Το Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και μαζί του φέρνει και τροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε συχνά. Τα Φρούτα και τα Λαχανικά του Φθινοπώρου
Το σταφύλι δικαιολογημένα θεωρείται ο “βασιλιάς των φρούτων”, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και B, σε σταφυλοσάκχαρα και κάλιο. Περιέχει τα 10 (από τα 16) πιο βασικά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ο χυμός του θεωρείται το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα και λευκωματούχες ουσίες, με το μητρικό γάλα.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Το ελαϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ η λουτεΐνη καροτενοειδών και η βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τα υγιή λιπαρά του αβοκάντο, αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.
Ένα χρήσιμο μυστικό: Μπορείτε να δείτε εύκολα αν το αβοκάντο σας είναι ώριμο αφαιρώντας το κοτσάνι. Αν κάτω από το κοτσάνι είναι πράσινο είναι έτοιμο, αν είναι καφέ έχει αρχίσει να χαλάει και αν δεν μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το κοτσάνι δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο ώστε να το απολαύσετε.
Το αβοκάντο ταιριάζει ιδανικά σε σάντουιτς, σε σαλάτες και γλυκά, και είναι το βασικό συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας guacamole. Χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες προσώπου.
Έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, ενώ παράλληλα είναι καλή πηγή καλίου και χαλκού.
Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο, που επίσης έχει, δρουν συνεργαστικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και έχουν πολλά κοινά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση πράσων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL), καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Η πρωταγωνίστρια του Halloween φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σύμβολο της αμερικάνικης γιορτής. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε σούπα ή να την προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια πλούσια πηγή αντικαρκινικών ουσιών, βοηθούν στην καλή κατάσταση του δέρματος, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα και περιέχουν βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β6, η τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β1, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην διαμόρφωση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοζιδάσης η οποία είναι ένας ισχυρότατος αντικαρκινικός παράγοντας. Προλαμβάνει την γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βεταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές). Μπορεί να τα βρίσκετε όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά τα πατζάρια είναι πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά το φθινόπωρο. Αυτό το λαχανικό αποτρέπει την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων και προβλημάτων στο συκώτι.
Τα πράσινα φασολάκια περιέχουν άφθονη βιταμίνη Κ που βοηθά να έχουμε υγιή οστά και έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Περιέχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και νιασίνη), που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, καθώς και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και της μνήμης.
Το μπρόκολο καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε.
Παρ’ όλο που πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, το κατσαρό λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία, ικανή να σας πείσει να το βάλετε στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.
Οι μελιτζάνες προστατεύουν την καρδιά και περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Β3.
Η μελιτζάνα μπορεί να ψηθεί, ή να μαγειρευτεί στον ατμό, και μπορεί να καταναλωθεί με ή χωρίς την φλούδα της. Συνήθως, πριν το μαγείρεμα, την αφήνουμε κομμένη σε φέτες σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσει.
Το σπανάκι αν και το ξέρουμε ως ανοιξιάτικο λαχανικό βγαίνει και το φθινοπωρινό. Το σπανάκι ενισχύει τα οστά και την καρδιά, προστατεύει τα μάτια από ασθένειες όπως ο καταρράκτης και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Έχει 13 διαφορετικά φλαβονοειδή συστατικά, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Στο σπανάκι υπάρχει άφθονη βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, χαλκός, βιταμίνη Β1, πρωτεΐνες, φώσφορος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, ω- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β3, σελήνιο.
Όπως λέει και το λαϊκό απόφθεγμα, “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”! Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην προστασία του μαστού και του παχέος εντέρου, στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, και ενισχύει την υγεία των πνευμόνων.
Αν και οι περισσότεροι συνδέουν τα κάστανα με το καταχείμωνο, η εποχή τους ξεκινά από το Νοέμβριο και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη σημαντική για το ανοσοποιητικό, την υγεία της επιδερμίδας, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να πεινάτε λιγότερο, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.
Τα αχλάδια περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και χαλκό, και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού, και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του παχέος εντέρου.
Τα αχλάδια είναι ένα υπό-αλλεργικό φρούτο και είναι συχνά μεταξύ των πρώτων τροφών που χορηγούνται στα βρέφη. Πέρα από τροφή για βρέφη είναι εξαιρετικά σε σαλάτες, σφολιάτες, στρούντελ και τάρτες.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και σιδήρου, ενώ έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Η γλυκοπατάτα περιέχει μια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και φυτικών ινών, και έχει σημαντικά μικρή ποσότητα σακχάρων.
Τα μανιτάρια, είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων και αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (B1 B2 B3 B5 B6) που βοηθούν στην σωστή λειτουργία πολλών ζωτικών όπως: του νευρικού συστήματος, του δέρματος και της χοληστερίνης. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Επίσης, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (~13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.).
Τα εσπεριδοειδή, δηλαδή, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, αλλά και τα νεράντζια, τα περγαμόντα και τα γκρέιπφρουτ αποτελούν πραγματικό σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στον έλεγχο του βάρους και στην αποτροπή καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών στην αναζωογόνηση του οργανισμού συμπυκνώνονται στα υπέροχα αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν χρήση στην κοσμετολογία και την εναλλακτική ιατρική.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Πηγή: www.proiontatisfisis.com
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε