Και αν κάποιος άλλος έχει γρίπη, ή κρυολόγημα, πόσες μέρες πρέπει να “κρατήσουμε τις αποστάσεις μας” από εκείνον, για να μην αρρωστήσουμε και εμείς;
Είναι μια ιογενής λοίμωξη που “βαραίνει” το κεφάλι και το στήθος σας. Συνήθως θα έχετε μια ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μερικές φορές και τα δύο την ίδια ημέρα), υγρά μάτια, πονόλαιμο και, ίσως, βήχα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σώμα σας θα πονά, θα είστε κουρασμένοι και θα αναπτύξετε πιθανώς αρκετά υψηλό πυρετό. Μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα πρώτα, προτού αναπτύξετε και αναπνευστικά συμπτώματα. Η γρίπη είναι πολύ πιο εξουθενωτική από ένα ένα βαρύ κρυολόγημα.
Η εποχική γρίπη αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου περίπου) και διαρκεί όλον το χειμώνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται πιο εύκολα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός.
Η γρίπη είναι μεταδοτική
Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι με ανίατη ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Τα κρυολογήματα είναι επίσης ιοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Χτυπούν το αναπνευστικό σύστημα ακριβώς όπως η γρίπη, προκαλώντας ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, υγρά μάτια, πονόλαιμο και, μερικές φορές, βήχα. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξετε και πυρετό, αλλά θα είναι αρκετά χαμηλός και δεν θα εμπνέει ανησυχία. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ένα κρυολόγημα εξελίσσεται σταδιακά και αργά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι “θα κρυολογήσουν” τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα.
Τα κρυολογήματα τείνουν να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επειδή τότε είναι που οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός υπάρχει στα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται στον αέρα και κατακάθονται σε διάφορες επιφάνειες (πόμολο πόρτας, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια κλπ) που τις ακουμπάνε πολλά χέρια καθημερινά. Από εκεί μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους που θα τα αγγίξουν και στη συνέχεια θα ακουμπήσουν το ίδιο τους το πρόσωπο.
Τα κρυολογήματα είναι μεταδοτικά από
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;