Η κεφαλαλγία τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου, μιας και προσβάλλει περίπου το 75% των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο. Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο που συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς ως ένα αίσθημα “ζώνης ή κράνους” γύρω από την κεφαλή.
Αιτία της κεφαλαλγίας τάσης
Για την αιτία της κεφαλαγίας τάσης έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, όπως η σύσπαση των μυών της κεφαλής ή ακόμη και η αλλαγή των επιπέδων συγκέντρωσης συγκεκριμένων ουσιών στο αίμα, όπως π.χ. η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.
Η κεφαλαλγία τάσης περιλαμβάνει συνήθως πόνο που εντοπίζεται αμφοτερόπλευρα στην κεφαλή, δημιουργώντας ένα αίσθημα “ζώνης ή κράνους”, που περικλύει το μέτωπο ή/και τους κροτάφους ή/και το πίσω μέρος της κεφαλής. Η ένταση του πόνου είναι συνήθως ήπια ως μέτρια, ενώ συνήθως ναυτία, φωτοφοβία και ηχοοφοβία απουσιάζουν.
Συχνότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλγαλγία τάσης
Οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης είναι :
- το stress στο εργασιακό ή οικογενειακό περιβάλλον
- η συνύπαρξη καταθλιπτικής ψυχικής διαταραχής
- η κακή στάση της κεφαλής, ιδιαίτερα για αρκετές ώρες π.χ. κατά τον ύπνο, την εργασία.
- οι διαταραχές του ύπνου.
Συχνότητα εμφάνισης:
Περίπου το 90% των γυναικών και το 70% των ανδρών θα εμφανίσει κεφαλαλγία τάσης σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται στις γυναίκες κατά την 5η δεκαετία ζωής.
Διαφορά Κεφαλαλγίας τάσης και ημικρανίας
- Η κεφαλαλγία τάσης εντοπίζεται συνήθως αμφοτερόπλευρα στη κεφαλή και έχει πιεστικό ή συσφικτικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με την ημικρανία που είναι συνήθως μονόπλευρη και εμφανίζει σφύζοντα χαρακτήρα.
- Η κεφαλαγία τάσης συνήθως δε συνοδεύεται από φωτοφοβία, ηχοφοβία ή ναυτία και δεν οδηγεί σε απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητας της ημέρας, σε αντίθεση με την ημικρανία, η οποία αυξάνει σε ένταση με τη σωματική δραστηριότητα και οδηγεί συχνά σε έντονα συνοδά ενοχλήματα, όπως ναυτία , φωτοφοβία, ηχοφοβία.
- Η κεφαλαγία τάσης δε συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, σε αντίθεση με την ημικρανία που μπορεί να έπεται νευρολογικής αύρας, υπό τη μορφή οπτικών (φωτάκια, λάμψεις), κινητικών ή αισθητικών διαταραχών (π.χ. μουδιάσματα)
Θεραπεία:
Η θεραπεία της κεφαλαλγίας τάσης περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής με τεχνικές χαλάρωσης. Η κεφαλαλγία τάσης μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά με κοινά παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη και ασπιρίνη) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιμπουπροφένη, ναπροξένη, ινδομεθακίνη). Σε περίπτωση που η κεφαλαλγία τάσης αποκτά χρόνιο χαρακτήρα (εμφάνιση κεφαλαλγίας για πάνω από 15 ημέρες το μήνα και για τουλάχιστον 3 μήνες) τότε ο θεράπων νευρολόγος μπορεί να χορηγήσει για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της τρικυκλικά (αμιτριπτυλίνη, νορτριπτυλίνη) ή SSRI αντικαταθλιπτικά (παροξετίνη, φλουοξετίνη, βενλαφαξίνη).
Οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης περιλαμβάνουν τα κρύα ή ζεστά επιθέματα στα επώδυνα σημεία ή τις μαλάξεις (massage) για τη χαλάρωση των μυών της κεφαλής.
Πηγή: www.kerasnoudis.gr