Ισραηλινή έρευνα: Ο εμβολιασμός ενηλίκων προστατεύει και τα ανεμβολίαστα παιδιά

Τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού των ενηλίκων κατά του κορονοϊού σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης των μη εμβολιασμένων έως 16 ετών, σύμφωνα με μία νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια Covid-19 βοηθούν στο να προστατευθούν οι ανήλικοι και γενικότερα οι ανεμβολίαστοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρόι Κισόνι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion στη Χάιφα και Ταλ Παταλόν του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Μακάμπι (Maccabitech) του Τελ Αβίβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εμβολιασμών και αποτελέσματα τεστ από 177 γεωγραφικές περιοχές σε όλο το Ισραήλ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Μαρτίου 2021, που αφορούσαν συνολικά 1,37 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο εμβολιασμός με Pfizer/BioNTech είχε αρχίσει στη χώρα στις 19 Δεκεμβρίου και μέσα σε εννέα εβδομάδες σχεδόν ο μισός πληθυσμός άνω των 16 ετών είχε κάνει την πρώτη δόση.

Η μελέτη αξιολόγησε πώς μεταβαλλόταν ο αριθμός των θετικών για κορονοϊό τεστ με το πέρασμα του χρόνου. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε 20% αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων ηλικίας 16 έως 50 ετών μειωνόταν στο μισό ο αριθμός των θετικών τεστ στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό κάτω των 16 ετών στην ίδια κοινότητα.

«Ο εμβολιασμός παρέχει οφέλη όχι μόνο στο άτομο που εμβολιάζεται, αλλά επίσης στους ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο δρ. Κισόνι στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι όχι μόνο δεν αρρωσταίνουν οι ίδιοι, αλλά επίσης δεν μεταδίδουν τον ιό στους άλλους», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ ακόμη κι αν αυτό συμβεί, έχουν μικρότερο ιικό φορτίο, άρα μειωμένη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Έτσι, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, οι ανεμβολίαστοι -ανήλικοι αλλά και ενήλικες- έμμεσα προστατεύονται περισσότερο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι τα ευρήματά τους δεν έλαβαν υπόψη την πιθανότητα αύξησης της φυσικής ανοσίας στον ισραηλινό πληθυσμό μετά από λοίμωξη Covid-19. Συμπέραναν ότι, μολονότι είναι ενθαρρυντική η παρατηρούμενη προστασία του ανεμβολίαστου πληθυσμού από τους εμβολιασμένους, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στο θέμα.

Πάντως και άλλες ενδείξεις εμφανίζονται σταδιακά σε άλλα μέρη του κόσμου ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ωφελούνται έμμεσα από τον μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων, καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων στα παιδιά εμφανίζουν -πλέον- πτωτική τάση. Ενδεικτικά, επιστήμονες του βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Butantan του Σάο Πάουλο ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το «Nature», ότι στην πόλη Σεράν, όπου το 98% των ενηλίκων εμβολιάστηκαν με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac της Sinovac, καταγράφηκε δραστική μείωση στις συμπτωματικές λοιμώξεις των ανεμβολίαστων παιδιών.

Αλλά και στις ΗΠΑ οι λοιμώξεις Covid-19 στα άτομα έως 18 ετών μειώθηκαν κατά 84% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου φέτος, καθώς πάνω από τον μισό ενήλικο αμερικανικό πληθυσμό έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Έχει σαφώς νόημα. Οι εμβολιασμένοι ενήλικες προστατεύουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει πραγματικά η ανοσία της αγέλης», τόνισε η λοιμωξιολόγος Μόνικα Γκάντι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Του αρθογράφου





Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2022

Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2022

Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved