Η οδοντική αγενεσία είναι μια από τις πιο κοινές δυσμορφίες η οποία εκδηλώνεται μέσω της απουσίας ενός ή παραπάνω δοντιών. Δεν προκαλείται από τη φτωχή υγιεινή των δοντιών.
Είναι ένα εκ γενετής πρόβλημα το οποίο συνήθως εκδηλώνεται σε διάφορα μέλη της ίδιας οικογένειας. Αντίθετα με το τι πιστεύουμε, δεν επηρεάζονται όλα τα δόντια αλλά μόνο οι κοπτήρες και οιπρογόμφιοι.
Πολύ σημαντική είναι η γρήγορη διάγνωση επειδή όσο γρηγορότερα διαγνωστεί το πρόβλημα, τόσο πιο σύντομα μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί. Οι θεραπείες αποτελούνται από την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή από τη διόρθωσή τους. Αυτό θα αποτρέψει την επιδείνωση του προβλήματος και, κατ’ επέκταση, ίσως δώσει μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση του ασθενή.
Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε τις αιτίες, τους τύπους, και τους τρόπους αντιμετώπισης της οδοντικής αγενεσίας.
Παρότι η οδοντική αγενεσία αποτελεί συνήθως κληρονομική πάθηση, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι εξαιτίας των οποίων μπορεί ν’ αναπτύξει αυτήν την ασθένεια κάποιος.
Η πιο κοινή αιτία είναι ένα φυσικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει στο δόντι να σχηματιστεί σωστά. Έτσι, μπορεί τελικά να πέσει ή να μην είναι πλήρες.
Ο περιορισμένος χώρος είναι ένας ακόμη λόγος εκδήλωσης της οδοντικής αγενεσίας. Πολλοί ασθενείς έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα δόντια εξαιτίας της έλλειψης χώρου.
Όμως, όσοι υποφέρουν από οδοντική αγενεσία ίσως υποφέρουν και από προβλήματα οδοντογένεσης, το οποίο σημαίνει πως τα δόντια τους ίσως να μη σχηματίζονται όπως θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση κάποια δόντια δεν εμφανίζονται ποτέ.
Όπως είπαμε προηγουμένως, η οδοντική αγενεσία είναι η απουσία ή η δυσμορφία ορισμένων δοντιών. Ωστόσο, το αν θα επηρεαστούν όλα ή μονάχα κάποια από αυτά εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί κυμαίνονται από τον τύπο της κληρονομικής αγενεσίας μέχρι το πόσο γρήγορα διαγνώστηκε το πρόβλημα και ξεκίνησε θεραπεία ο ασθενής.
Παρακάτω βρίσκονται ορισμένοι τύποι αγενεσίας:
Ασθενείς με υποδοντία ή ολιγοδοντία ίσως έχουν έλλειψη δοντιών στη μία ή και στις δύο πλευρές του στόματος. Αν τους λείπουν δόντια στη μία πλευρά, υποφέρουν από μονομερή αγενεσία. Όμως, αν λείπουν και από τις δύο πλευρές, τότε υποφέρουν από αμφίπλευρη αγενεσία.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε οδοντική αγενεσία θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο για να το επιβεβαιώσει. Μόνο τότε μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία.
Παρακάτω, σας έχουμε ορισμένες ιατρικές λύσεις:
Αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο αντιμετώπισης σε περιπτώσεις οδοντικής αγενεσίας.
Ανάλογα με την ηλικία σας, την κατάσταση των δοντιών σας, ή τον αριθμό δοντιών που λείπουν, ο οδοντίατρός σας ίσως αποφασίσει ότι η καλύτερη θεραπεία για εσάς είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα.
Η διαδικασία αυτή εκτελείται συνήθως όταν ορισμένα δόντια είναι κατεστραμμένα ή έχουν πέσει. Ένα εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό δόντι που προσκολλάται στο ούλο. Οι οδοντίατροι το τοποθετούν με ένα είδος βίδας η οποία εμφυτεύεται στη γνάθο.
Επίσης, ο οδοντίατρος θα εξετάσει προσεκτικά την κατάσταση των ούλων, για να δει αν η θεραπεία θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να δείτε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε.
Μπορείτε να καταφύγετε σε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης αν υποφέρετε από υποδοντία.
Αν λοιπόν έχετε υποδοντία, ίσως να προτιμήσετε τα σιδεράκια αντί των εμφυτευμάτων. Αυτή η θεραπεία θα σας βοηθήσει να κλείσετε τα κενά ανάμεσα στα δόντια προκειμένου να μην χρειαστείτε εμφυτεύματα.
Υπάρχει και η πιθανότητα της μερικής προσθήκης. Όμως, αυτή αποτελεί την τελευταία λύση σε περίπτωση που δεν είναι εφικτές οι παραπάνω θεραπείες.
Για να διασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν οδοντίατρο ο οποίος έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις οδοντικής αγενεσίας.
Υποφέρει κάποιος γνωστός σας από αυτό το πρόβλημα; Μήπως υποφέρετε εσείς; Όπως είδατε, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε το πρόβλημα το συντομότερο.
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;