Ένας ειδικά σχεδιασμένος νάρθηκας (mandibular advancement device ή MAD) μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ισχυρίζεται το Γερμανικό Ινστιτούτο Ποιότητας & Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Υγείας έχοντας μελετήσει την αποτελεσματικότητα της εν λόγω συσκευής.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία παρουσιάζεται επαναλαμβανόμενη απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου. Συμβαίνει όταν οι άνω μύες των αεραγωγών χαλαρώνουν, στενεύοντας ή και αποφράσσοντας τελείως τον αεραγωγό του φάρυγγα, με αποτέλεσμα δυνατό ροχαλητό. Τα άτομα με την πάθηση, μολονότι δεν το αντιλαμβάνονται συχνά, έχουν δυσκολίες στην αναπνοή κατά τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων διακοπών στην αναπνοή, ενώ υποφέρουν από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα ζωής. Εκτιμάται ότι περίπου το 5% των ανδρών και το 3% των γυναικών πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.
Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Εάν είναι ήπια, η προσέγγιση για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων είναι συντηρητική και περιορίζεται στη μείωση του βάρους, σε αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος) ή την υιοθέτηση μια σωστής στάσης για τον ύπνο. Για σοβαρές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, γίνεται χρήση της μάσκας εφαρμογής CPAP που ασκεί θετική πίεση με αέρα ώστε να παραμένουν οι αεραγωγοί των ασθενών ανοιχτοί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως η ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τον νάρθηκα άπνοιας. Πρόκειται για έναν νάρθηκα που τοποθετείται στο στόμα από οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, με τον οποίο η κάτω γνάθος συγκρατείται πιο μπροστά, διατηρώντας τον άνω αεραγωγό ανοιχτό. Ωστόσο, μολονότι προτιμάται από αρκετούς ασθενείς, δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις: όταν λείπουν όλα τα δόντια ή δεν επαρκούν τα εναπομείναντα, όπως και σε περιπτώσεις προχωρημένης περιοδοντίτιδας, ο πλαστικός νάρθηκας δεν μπορεί να φορεθεί.
Όπως επεσήμανε η ερευνητική ομάδα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ποιότητας & Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Υγείας, σε σύγκριση με τη θεραπεία με μάσκα εφαρμογής CPAP ο νάρθηκας δεν παρουσίασε κανένα μειονέκτημα, ενώ αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματικός αναφορικά με την υπνηλία της επόμενης ημέρας που βιώνουν οι ασθενείς.
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;