Με τον όρο Kολπίτιδα αναφερόμαστε στην φλεγμονή του κόλπου που συνήθως οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο (μύκητα ή βακτήριο).
O κόλπος αποτελείται από μικρόβια που απαρτίζουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και σε συνδιασμό με το ελαφρά όξινο Ph προστατεύουν από πιθανές μολύνσεις και αποτρέπουν παθογόνα μικρόβια να επιζήσουν σε ένα τέτοιο όξινο περιβάλλον αντιστύχως. Στην περίπτωση της κολπίτιδας κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου (συγκεκριμένο αριθμό μικροβίων) διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του Ph (ελαφρά όξινο) του κόλπου, μετατρέποντας το συνήθως σε αλκαλικό και κατάλληλο για μικρόβια. Η κολπίτιδα συνήθως έχει εποχική κατανομή και ανάλογα με το είδος του μικροβίου ενδέχεται το άτομο να εκδηλώσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- κνησμός (που σε συνδυασμό με πηκτές κολπικές εκκρίσεις σαν cottage cheese συνήθως οφείλονται σε κολπίτιδα από μύκητα)
- δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις (η οσμή ψαριού συνήθως οφείλεται στο μικρόβιο Gardnerella Vaginalis)
- αλλαγή στο φυσιολογικό χρώμα των κολπικών εκκρίσεων
- πυελικός πόνος
- δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)
Οι κολπίτιδες μπορεί να φαίνονται ένα απλό γυναικολογικό πρόβλημα ήσσονος σημασίας, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Η πλημμελής αντιμετώπισή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα:
- στη γονημότητα της γυναίκας αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ανιούσας λοίμωξης στον τράχηλο της μήτρας ή ακόμα και στο ενδομήτριο και σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν φλεγμονές στο ενδομήτριο (ενδομητρίτιδα)
- συμφύσεις στις σάλπιγγες
- εξωμήτριος κύηση
- δυσκολία σύλληψης
Συνήθως τέτοια προβλήματα μπορούν να προκληθούν από μικρόβια όπως τα χλαμύδια, Neisseria gonorrhoeae, mycoplasma, τριχομονάδα που είτε υποθεραπεύτηκαν είτε θεραπεύτηκαν πλημμελώς.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα και την καλλιέργεια κολπικού υγρού και τραχηλικού υγρού. Θεραπευτικά χορηγούνται τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά και ενισχυτικά της χλωρίδας του κόλπου ανάλογα φυσικά και με το είδος του μικροβίου προτείνονται και θεραπείες είτε για τον ένα είτε και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους, στοχευμένα, με βάση το αποτέλεσμα από το αντιβιόγραμμα.
Ιδανικά, προτείνεται η επανάληψη της καλλιέργειας 7-10 μέρες αφότου ολοκληρωθεί η αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεραπεία του μικροβίου.
Πηγή: http://www.womens-care.gr/index.php/el/επεμβασεις/153-κολπίτιδα
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;