Τα ω-3 λιπαρά, το δοκοσανεξανεϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπεντενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), παράγονται ενδογενώς από ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το α-λινολενικό οξύ (ALA), αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό. Το ALA βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα σπορέλαια. Για να αποκτήσουμε το μέγιστο όφελος, πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας λιπαρά ψάρια, που έχουν υψηλά επίπεδα από προ-σχηματισμένα DHA και ΕΡΑ.
Ακόμα, διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα θετικά αποτελέσματα της συμπληρωματικής τους χορήγησης για θεραπευτικούς σκοπούς. Η συνιστώμενη πρόσληψη σε ω-3 (EPA και DHA) με βάση τις συστάσεις του προγράμματος Eurodiet είναι:
Ψάρια και Θαλασσινά με υψηλά ω-3 λιπαρά οξέα είναι:
Τρόφιμα | Θερμίδες | Λίπη | Ω3 Λιπαρά Οξέα | |
DHA | EPA | |||
Σολωμός | 142 | 6,34 | 1,115 | 0,321 |
Σκουμπρί | 262 | 18 | 0,699 | 0,504 |
Κολιός | 205 | 13,89 | 1,401 | 0,898 |
Γαύρος | 131 | 4,84 | 0,911 | 0,538 |
Τόνος | 184 | 6,28 | 1,141 | 0,363 |
Ξιφίας | 172 | 7,93 | 0,772 | 0,127 |
Ρέγκα | 203 | 11,59 | 1,105 | 0,909 |
Σαρδέλα | 208 | 11,45 | 0,509 | 0,473 |
Καλαμάρι | 175 | 7,48 | 0,380 | 0,162 |
Μπακαλιάρος | 105 | 0,86 | 0,154 | 0,004 |
Γαρίδες | 99 | 0,28 | 0,015 | 0,015 |
Κέφαλος | 150 | 4,86 | 0,148 | 0,180 |
Πέστροφα | 150 | 5,82 | 0,520 | 0,468 |
Μην ξεχνάτε, ότι τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι το ίδιο πλούσια σε λιπαρά οξέα, αλλά προσοχή, από ορισμένες μάρκες τόνου έχουν αφαιρεθεί τα ω-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, γι' αυτό ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες. Επίσης η διατροφική αξία των ψαριών επηρεάζεται και από την εποχή, την διατροφή του ψαριού, την ηλικία και το μέγεθός του. Έρευνες φέρουν τα τηγανιτά ψάρια να έχουν χάσει την καρδιοπροστατευτική τους δράση, οπότε προτιμότερο είναι να τα καταναλώνουμε ψητά, βραστά ή στο φούρνο.
Φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι:
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει εάν οι πηγές αυτές προσφέρουν τα ίδια οφέλη με το ψάρι.
Είναι εύκολο να προσθέσετε καρύδια σε ένα μπολ το πρωί στα δημητριακά πρωινού ή να τα καναλώσετε σαν ένα σνακ. Είναι μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέως (ALA), ένα από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτό που συνηθέστερα βρίσκεται στα φυτικές τροφές. Τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που ανήκουν στην κατηγορία των ''καλών'' λιπαρών) έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
Στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη τόσο ω-6 όσο και ω-3 λιπαρών οξέων είναι χαμηλή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, λόγω της χαμηλής πρόσληψης ξηρών καρπών, φυτικών ελαίων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών και μαργαρινών, όσον αφορά τα ω-6 και τα ω-3 λιπαρά, αλλά και της ιδιαίτερα χαμηλής πρόσληψης ψαριών, όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά από τα ιχθυέλαια
Υπάρχουν τα υγιεινά έλαια και τα όχι και τόσο υγιεινά. Τα βιομηχανοποιημένα trans-λιπαρά οξέα βλάπτουν σε οποιοδήποτε ποσό, όπως και τα κορεσμένα που προέρχονται από τα ζωικά προϊόντα, γι’ αυτό και η πρόσληψή τους πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.
Τα υγιεινότερα έλαια είναι αυτά που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (Α.Λ.Ο.), που ονομάζονται έτσι γιατί χωρίς αυτά δεν θα επιβιώναμε. Τα Α.Λ.Ο. είναι πολυακόρεστα και χωρίζονται σε 2 ομάδες: τα Ω-3 και τα Ω-6, τα οποία παρόλο τις μικρές φαινομενικά μοριακές διαφορές τους, δρουν κατά πολύ διαφορετικό τρόπο.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κύρια αιτία της ανερχόμενης συχνότητας καρδιαγγειακών ασθενειών, υπέρτασης, διαβήτη, κάποιων μορφών καρκίνου και πρόωρης γήρανσης, είναι η ανισόρροπη πρόσληψη μεταξύ των Ω-6 και Ω-3. Οι πρόγονοί μας είχαν εφαρμόσει το κλάσμα (Ω-6/Ω-3) 1:1 στην διατροφή τους, ενώ οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες έχουν φέρει το κλάσμα κοντά στο 20:1.
Οι κύριες πηγές Ω-6 είναι τα φυτικά λίπη, όπως το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεικό οξύ. Τα Ω-3 βρίσκονται στο λιναρέλαιο και στο φυστικέλαιο, αλλά κυρίως στα ιχθυέλαια. Τα κύρια συστατικά των δυο πρώτων είναι το α-λινολενικό, ενώ τα κύρια συστατικά των ιχθυελαίων είναι το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αναφορές σε Επιστημονικές Έρευνες που Αποδεικνύουν τις Ευεργετικές Επιδράσεις της Πρόσληψης Ω-3 (από Ιχθυέλαια).
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών και ιδιίτερα εκείνων των νευρικών κυττάρων και των φωτουποδοχέων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.. Η έλλειψη DHA στη διατροφή πειραματόζωων φέρεται να έχει ως συνέπεια την απώλεια της όρασης. Η προσθήκη επίσης DHA σε πρόωρα νεογνά πιστεύεται ότι διευκολύνει την αποκατάσταση της όρασης..
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές DHA. Ο εγκέφαλος ενός φυσιολογικού ενήλικα περιέχει πάνω από 20 gr DHA. Χαμηλότερα επίπεδα έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία με την σειρά τους σχετίζονται με αυξημένη τάση κατάθλιψης, βίας και αυτοκτονίας.
Υψηλή κατανάλωση ψαριών και ιχθυελαίων απεδείχθη πως μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική μείωση του φαινομένου απώλειας μνήμης και εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας στην γεροντική ηλικία, καθώς επίσης μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Άλλες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι χώρες με υψηλή κατανάλωση ψαριών έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερα ποσοστά μανιοκαταθλιπτικών, ενώ σε μελέτη του Harvard Medical School χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς συμπληρώματα ιχθυελαίων για την θεραπεία σχιζοφρενών.
Μια επαρκής πρόσληψη DHA και EPA είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς το έμβρυο δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνο του. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ανεπαρκής πρόσληψη Ω-3 της μητέρας, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του νεογνού.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η προεκλαμψία (εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης της εγκύου) συνδέεται με την έλλειψη DHA.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αυξημένη πρόσληψη Ω-3, σε συνδυασμό με ελαττωμένη πρόσληψη Ω-6, μειώνει την πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Επίσης, καθημερινή χορήγηση 2,5 gr ιχθυελαίου, φαίνεται να είναι αρκετά δραστική όσον αφορά την πρόληψη της μετάβασης από έναν ήπιο πολύποδα σε καρκίνο του παχέως εντέρου. Τέλος, Κορεάτες ερευνητές αναφέρουν ότι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα Ω-3 στο αίμα.
Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ιχθυέλαια δύνονται να είναι αποτελεσματικά στην μείωση του πόνου στις φλεγμονές και μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή από έλκος. Οι ασθενείς με έλκος έχουν αφύσικα χαμηλά επίπεδα EPA στο αίμα τους. Έρευνες απέδειξαν ότι καθημερινά συμπληρώματα EPA και DHA στους ασθενείς αυτούς, μειώνουν την σοβαρότητα της κατάστασης σε ποσοστό 50% των περιστατικών.
Σε κλινική μελέτη του Sydney University, διαπιστώθηκε ότι παιδιά που έτρωγαν τακτικά φρέσκα, λιπαρά ψάρια εμφανίζουν 4 φορές λιγότερα περιστατικά εμφάνισης άσθματος, από παιδιά που κατανάλωναν ψάρια σπάνια ή περιστασιακά. Ερευνητές από το Wyoming University, προσδιόρισαν ότι ημερήσια χορήγηση 3,3 gr ιχθυελαίου, μειώνει σημαντικά τις αναπνευστικές δυσκολίες και άλλα συμπτώματα ασθενών με άσθμα.
Τέλος, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα Ω-3 μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέσο για την θεραπεία διαφόρων πνευμονικών ασθενειών, όπως είναι η κυστική ίνωση και το εμφύσημα.
Η επιστημονική κοινότητα πήρε τις πρώτες ενδείξεις για τις ευεργετικές επιδράσεις των Ω-3 το 1970, όταν Δανοί φυσικοί παρατήρησαν ότι οι Εσκιμώοι είχαν θεαματικά χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους ήταν πολύ πλούσια σε λίπη. Η συνέχεια της παρατήρησης αυτής, ανέδειξε ότι στην πραγματικότητα, η διατροφή τους ήταν εξαιρετικά πλούσια σε EPA και DHA.
Πρόσφατες έρευνες επαληθεύουν ότι τα Ω-3 ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση απέναντι στην αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα, τις αρρυθμίες, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις αγγειακές αλλοιώσεις, την στηθάγχη, την καρδιακή ανεπάρκεια και την στεφανιαία νόσο. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος επιστημονικής βιβλιογραφίας που συσχετίζει αναμφίβολα τα Ω-3 με τις ασθένειες αυτές και αποδεικνύει ότι τα Ω-3 αυξάνουν την ελαστικότητα και την αντοχή των αρτηριακών τοιχωμάτων, προλαμβάνουν τη θρόμβωση του αίματος, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και σταθεροποιούν το καρδιακό ρυθμό.
Άλλες κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η συστηματική χρόνια λήψη συμπληρωμάτων Ω-3, οδηγεί σε οπισθοχώρηση αθηροσκληρωτικών εναποθεμάτων σε καρδιοπαθείς, μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου περιστατικού καρδιακής ανακοπής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και ρίχνει την διαστολική και συστολική πίεση σε υπερτασικούς.
Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί αξιόλογες μελέτες με σκοπό να προσδιορίσουν τις τυχόν επιδράσεις της πρόσληψης Ω-3 σε άτομα με υπερλιπιδαιμία (υψηλή ολική χοληστερόλη ή LDL ή τριγλυκερίδια). Οι έρευνες αυτές συμφωνούν ότι η καθημερινή πρόσληψη Ω-3 μπορεί να επιφέρει μείωση των τριγλυκεριδίων και των κλασμάτων χοληστερόλης στο πλάσμα (ολικής και LDL), χωρίς να οδηγήσει σε πτώση της καλής χοληστερόλης (HDL), κάτι που είναι συνηθισμένο στις υπολιπιδαιμικές δίαιτες.
Πρόσφατα υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα για τα χημικά τα οποία μπορεί να είναι βλαβερά σε μερικούς τύπους ψαριού. Στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατανάλωσης ψαριού ακόμα και 4 φορές την εβδομάδα. Στην περίπτωση που είστε έγκυος, θηλάζετε ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος ή είστε κάτω των 16 ετών δεν συνιστάται να τρώτε περισσότερο από δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα (εξ’ αιτίας του υδραργύρου που περιέχουν τα ψάρια).
Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για τα ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά συνιστάται:
Αναλυτικά οι τροφές που περιλαβάνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα:
1. Ενισχυμένα Αυγά
Τα ενισχυμένα με πολυακόρεστα Ω-3 αυγά, είναι ευρέως διαθεσιμα στα σπύπερμάρκετ. Αυτά τα αυγά, τείνουν να εχουν πιο σκούρο κρόκο. Τα Ω-3 λιπαρά οξεά, βρίσκονται μόνο στον κρόκο, αφούτα σπράδια των αυγών δεν περιέχουν λιπαρά οξά. Εάν φάτε μια ομελε΄τα απο ενισυμένα αυγά, θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με τα οφελη των Ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία, που περιλαμβάνουν την προστασία της καρδιάς.
2. Ψάρια: μια εξαιρετική πηγή
Τα ψάρια κρύου νερού, έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση των πολυακόρεστων DHA & EPA, των δύο λιπαρών οξέων που συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς. Η American Heart Association συνιστά δύο μερίδες την εβδομάδα σολομού, τόνου, ρέγκας, πέστροφας λίμνης, σαρδέλας και άλλων λιπαρών ψαριών. Γιατί; Οι μελέτες δείχνυον ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα DHA & EPA μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση και έπειτα σε φράξη των αρτηριών.Μελέτες φέρουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξεά, ικανές να πορούν να βοηθήσουν επίσης και στην μείωση των αρρυθμιών.
3. Ένα μπολ φασόλια
Ανακατέψτε φασόλια ή γίγαντες σε σούπες, με ρύζι και σαλάτες και ενισχύστε την πρόσληψή σας με πολυακόρεστα Ω-3 λιπαρά οξέα. Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη των ψαριών στην υγεία, με βάση τα ω-3 λιπαρά οξεα EPA & DHA, αλλά το σώμα μπορεί επίσης να μετατρέψει ορισμένα φυτικά ALA σε EPA και DHA.
4. ΕΜπλουτισένα γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν Ω-3 λιπαρά οξεά. Οι πηγές από τα τρόφιμα, είναι προτιμοτερες από τα συμπληρώματα, λόγω της παρουσία και άλλων θρεπτικών συστατικών, καθώς επίσης και της αυξημένηες βιοδιαθεσιμότητάς τους. Το εμπλουτισμένο γάλα και γιαούρτι με Ω-3, μπορούν να είναι οι επιλογές των γαλακτοκομικών προϊόντων για τα παιδιά που τσιμπολογούν. Πολλές φόρμουλες για βρέφη, περιλαμβάνουν Ω-3 λιπαρά οξεά DHA, επειδή έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
5. Μια βουτιά στο υγιεινό λάδι
Επιλέξτε τα λάδια που έχυον υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξεά για το σοτάρισμα, το ψήσιμο και τη σ΄λατσα στις σαλάτες. Τα σπορέλαια είναι όλα καλές πηγές Ω-3 λιαπαρών οξέων. Απλά να θυμάστε ότι ενώ τα Ω-3 λιπαρά οξξέα είναι καλά λίπη, τα λάδια εξακολουθούν να έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, οπότε πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των τροφίμων με φειδώ. Και μην ανησυχείτε: η υψηλή θερμοκρασία δεν θα καταστρέψει τα οφέλη τους, αντίθετα μάλιστα η παρουσία της λειτουργεί προστατευτικά στην οξείδωσή τους.
6. Σπανάκι, Λάχανο και Φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Προσθέστε το Ω-3 λιπαρό οξύ ALA στα διατροφικά οφέλη που βρίσκονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μια σαλάτα σπανάκι, λίγο αμρούλι σε ένα σάντουιτς, αυξάνει την πρόσληψη του ALA. Αυτό είναι καλό, γιατί τα λιπαρά οξεά δεν προάγουν μόνο την υγεία της καρδιάς. Οι μελέτες δείχνου, ότι μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, της φλεγμονώδης νόσου του εντέρου, του ερυθηματώδη λύκου και της ρευματοειδής αρθρίτιδας.
7. Φυτικές Μαργαρίνες
Στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη τόσο Ω-6 όσο και Ω-3 λιπαρών οξέων είναι χαμηλή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, λόγω της χαμηλής πρόσληψης ξηρών καρπών, φυτικών ελαίων, πράσινων φυλλώδων λαχανικών και μαργαρινών, όσον αφορά τα Ω-6 και τα Ω-3 λιπαρά, αλλά και της ιδιαίτερα χαμηλής πρόσληψης ψαριών, όσον αφορά τα Ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαια. Προσθέστε φυτική μαργαρίνη τύπου soft στο σάντουιτς σας και χρησιμοποιήστε της στην μαγειρική σας, ώστε να πετύχετε ευκολότερα το στόχο κατανάλωσής τους.
8. Μπισκότα
Κυριότεροι εκπρόσωποι της ομάδας είναι το α-λινολενικό οξύ ALA που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, καθώς και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) κι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ DHA) που το βρίσκουμε στα ψάρια και τα θαλασσινά. Επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει Ω3 λιαπρά στις ποσότητες που έχει καθημερινά ανάγκη, είναι σημαντικό να εμπλουτίζουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με καλές πηγές των πολύτιμων αυτών λιπαρών. Τα μπισκότα είναι τώρα διαθέσιμα και με προσθήκη Ω3 λιπαρών οξέων. Είναι μία καλή ιδέα, αν και για να πάρετε τα Ω-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεστε, πρέπει να καταναλώσετε ολόκληρα γεύματα όπως ψάρια και χόρτα.
9. Ω-3 μέσω χυμού
Λειτουργικός χυμός που δυνδυάζει την υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού πορτοκάλι με τα σημαντικά οφέλη υγείας των Ω3 λιπαρών από ιχθυέλαια. Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει τα Ω3 λιπαρά οέα που έχει καθημερινά ανάγκη, ο εμπλουτισμένος χυμός μπορεί, σε συνδυασμό πάντα με μια διατροφή που περιέχει και φυσικές πηγές Ω-3, να μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες στα ωφέλιμα αυτά λιπαρά.
10.Λιναρόσποροι και λιναρέλαιο
Οι λιναρόσποροι έχουν υψηλές ποσότητες σε ALA Ω-3 λιπαρό οξύ, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται λίγο πριν από το φαγητό για να παρέχουν οφέλη. Κάποιοι σπόροι λιναριού, πωλούνται σε ειδική συσκευασία για να διατηρηθούν τα λιπαρά οξέα. Το λα΄δι από σπόρους λιναριού, είναι μια άλλη καλή πηγή των Ω-3. Η κολοκύθα και το σουσάμι, παρέχουν επίσης φυτικά Ω-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να χρησιμοποιούνται μαζί με πλιγούρι βρώμης, ψωμί και σαλάτες.
11. Τρόφιμα σόγιας: Tofu, Edamame και άλλα
Τα προϊόντα σόγιας έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του φυτικού λιπαρού οξέος ALA. Με τη σόγια, αναπληρώνετε τις πρωτεϊνες από ζωικά προϊόντα με φυτικές πρωτεΐνες από κιμά σόγιας με τσίλι, χρησιμοποιήστε γάλα σόγιας για smothies και καταναλώστε ως σνακ, καβουρδισμένη σόγια, για την αύξηση της πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων.
12.Συμπληρώματα Ω-3
Οι περισσότεροι δεν παίρνουν αρκετά Ω-3 λιπαρά οξεά στη διατροφή τους. Μελετήτε της ενίσχυση πρόσληψής σας, με κάψουλες ιχθυελαίου ή συμπληρώματα φιλικά για χορτοφάγους που φτιάχνονται από φύκια. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πρότεινε σε γνωμοδότησή της ως συνιστώμενη πρόσληψη τα 250mg Ω3 λιπαρών οξέων EPA & DHA την ημε΄ρα. Σύμφωνα με τα περισσότερα ερευνητικά ευρήματα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατρο΄φής και ενός υγιεινούν τρόπου ζωής, η καθημερινή κατανάλωση από θγιή άτομα 250mg λιαπρών οξεών συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Συμβουλετείτε το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.
Πηγή: www.mednutrition.gr
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε