Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μία ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό Epstein- Barr, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Η λοίμωξη προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες. Απαντάται συχνότερα σε εφήβους και παιδιά. Στους ενήλικες μεταδίδεται μέσω του φιλιού, γι’ αυτό και η νόσος είναι ευρύτερα γνωστή ως η νόσος του φιλιού.
Mεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και του σάλιου. Είναι επίσης δυνατό, αν και σπανιότερο, να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. Η νόσος οφείλεται στην προσβολή από τον ιό Epstein- Barr, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από άλλους μικροοργανισμούς όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).
Ο κατάλληλος γιατρός για την λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ο Παθολόγος
Η διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματά του. Συνήθως η νόσος πλήττει άτομα κάτω των 35 ετών. Ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος των ευρημάτων του γιατρού μέσω αιματολογικού ελέγχου και ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση των αντισωμάτων του ιού Epstein- Barr. Τα άτυπα λεμφοκύτταρα και οι παθολογικές δοκιμασίες της λειτουργίας του ήπατος αποτελούν χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής.
Αντιμετωπίζεται μέσω της εφαρμογής θεραπείας από τον αρμόδιο γιατρό. Η νόσος κάνει τον κύκλο της μέσα σε 4 έως 6 βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι απαραίτητο ο ασθενής να παρακολουθείται από γιατρό. Ο γιατρός συνήθως χορηγεί αντιφλεγμονώδη όταν υπάρχει πόνος στο λαιμό ή πυρετός, ενώ συνιστά την κατανάλωση άφθονων υγρών και την ξεκούραση ή ακόμη και γαργάρες με χαμομήλι ή αλατούχο νερό. Είναι σημαντικό ο ασθενής να αποφύγει την άθληση καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.
Συνήθως κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί σπάνια και επιπλοκές όπως: αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, ορχίτιδα, εγκεφαλίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré, προσωρινή παράλυση προσώπου, επιληπτικές κρίσεις, δευτεροπαθής βακτηριακή λαρυγγίτιδα. Σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί διόγκωση του σπλήνα και του συκωτιού.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω της αποφυγής στενής επαφής, φιλιού ή μοιράσματος μαγειρικών σκευών με πάσχοντα άτομα. Η περίοδος μεταδοτικότητας της μόλυνσης ποικίλει και μπορεί να φτάνει μέχρι και μερικούς μήνες μετά την μόλυνση.
Πηγή: www.blog.doctoranytime.gr
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;