Ενημερωτικά Ανάλεκτα

Ώρα Ελλάδος 6μ.μ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διακόπτει οποιαδήποτε σημαντική η ασήμαντή ενασχόλησή του, για να στρέψει την προσοχή του στον πλησιέστερο τηλεοπτικό δεκτή, όπου μεταδίδεται απευθείας η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τον νέο κορονοϊό. Κεντρικό πρόσωπο ο Καθηγητής    Παθολογίας    και    Λοιμώξεων    του   Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο ο πρωθυπουργό της χώρας έχει τοποθετήσει ως υπεύθυνο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Πρόσφατα, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Figaro έκανε εκτενή αναφορά στον «συμπαθέστερο Έλληνα των ημερόν». Η εφημερίδα, αφού περιέγραψε τις σπουδές του (ΕΚΠΑ), την εξειδίκευση του στις Λοιμώξεις (Harvard Medical School) και την προηγούμενή επιτυχημένη του εμπειρία στην ιατρική υποστήριξη μεγάλων διοργανώσεων  (Ολυμπιακοί  Αγώνες 2004),  κατέληξε  με  την  εξής  επισήμανση  : «χάρις στον Σωτήρη Τσιόρδα οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο».

Η   πολυσχιδής   προσωπικότητα   αυτού   του   «εξαιρετικού   επιστήμονα   και μοναδικού Έλληνα» (Νίκος Χαρδαλιάς, 21-3-2020) αποκαλύπτεται καθημερινά όλο ένα και περισσότερο με τα λεγόμενά του στην καθιερωμένη συνέντευξή τύπου για τον νέο κορονοϊό. Στις γραμμές που ακολουθούν, γίνεται προσπάθεια αποκρυπτογράφησης αυτής της ενδιαφέρουσας προσωπικότητας : πολύτεκνος πατέρας, επιστήμονας, ακαδημαϊκός δάσκαλος, βυζαντινός ψάλτης κοκ.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας μας αποκάλυψε – πολύ νωρίς - το δικό του αξιακό  σύστημα  λέγοντας  :  «Η  στρατηγική  μας  σαν  χώρα  και  σαν  επιστημονικό δυναμικό, έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος, αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο». (19-3-2020).

Παράλληλα,     εστιάζει     στην     παραβίαση     των     ευαίσθητων     προσωπικών δεδομένων,  όταν  αναφερόμενος  στην  Νότια  Κορέα  –  μια  χώρα  υπόδειγμα  στην αντιμετώπιση  της  σύγχρονής   πανδημίας  –  σημειώνει  :  «Κατάφορες  περιπτώσεις παραβίασής των    ανθρωπίνων    δεδομένων    λόγω    ηλεκτρικών  εφαρμογών παρακολούθησης της  δραστηριότητας των πολιτών στη Νότια Κορέα» (18-3-2020).

Ως  έμπειρος γιατρός, με θητεία σε μεγάλα νοσοκομεία τής Ελλάδας (ΑΤΤΙΚΟΝ) και του εξωτερικού, απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα τι είναι και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα νοσοκομεία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς – αλλά και τους άλλους επαγγελματίες υγείας στη σύγχρονή υγειονομική κρίση : «Τα νοσοκομεία μας θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, όπως και είναι άλλωστε, σαν χώρους ιερούς όπου οι γιατροί της ζωής – και όχι του θανάτου – δίνουν μάχη σώμα με σώμα» (21- 3-2020). Επίσης, κατορθώνει σε λίγες μόνο γραμμές  να συμπυκνώσει τον σκοπό της ιατρικής επιστήμης  : «Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσής αυτών των ατόμων (ηλικιωμένων), πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες» (21-3- 2020).

Στην καθημερινή δημόσια συζήτηση για τον νέο κορονοϊό γίνεται εκτενής αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού : ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβατικοί, παχύσαρκοι κα. Αναφερόμενος σε όλους αυτούς τους συνάνθρωπους μας, ο Σωτήρης Τσιόρδας μας προτρέπει : «Ας προστατέψουμε τους ευάλωτους συμπολίτες, συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωης» (25-3-2020).

Ο φετινός εορτασμός της 25θσ Μαρτίου δεν ήταν ένας εορτασμός ρουτίνας, μηρυκασμού γνωστών και τετριμμένων συνθημάτων που δεν συνεγείρουν, που δεν αγγίζουν τους πολίτες. Ανήμερα της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου ο «πατριωτής»  Σωτήρης  Τσιόρδας, συμπλήρωσε σε τρείς σειρές το βαρυσήμαντο νόημά της : «Σήμερα οι ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωικές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες τις ημέρες αυτές και τονίζουν την ανάγκη για αλληλεγγύης  μεταξύ όλων μας, στον κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό εχθρό» (25-3- 2020). Γατί, ο πατριωτισμός είναι η παραγωγή ωφέλιμου έργου, και η επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της  χώρας.

Όμως, ηρωικές μνήμες υπάρχουν όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία τόσο στη βάση, όσο και στη κορυφή. Γι’ αυτό ο Σωτήρης Τσιόρδας σημειώνει : «Δεν υπάρχει χρόνο για να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλο και το πρώτο μέλημα μας δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες. Έχουμε έναν κοινό εχτρό όλοι μας, είναι ο ιός» (23-3-2020).

Τέλος, ο εξαιρετικός επιστήμονας που διδάσκει ήθος, συνέπεια και ανθρωπιά αποφάσισέ συνειδητά να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), γιατί η ζωή δεν γίνεται   να σταματησει με την  πανδημία, όπως δεν σταμάτησε με τόσες άλλες συμφορές που προηγήθηκαν, συνδυάζοντας τον νομπελίστα μας, Οδυσσέα Ελύτη, για να μας διαβεβαιώσει ότι «την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος» και ότι «πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας» (21-3- 2020).

Του αρθογράφου

Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δείτε όλα τα άρθρα του




Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2022

Διάθεση, από σήμερα, των δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2022

Νέες οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών δίνει ο ΕΟΔΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved