Το φαγόπυρο δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα. Ωστόσο είναι σίγουρα γνωστό σε όσους ψάχνουν πιο υγιεινές εκδοχές στη διατροφή τους. Το φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο σιτάρι» είναι ο μικρός καφετής και τριγωνικός καρπός ενός χαμηλού θάμνου αυτοφυούς στην Ασία. Παρά την ονομασία, δεν έχει σχέση με το σιτάρι, δεδομένου ότι δεν είναι χόρτο. Θεωρείται «ψευδο-δημητριακό» και στην ουσία είναι ένας σπόρος.
Το φαγόπυρο από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη) ή πάσχουν από τη νόσο του Crohn. Είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή (ρουτίνη) με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μας εφοδιάζει με αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το μαυροσίταρο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και ως εκ τούτου του διαβήτη.
Από την άλλη είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ, μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο κι ο ψευδάργυρος. Η δε περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη φτάνει στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από των άλλων δημητριακών. Συνεπώς η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη και κρίνεται απαραίτητο στην διατροφή των χορτοφάγων.
Το φαγόπυρο διατίθεται σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ. Θα το βρούμε:
Στα καταστήματα κυκλοφορούν, ακόμη, πολλά προϊόντα από φαγόπυρο, κυρίως ζυμαρικά, νουντλς και κράκερς.
Μαγειρεύουμε σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια αλατισμένου νερού ή ζωμού. Χρησιμοποιούμε απλή κατσαρόλα κι όχι χύτρα ταχύτητας. Βράζουμε 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, αφού πάρει πρώτα βράση. Στη συνέχεια το αφήνουμε σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα, για να φουσκώσει, εκτός φωτιάς.
Στραγγίζουμε όσο νερό δεν έχει απορροφηθεί και το αναμειγνύουμε με δυο κουταλιές λιωμένο βούτυρο, πριν το σερβίρουμε. Το χρησιμοποιούμε όπως το κους-κους ή το πλιγούρι. Πολλοί επίσης το συνδυάζουν με ψάρι, πουλερικά ή λαχανικά, όπως γεμιστά πιπέρια με φαγόπυρο.
Αποθήκευση: Συνιστάται να αποθηκεύουμε τους καρπούς σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος, ενώ το αλεύρι φαγόπυρου καλό είναι να το φυλάμε στο ψυγείο.
Το φαγόπυρο επομένως είναι ένα superfood που θα μας δώσει ενέργεια, θα μας χορτάσει και θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας. Αξίζει να το δοκιμάσουμε και γιατί όχι να το εντάξουμε στη δίαιτά μας.
Πηγή: makelife.gr
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε