Κίνητρα προς τους επαγγελματίες υγείας ώστε να αποφασίζουν πιο εύκολα να υπηρετήσουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, επεξεργάζεται να φέρει με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο Υγείας. Την ανακοίνωση έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγαθονήσι και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού την Κυριακή 19-07-2020, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Τη δυνατότητα απασχόλησης 364 ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ με σύμβαση διάρκειας δύο μηνών και με μπλοκ παροχής υπηρεσιών δίνουν οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι ιδιώτες γιατροί αναμένεται να καλύψουν όλες τις βασικές ειδικότητες, καθώς σ' αυτούς περιλαμβάνονται: γενικοί γιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, εντατικολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι.
Η κατανομή ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία έχει ως εξής: 1η ΥΠΕ Αττικής: 10 γιατροί, 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου: 50, 3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 35, 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: 60, 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 24, 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 133, 7η ΥΠΕ Κρήτης: 53.
Η θωράκιση του ΕΣΥ, όμως, και η στελέχωσή του με προσωπικό δεν αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης μόνο τη θερινή περίοδο και μάλιστα εν μέσω μιας χαμένης τουριστικά περιόδου, η οποία από την άλλη ευτυχώς δεν πίεσε προς το παρόν το σύστημα υγείας. Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ΕΣΥ το ερχόμενο φθινόπωρο, ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού και στην περίπτωση που αυτό θα έρθει χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο.
Την προκήρυξη 81 θέσεων μόνιμων γιατρών για 28 νοσοκομεία της χώρας, ενέκρινε ο υπουργός Υγείας. Οι 16 θέσεις αφορούν διευθυντές και οι 64 επιμελητών Α’ και Β’, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων (49 από τις 81) αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.
Η υποβολή των δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η ανάρτηση των προκηρύξεων από τις ΥΠΕ στη Διαύγεια.
Για τις θέσεις αυτές, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν αποτελεί συγκυριακό μόνο θέμα εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά ότι ήταν ειλημμένη απόφαση, που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο”.
Συμπλήρωσε δε, ότι εκτός από τις 81 προσλήψεις μόνιμων γιατρών μέσα στο ερχόμενο διάσημα θα ολοκληρωθούν και τα συμβούλια κρίσεων για τις προσλήψεις ακόμη 942 μόνιμων γιατρών.
Την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας. Οι ΤΟΜΥ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν, ενώ θα υπάρξει και επέκταση της συνεργασίας με ιδιώτες, αλλά και του ωραρίου τα απογεύματα.
Επίσης, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
“Με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά. Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες”.
Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID είπε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι προσλήψεις που έγιναν, αλλά και έχουν εξαγγελθεί για το άμεσο μέλλον, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πόσο μάλλον σε καθεστώς πανδημίας.
Δηλώνουν ότι παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, “η δημόσια περίθαλψη κάθε άλλο παρά «θωρακίστηκε».
Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, σε σχετική ανακοίνωσή τους με τίτλο “Επικίνδυνα αδιέξοδα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας”:
“Οι 430 επικουρικοί γιατροί και οι 3500 επικουρικοί λοιποί υγειονομικοί είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι πριν την πανδημία έλειπαν από το ΕΣΥ 5000 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και 25000 λοιποί υγειονομικοί σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα του 2012 – 8500 και 35000 αντίστοιχα σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Επίσης σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν οι 700 – 710 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ήδη είναι ασφυκτικά γεμάτες με περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας. Εξακολουθεί η τακτική της μετακίνησης προσωπικού από εδώ και από εκεί για να καλύπτονται τρύπες όπως - όπως ανάλογα με την συγκυρία”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Πηγή: www.iatropedia.grΤου αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ