Λίγοι γνωρίζουν ότι η ατμοθεραπεία δεν είναι μια διαδικασία για την περιποίηση της επιδερμίδας, αλλά κατά βάση μια θεραπευτική μέθοδος με ιστορία αιώνων, κυρίως στην παραδοσιακή ανατολική ιατρική, ενώ άλλοι λαοί δημιούργησαν τα χαμάμ, τα οποία θεωρούνται μέρη εξαγνισμού, καθαρισμού και αποτοξίνωσης.
Η πρώτη μου επαφή με την ατμοθεραπεία έγινε όταν ήμουν ακόμη παιδάκι. Είχα αρρωστήσει και η μητέρα μου με έβαζε πάνω από ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό και ευκάλυπτο για να κάνω χαλαρές εισπνοές. Απ’ όσο θυμάμαι είχε ανακουφιστικό αποτέλεσμα. Αργότερα, επισκεπτόμουν τακτικά μια αισθητικό και έκανα καθαρισμό με ατμοθεραπεία, εξαιτίας μιας ακμής που με ταλαιπωρούσε.
Παρ’ όλα αυτά, η ατμοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους περιποίησης. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλοί αισθητικοί επιλέγουν τον ατμό για τον καθαρισμό του προσώπου. Ωστόσο ατμοθεραπεία μπορούμε να κάνουμε κι εμείς στο σπίτι. Πρόκειται για μια πρακτική και βολική μέθοδο που πραγματοποιείται ακόμη και στον καναπέ μας. Επίσης είναι μια απολαυστική και ανέξοδη ιεροτελεστία ομορφιάς που μας χαλαρώνει και μας αναζωογονεί.
Η δράση της
Αποσυμφόρηση των πόρων
Ουσιαστικά, διαστέλλει τους πόρους οι οποίοι απελευθερώνουν τις τοξίνες και τους ρύπους που βρίσκονται σε βάθος. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να αφαιρέσουμε τυχόν μαύρα στίγματα χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Τα μαύρα ή άσπρα στίγματα είναι σμήγμα και ρύποι που έχουν παγιδευτεί στους πόρους και έχουν στερεοποιηθεί λόγω της αφυδάτωσης.
Προλαμβάνει την ακμή και τα μαύρα στίγματα
Ο ατμός βοηθά στην εξισορρόπηση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
Εξυγιαίνει και χαρίζει λάμψη
Όταν το αίμα κυκλοφορεί ομαλά, τα κύτταρα γεμίζουν οξυγόνο και απομακρύνουν τις τοξίνες. Ετσι, η επιδερμίδα εξυγιαίνεται και γίνεται άμεσα πιο λαμπερή.
Βοηθάει στην ενυδάτωση και στην ελαστικότητα
Σύμφωνα με έρευνες, ο ατμός συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας του δέρματος και ενισχύει τη διαπερατότητά του. Η διαστολή των πόρων, ο καθαρισμός τους και η αποτοξίνωσή τους έχει άλλο ένα θετικό: τη μεγαλύτερη και εις βάθος απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που θα προσφέρουμε μετά στην επιδερμίδα.
Τα υλικά της
Η ατμοθεραπεία γίνεται με βότανα αποξηραμένα ή φρέσκα και αιθέρια έλαια. Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι αγνά και καλής ποιότητας γιατί τα εισπνέουμε.
Τι να προσέξουμε
Η κατάλληλη συχνότητα
Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας και τις ανάγκες του. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε ατμοθεραπεία μία φορά την εβδομάδα, αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα. Δύο φορές τον μήνα αν έχουμε μεικτό / κανονικό τύπο, και μία φορά τον μήνα αν έχουμε ξηρό και σπάνια αν έχουμε ευαίσθητο.
Η διαδικασία πριν από την ατμοθεραπεία
Αφαιρούμε το μακιγιάζ και καθαρίζουμε σε βάθος την επιδερμίδα μας. Μαζεύουμε τα μαλλιά μας σε ένα χαμηλό σινιόν για να μην καλύπτουν το πρόσωπο και να μη μας ενοχλούν καθώς σκύβουμε το κεφάλι.
Η εκτέλεση
Βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το τοποθετούμε με προσοχή σε μια επίπεδη, πυρίμαχη επιφάνεια σε ένα ύψος που μας βολεύει προκειμένου να είμαστε καθιστοί και χαλαροί.
Αμέσως σκεπάζουμε το κεφάλι και τους ώμους μας με μια μεγάλη πετσέτα ώστε να «παγιδεύουμε» τον ατμό και πλησιάζουμε το πρόσωπό μας στο νερό σε απόσταση 25-45 εκατοστών (ανάλογα με το πόσο αντέχουμε τη ζέστη).
Κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε την ευεργετική επίδραση του ατμού για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίς να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας, απλώνουμε μια θρεπτική μάσκα ή ένα ενυδατικό σέρουμ. Η επιδερμίδα μας θα απορροφήσει σαν σφουγγάρι όλα τα ενυδατικά και θρεπτικά στοιχεία τους.
Μπόνους
Εκτός από το δέρμα, η ατμοθεραπεία βοηθάει και στο αναπνευστικό. Αν, για παράδειγμα, είμαστε κρυωμένοι, μπορούμε να κάνουμε ατμοθεραπεία με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, φασκόμηλου ή δεντρολίβανου προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τη ρινική περιοχή.
Επιπλέον, έχει κάποια από τα οφέλη της αρωματοθεραπείας. Ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε, συμβάλλει στην ηρεμία, στην καταπολέμηση του στρες, στην πνευματική διαύγεια και στην τόνωση του νου.
Επαγγελματική Vs σπιτικής διαδικασίας
Όπως είναι λογικό, άλλο αποτέλεσμα έχει το κατσαρολάκι μας και άλλο το βαπέρ (το επαγγελματικό ηλεκτρικό μηχάνημα που παράγει ατμό). Υστερα από κάποια λεπτά ο ατμός από το κατσαρολάκι σταματάει, σε αντίθεση με το βαπέρ που απελευθερώνει ατμό με μεγαλύτερη ένταση και για περισσότερο διάστημα. Επιπλέον, το βαπέρ ανάλογα με τον τύπο του εκτελεί και άλλες λειτουργίες, π.χ. μπορεί να περιέχει όζον, για καλύτερη οξυγόνωση της επιδερμίδας, ή αντιβακτηριδιακά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν την ακμή.
DIY ατμοθεραπείες
Επιλέξτε την κατάλληλη ανάλογα με τις ανάγκες σας
Δεντρολίβανο και λιβάνι για την ώριμη επιδερμίδα
1 κ.σ. δεντρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 κ.σ. χαμομήλι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λιβάνι
Tea tree και βασιλικός για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Γεράνι και λεβάντα για το κανονικό / μεικτό δέρμα
1 κ.σ. λεβάντα (φρέσκια ή αποξηραμένη)
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Λεβάντα, χαμομήλι και τριαντάφυλλο, λεμόνι, για την επιδερμίδα με φραγμένους πόρους
1 κ.σ. λεβάντα
1 κ.σ. χαμομήλι
Μια χούφτα πέταλα από τριαντάφυλλο
1-3 σταγόνες λεμόνι
Του αρθογράφου
Γιατί μας επηρεάζει τόσο η τριχόπτωση;
Ο ευεργετικός χαρακτήρας του ανθόνερου μπορεί να αξιοποιηθεί με 6 skincare τρόπους.
Ποια είναι η σωστή χρήση της black mask;