Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε από την περασμένη Δευτέρα, στα κρούσματα του κορονοϊού σε ανήλικους, ηλικίας από 0 έως 17 ετών. Από τα σχεδόν 1.000 θετικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας, τα 460 αρρώστησαν κατά τον τελευταίο μήνα και τα 159 μόνο την τελευταία εβδομάδα, από την έναρξη των σχολείων δηλαδή και μέχρι χθες. Ένα παιδί νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός παιδιών θετικών στον κορονοϊό είναι παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους των υγειονομικών αρχών σε Κέντρα Υποδοχής (ΚΥΤ).
Αν και τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανάμεσα σε μαθητές, δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά με τη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού στην ευρύτερη κοινωνία, το σίγουρο είναι ότι η εκπαίδευση θα “υποφέρει” τους επόμενους μήνες από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Είναι δύσκολο στις παρούσες συνθήκες τα σχολεία να είναι σε πλήρη λειτουργία, επισημαίνει, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.
“Αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να έχoυμε τα σχολεία μας σε πλήρη λειτουργία. Εύχομαι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Γίνεται μια προσπάθεια σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο με τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις, τις μάσκες, την καθαριότητα και όλα αυτά, ο κορονοϊός να μην μπει μέσα στα σχολεία. Και αν κάποιος νοσήσει, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες να μην μεταδίδεται σε άλλους”, αναφέρει.
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ο κορονοϊός έβαλε προσωρινό “λουκέτο” σε 60 σχολεία και τμήματα σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τα 41 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη διασπορά, την Αττική. Συγκεκριμένα 8 σχολεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν καθολικά τη λειτουργία τους και 52 μόνο τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων, όπου εντοπίστηκαν σποραδικά κρούσματα ή και μικρές συρροές κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές.
Δείτε τον σχετικό πίνακα του Υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά σχολεία, η οποία διαρκώς ανανεώνεται ΕΔΩ:
Δεν είναι τυχαίο ότι, από τα 949 θετικά κρούσματα που σημειώθηκαν σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας και μέχρι χθες, τα 460 εντοπίστηκαν μέσα σε ένα μήνα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ- και συγκεκριμένα, από τις 21 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι το ίδιο διάστημα κατά το οποίο η πανδημία του κορονοϊού “ξέφυγε” στην κοινότητα.
Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, στις 21/9:
Δείτε την εικόνα της εξάπλωσης των κορονοϊού στα παιδιά, μέχρι πριν από ένα μήνα, στις 21/8:
Η τάση της αύξησης των κρουσμάτων σε ανήλικους μέσα στον Σεπτέμβριο είναι διαρκώς ανοδική. Συγκεκριμένα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα νέα περιστατικά Covid-19 σε παιδιά κινήθηκαν ως εξής:
Αν και η επαναλειτουργία των σχολείων με τη φυσική παρουσία των μαθητών κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την πνευματική και ψυχολογική ισορροπία των παιδιών, στην πραγματικότητα είναι λίγα τα στοιχεία που έχουμε, για το πως διασπείρεται η νόσος Covid-19 στα σχολεία.
Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ανάμεσα σε εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 παγκοσμίως και μπορούν πλέον να πιστοποιήσουν με βεβαιότητα, είναι ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε ανήλικους και ιδιαίτερα στα παιδιά έως 10 ετών, είναι πολύ μικρός, έως αμελητέος.
Σε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 55.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό βρέθηκε ότι λιγότερο από το 1% είχαν ηλικία κάτω των 19 ετών.
Ταυτόχρονα με την επιρροή του κορονοϊού, βρισκόμαστε όμως και σε αναμονή για την έλευσης της επιδημίας της γρίπης, η οποία στη χώρα μας ξεκινά μετά τον Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται τα σχολεία να δεχθούν επιβάρυνση με τη συνύπαρξη των δύο ιών, αναφέρουν πολλοί επιστήμονες.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο, τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ότι δεν αποκλείεται η εποχή της γρίπης να μας “εκπλήξει”, καθώς ο κορονοϊός έρχεται χωρίς ή με ελαφριά συμπτώματα στα παιδιά. Πολύ συχνά μάλιστα, δεν ανεβάζουν ούτε καν πυρετό.
“Το θέμα με τα παιδιά είναι ότι ο κορονοϊός έρχεται ανάποδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας περαιτέρω: “Τα περισσότερα παιδιά θα είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις, οπότε θα έχουμε έκπληξη. Δηλαδή θα δούμε πολλούς πυρετούς οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με τον κορονοϊό και θα δούμε λίγους πυρετούς να σχετίζονται με τον κορονοϊό”.
Τέλος, ο ειδικός διακινδύνευσε μια πρόβλεψη λέγοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και μικρότερη επιβάρυνση στα σχολεία σε σχέση με πέρυσι. Καθώς τα μέτρα απόστασης, υγιεινής και η χρήση της μάσκας ενδέχεται να περιορίσουν, ακόμα και την επίπτωση της γρίπης στα παιδιά.
Πηγή: www.iatropedia.gr
Του αρθογράφου
Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ