Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σταματάει ξαφνικά, συνήθως εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος που εμποδίζει την ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες.
Η έλλειψη αίματος προς την καρδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον καρδιακό μυ και να αποβεί μοιραία για την ζωή του ατόμου που παθαίνει έμφραγμα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι εσείς, ή κάποιος άλλος παθαίνει καρδιακή προσβολή.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς ( British Heart Foundation - BHF) τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ναυτίας, ή έμετο και πόνο στα χέρια, στον αυχένα, στο σαγόνι, στην πλάτη, ή στο στομάχι. Επιπλέον, ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας είναι ένα άλλο βασικό σημάδι.
Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 για ένα ασθενοφόρο.
Το BHF διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι περίπου οι μισοί από τους επιζώντες καρδιακής προσβολής καθυστέρησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματά τους για πάνω από μία ώρα.
Το να καλέσετε επιτόπου ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια καρδιακή προσβολή.
Αφότου το κάνετε αυτό, καθίστε και ξεκουραστείτε, ενώ περιμένετε να φτάσει το ασθενοφόρο.
Δεν πρέπει να σηκωθείτε και να ψάξετε για μια ασπιρίνη, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στην καρδιά σας. Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιος άλλος στο σημείο, που μπορεί να σας βοηθήσει, ζητήστε του να σας φέρει ένα δισκίο ασπιρίνης (300mg) και μασήστε το, εκτός εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία στην ασπιρίνη (παρακεταμόλη).
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, εάν είστε με ένα άτομο που έπαθε καρδιακή προσβολή και αυτός ή αυτή έχασε τις αισθήσεις του/της, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε αυτό στο τηλέφωνο, όταν θα καλέσετε το 166.
Μια καρδιακή ανακοπή είναι ελαφρώς διαφορετική από μια καρδιακή προσβολή, καθώς συμβαίνει όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπάει.
Το άτομο που θα σας μιλήσει από το 166 μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει οδηγίες για να κάνετε στον/στην ασθενή τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική ανάνηψη).
Αν δεν γνωρίζετε από πρώτες βοήθειες, θα σας δοθούν οδηγίες για να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις.
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;