρου. Ο οργανισμός αναπληρώνει μόνο τη μισή ποσότητα αίματος που χάνει, και αυτό συμβαίνει κάθε μήνα εξουθενώνοντας το γυναικείο οργανισμό, γι’ αυτό χρειάζεται ανεφοδιασμό σε σίδηρο.
Αυτό το ροδαλό, υγιές χρώμα στο πρόσωπο προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη, όταν βέβαια βρίσκεται στα σωστά επίπεδα. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, το πρόσωπο αποκτά μία χλωμή όψη, ενώ σημεία όπως τα ούλα, το εσωτερικό των βλεφάρων και το εσωτερικό των χειλιών χάνουν το χρώμα τους.
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει σχέση των χαμηλών επιπέδου σιδήρου με την τριχόπτωση, και αυτό οφείλεται όταν η έλλειψή του οδηγεί σε αναιμία. Στην περίπτωση αυτή προτεραιότητα του σώματος είναι να παρέχει οξυγόνο στα ζωτικά κύτταρα με αποτέλεσμα να το στερεί από άλλες οργανικές λειτουργίες, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής και η διατήρηση των μαλλιών επί… κεφαλής.
Οι πονοκέφαλοι δημιουργούνται λόγω της έλλειψης οξυγόνου το οποίο δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα στον εγκέφαλο, αν και προηγείται των άλλων οργάνων. Ωστόσο από τη στιγμή που το παρεχόμενο οξυγόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες του εγκεφάλου, δημιουργείται πρήξιμο στις αρτηρίες που καταλήγει σε πονοκεφάλους.
Αν κάνετε πράγματα που παλιά δε σας δυσκόλευαν στην αναπνοή, ενώ τώρα σας προκαλούν λαχάνιασμα, καλό είναι να ελέγξετε το συντομότερο δυνατό τα επίπεδα σιδήρου. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που παρουσιάσετε αρρυθμία, ταχυκαρδία, συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία.
Είναι το λεγόμενο ‘’Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού’’ κατά το οποίο μπορεί να έχετε ένα αίσθημα δυσφορίας, έντονη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα στα πόδια, η οποία παρουσιάζει έξαρση τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν ξεκουράζεστε. Αυτό το σύμπτωμα παρατηρείται όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σε σίδηρο.
Και όμως, μπορεί το έντονο και ‘’αδικαιολόγητο’’ άγχος που αισθάνεσθε, εκτός του καθημερινού που πλέον αποτελεί μέρος της ζωής μας, να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Αυτό συμβαίνει γιατί το παρασυμπαθητικό σύστημα δεν εφοδιάζεται με επαρκές οξυγόνο. Είναι ένας λόγος να παρουσιάζετε τάσεις φυγής ακόμα και αν βρίσκεστε σε χαλαρή κατάσταση.
Το κρέας δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή λήψης σιδήρου. Το μέταλλο αυτό περιέχεται σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια, ιδιαίτερα οι φακές. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι τροφές δεν έχουν την ίδια απορροφησιμότητα από τον οργανισμό, με εκείνη που έχει το κρέας η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη. Συνδυάστε τις διατροφικές αυτές ομάδες με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, μπρόκολο, μούρα, κουνουπίδι, θυμάρι, μαϊντανό.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπλοκάρεται όταν ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα επηρεάζοντας τις μεταβολικές λειτουργίες του. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία ‘’ύπουλη’’ πάθηση που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή και εκδηλώνεται με αύξηση βάρους ακόμα και αν κάνετε προσεγμένη διατροφή, χαμηλά ποσοστά ενέργειας, υπνηλία, αλλαγές στη διάθεση, χαμηλή θερμοκρασία σώματος.
Δεν είναι τυχαίο που ο σίδηρος είναι από τα πρώτα συστατικά που συνιστώνται από τους γυναικολόγους και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο σίδηρος που χρειάζεται το έμβρυο αντλείται από τη μητέρα, γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει σε επαρκή ποσότητα και για τους δύο ή… τους τρεις αν κυοφορούνται δίδυμα. Επίσης, το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού μειώνει αισθητά τα ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό.
Αν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας είναι περισσότερο λεία από το φυσιολογικό και δεν έχει το γνωστό ροζ χρώμα, υπάρχει η πιθανότητα να σας λείπει σίδηρος.
Είναι δύο καταστάσεις οι οποίες δυσκολεύουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και μειώνουν τα επίπεδά του. Γι’ αυτό η πρόσληψή του καλό είναι γίνει με την καθοδήγηση γιατρού.
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε