Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει πλέον και στην Ελλάδα, το πλέον ανησυχητικό χαρακτηριστικό της είναι η σχεδόν αστραπιαία μεταδοτικότητά της, και το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια και ποιοι – εμβολιασμένοι – πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι επιστήμονες αναζητούν τις πρώτες απαντήσεις στην εμπειρία του Ισραήλ, την χώρα ίσως που βρίσκεται πιο μπροστά απ’ όλον τον υπόλοιπο πλανήτη στους εμβολιασμούς. Εκεί, την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε να χορηγηθεί τρίτη, ενισχυτική δόση του του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι διαπιστώνεται ότι είναι και πιο ευάλωτοι στην μετάλλαξη Δέλτα παρά τον διπλό εμβολιασμό.
Αντιθέτως, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν θα δώσει το «πράσινο φως» για τρίτη, ενισχυτική δόση στο σύνολο του πληθυσμού. “Εξετάζουμε αυτό το ζήτημα και ακόμη δεν έχουμε οριστική απάντηση”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς.
Η συζήτηση για την τρίτη ενισχυτική δόση, πιθανώς και στο σύνλο του πληθυσμού, άνοιξε από τις ίδιες τις εταιρίες Pfizer και BioNTech, οι οποίες επικαλέστηκαν στοιχεία για πιθανώς μειωμένη ανοσοαπόκριση έξι μήνες μετά την παρέλευση των δύο πρώτων δόσεων του εμβολίου.
Δέχθηκαν όμως έντονη κριτική διότι δεν δημοσιοποίησαν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν αυτόν τον κίνδυνο, ενώ πολλές κυβερνήσεις βλέπουν και πιθανό παιχνίδι κέρδους των μεγάλων φαρμακευτικών πίσω από τις προτροπές για τρίτη δόση εμβολιασμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, δρ Αντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) δεν δείχνουν ανάγκη ενισχυτικής δόσης όσον αφορά τα εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech και Μoderna), αλλά και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Στην Ελλάδα, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε χθες στον Σκάι ότι το νέο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα πλήττουν κυρίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.» Εκτίμησε επίσης ότι το τέταρτο κύμα θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους , οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες. Για αυτές ακριβώς τις ευάλωτες ομάδες, ο Ηλίας Μόσιαλος προκρίνει την χορήγηση αναμνηστικής δόσης.
«Πρέπει να προγραμματιστεί η τρίτη δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ανεξαρτήτως με ποιο σκεύασμα έγινε ο αρχικός εμβολιασμός. «H μίξη των εμβολίων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», είπε.
Για το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, είπε πως αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός.
Σχετικά με τα παιδιά, ο Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά.»
Τις επιστημονικές διαπιστώσεις για ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης σε βαριά ανοσοκατεστλαμένους στηρίζει και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Τhe New England Journal of Medicine.
Η έρευνα έδειξε ότι μειωμένη ανοσολογική απάντηση μετά από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ επίσης περιγραφεί πολλές περιστάσεις σοβαρής λοίμωξης COVID-19 σε τέτοιους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Αυτό οδήγησε και την Γαλλία να προτείνει μία τρίτη δόση εμβολίου στους ασθενείς με σοβαρή ανοσοκταστολή.
Πηγή: healthmag.gr
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;