Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.
Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων.
Το παγωτό λιώνει περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Listeria monocytogenes, αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.
Εάν αγοράζετε παγωτά από τοπικά καταστήματα, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε περιπτώσεις, όπου έχουν εκ νέου καταψυχθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, τα παγωτά στα ψυγεία τους να έχουν λιώσει και να έχουν ψυχθεί εκ νέου, όταν επανέλθει το ρεύμα.
Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα τοπικά καταστήματα μπορεί να έχουν προβληματικά παγωτά. Αλλά υπάρχει κάτι απλό που πρέπει να ξέρετε, για να καταλάβετε αν ένα παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, ανεξάρτητα από το πού το προμηθευτήκατε. Το βασικό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερους, ορατούς κρυστάλλους πάγου. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό, πιο “ουδέτερο” στην γεύση και σίγουρα θα έχει αλλαγμένη υφή.
Πηγές: http://www.minusforty.com, http://blog.theorganic.life
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε