1) Κατά την διάρκεια της παραμονής μας σε καθιστική θέση οι μυς τείνουν να καίνε λιγότερο λίπος και το αίμα ρέει με αργότερο ρυθμό προς και από την καρδιά. Η παρατεταμένη καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη ενώ τα άτομα που η ζωή τους είναι περίπου δύο φορές πιο καθιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
2) Επιπλέον, τα κύτταρα στους αδρανείς μύες δεν ανταποκρίνονται εύκολα στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή της και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Mία μελέτη του 2011 διαπίστωσε μείωση της απόκρισης στην ινσουλίνη μετά από μία μόνο ημέρα παρατεταμένης αδράνειας.
3) Όταν κινούμαστε ή ακόμη όταν απλά στεκόμαστε όρθιοι, οι κοιλιακοί μυς μάς κρατούν σε όρθια θέση. Ωστόσο, όταν βυθιζόμαστε σε μία καρέκλα, οι κοιλιακοί μυς παραμένουν άχρηστοι. Η μη χρησιμοποίηση των κοιλιακών μας σε συνδυασμό με τους πιο σφιχτούς εν δυνάμει μυς της πλάτης μπορεί να οδηγήσουν σε μία κατάσταση λόρδωσης.
4) Η ευκαμψία των μηριαίων μυών μάς βοηθούν να διατηρήσουμε την ισορροπία μας αλλά οι χρόνια καθούμενοι σπάνια γυμνάζουν και εκτείνουν αυτούς τους μυς, με αποτέλεσμα να γίνονται κοντοί και σφιχτοί, περιορίζοντας το εύρος κίνησης και το μήκος του βήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη κινητικότητα του ισχίου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι τείνουν να πέφτουν.
5) Η καθιστική ζωή οδηγεί τους γλουτιαίους μυς να μην κάνουν απολύτως τίποτα και έτσι η αδράνεια γίνεται συνήθεια για αυτούς. Οι χαλαροί γλουτοί βλάπτουν τη σταθερότητα και την ικανότητα να διατηρούμε ένα σταθερό βήμα.
6) Η καθιστική στάση για μεγάλο χρονικό διαστήμα επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος γεγονός που προκαλεί τη συγκέντρωση περίσσειας υγρού στα πόδια. Τα προβλήματα κυμαίνονται από πρησμένους αστραγάλους και κιρσούς έως και κατάστάσεις που μπορεί ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ατόμου να οδηγήσουν σε θρομβώσεις.
7) Δραστηριότητες που απαιτούν βάρος, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, διεγείρουν τα οστά του ισχίου και του κάτω σώματος για να γίνουν ισχυρότερα. Οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων οστεοπόρωσης σε έλλειψη δραστηριότητας.
8) Οι κινούμενοι μύες προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών του εγκεφάλου που ενισχύουν τη διάθεση. Όταν είμαστε σε καθιστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα επιβραδύνουν, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής λειτουργίας.
9) Εάν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας περιλαμβάνει την εργασία μπροστά από έναν υπολογιστή ή την ομιλία σε ένα τηλέφωνο για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το κεφάλι μας να παίρνει μία κλίση, αυτό, μπορεί να τεντώσει τους αυχενικούς σπονδύλους και να οδηγήσει σε μόνιμες ανισορροπίες.
Τι προτείνουν οι ειδικοί...
1) Καθίστε σε κάτι ασταθές, όπως μια μπάλα γυμναστικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε τη δύναμή σας για να ισορροπήσετε και έτσι αποφεύγετε να αφήνεστε πάνω σε μία καρέκλα.
2) Προτιμήστε ασκήσεις ποδιών που γυμνάζουν τον τετρακέφαλο και τους γλουτούς. Η αύξηση μυϊκής μάζας και η ενδυνάμωση των καμπτήρων μυών του ισχίου ενισχύει την σταθερότητά σας και διατηρεί την φυσική σας κατάσταση σε ένα καλό επίπεδο.
3) Περπατήστε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων όταν βλέπετε τηλεόραση. Μετά από μία κουραστική μέρα στο γραφείο είναι πολύ εύκολο να προτιμήσουμε και πάλι να αφήσουμε το σώμα μας να ξεκουραστεί. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που χρειάζεται ξεκούραση είναι το μυαλό μας. Σίγουρα η επιλογή μιας άσκησης που μας ταιριάζει ξεκουράζει περισσότερο τη διάνοιά μας σε σχέση με την παρακολούθηση τηλεόρασης.
4) Εναλλαχθείτε μεταξύ όρθιας και καθιστικής θέσης. Όταν είστε στο γραφείο βρείτε αφορμές για σηκωθείτε για ένα λεπτό από την καρέκλα. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει το σώμα σας και θα αυξήσει σίγουρα την συγκέντρωσή σας.
5) Δοκιμάστε γυμναστική γιόγκα ή ασκήσεις stretching που διατείνουν και ενδυναμώνουν τους μυς σας. Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως η κυκλική προπόνηση ή η γιόγκα, ενδυναμώνουν τους μυς μας και ενεργοποιούν την καύση λίπους. Σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση μπορείτε, όχι μόνο να προλάβετε τις πιθανές επιπτώσεις της καθιστικής εργασίας στο σώμα σας, αλλά και να βελτιώσετε την φυσική κατάσταση και σιλουέτα σας.
Του αρθογράφου
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ
Η καρδιοαναπνευστική άσκηση η οποία αυξάνει τους παλμούς, δυναμώνει τους μύες και προκαλεί εφίδρωση είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τη συνολική υγεία.
Η προπόπονηση με βάρη διευκολύνει την απώλεια βάρους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τονώνει τον μεταβολισμό, ενισχύει τα οστά και προάγει τη συνολική υγεία
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους