Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή νόσος που προκαλεί διάρροια και εμετό. Στη γαστρεντερίτιδα το στομάχι και τo έντερo είναι ερεθισμένα και φλεγμαίνουν. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα. Μπορεί όμως να προκαλείται και από παράσιτα, τοξίνες ή συγκεκριμένα φάρμακα. Ξεχωριστή οντότητα αποτελεί η τροφική δηλητηρίαση.
Σποραδικά επεισόδια γαστρεντερίτιδας μπορούν να παρουσιαστούν όλο το χρόνο, αλλά επιδημικές εξάρσεις εμφανίζονται συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.
Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, συνήθως υποχωρεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας. Δεν απαιτείται πάντα ιατρική συμβουλή.
Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια και ο εμετός. Ταυτόχρονα, ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο στο στομάχι, να εμφανίσει ναυτία και πυρετό. Λόγω της γαστρεντερίτιδας και της συνεχούς απώλειας υγρών πολύ συχνά μπορεί ο οργανισμός να αφυδατωθεί. Για να αντιληφθείς αν έχεις αφυδατωθεί τα σημάδια είναι τα εξής: ξηρό δέρμα, ξηρό στόμα, έντονη δίψα, ζαλάδες. Κάλεσε το γιατρό σου αν παρουσιάζεις έντονα συμπτώματα ή αν επιμένουν για πολλές μέρες.
Τα συμπτώματα είναι:
Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να ξεκινήσουν μία μέρα μετά την αρχική λοίμωξη και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες. Μεγαλύτερη διάρκεια ή/και εντονότερα συμπτώματα εγείρουν την υποψία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας.
Η πιο συνηθισμένη αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός.
Στην πλειοψηφία των περιστατικών οξείας γαστρεντερίτιδας στα βρέφη και στα παιδιά η αιτία είναι ένας ιός που ονομάζεται ροταϊός. Η σοβαρή νόσηση από τον ροταϊό προλαμβάνεται με τη χορήγηση ειδικού εμβολίου που συστήνεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.
Στην περίπτωση των ενηλίκων, η ιογενής γαστρεντερίτιδα σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο νοροϊό. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα προκαλείται κυρίως από τα βακτήρια E.Coli, Salmonella, Shigella και Campylobacter. Τα δύο πρώτα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής όπως λ.χ. με τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά και με τα αβγά.
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λιγότερο συνηθισμένους αιτιολογικούς παράγοντες όπως κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, βαρέα μέταλλα στο νερό, υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών.
Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας επιτυγχάνεται μέσω:
Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο που πάσχει από ιογενή γαστρεντερίτιδα μεταδίδει τη νόσο από την πρώτη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα έως και τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την ανάρρωσή του.
Συνήθως για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας δεν χρειάζεται να επισκεφθείς γιατρό. Εάν όμως διαπιστώσεις ότι τα συμπτώματα επιμένουν για μέρες θα πρέπει να σε δει ένας γιατρός. Επίσης, σε γιατρό θα πρέπει να απευθυνθείς αμέσως αν:
Εάν χρειαστεί ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση (σε περίπτωση που το αίτιο είναι λοίμωξη από βακτήριο) και να στείλει δείγμα κοπράνων για εργαστηριακό έλεγχο.
Για να αντιμετωπιστεί δεν χρειάζεται πάντα να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή. Εάν ευθύνεται κάποιο βακτήριο ο γιατρός θα πρέπει να χορηγήσει αντιβίωση. Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας απαιτούνται:
Στην αντιμετώπιση της διάρροιας θα σε βοηθούσε πολύ αν κατανάλωνες τσάι ή χαμομήλι. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μπορείς να πάρεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου πάντα, αντιδιαρροϊκά ή αντιεμετικά φάρμακα.
πηγή: www.doctoranytime.gr
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;