Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται μια κοινή αιτία στομαχικών ελκών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 90% των ατόμων με έλκη στομάχου έχουν μολυνθεί με H. Pylori. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό το βακτήριο στο μικροβίωμα του στομάχου τους και στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, αλλά έχουν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα.
Ναι, το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν αυτά τα βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα έχουν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα, οι περισσότεροι αναπτύσσουν φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα) από την αντίδραση του οργανισμού στο ίδιο το βακτήριο και σε μια κυτταροτοξίνη, η οποία ονομάζεται Vac-Α, και είναι μία χημική ουσία που παράγει το βακτήριο.
Πιστεύεται, επίσης, ότι το γαστρικό οξύ του στομάχου διεγείρει το βακτήριο ώστε αυτό να αναπτυχθεί και να παράγει την κυτταροτοξίνη, κάτι που αυξάνει την εισβολή στο βλεννογόνου του στομάχου από βακτήρια, φλεγμονές και το σχηματισμό έλκους. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα βακτήρια και τα προϊόντα τους, που συνδέονται με μεταβολές στα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου, όταν μεταβάλλονται, μπορεί να συνδέονται με το στομαχικούς και άλλους καρκίνους, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί.
Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο H. Pylori έχουν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι:
Ήπιας μορφής γαστρίτιδαΣυχνά, αυτά τα συμπτώματα απλά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη εμφανίζουν συμπτώματα στομαχικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους, ή σοβαρής γαστρίτιδας που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Κοιλιακό άλγος ή/και δυσφορία που συνήθως δεν υποχωρείΝαι, το βακτήριο H. Pylori είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει μια “γκρίζα ζώνη” στην ερμηνεία της έννοιας “μεταδοτικό” σε αυτή την περίπτωση. Ως λέξη, συνήθως εννοεί ότι ο μολυσματικός παράγοντας (δηλαδή το βακτήριο) μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Στην περίπτωση του H. Pylori πολλές φορές υπάρχει απλά “εποίκηση” ενός οργάνου από το βακτήριο, αλλά χωρίς να αναπτυχθεί ασθένεια, ακόμη και αν αυτό έχει μεταφερθεί από άτομο σε άτομο. Η “γκρίζα ζώνη” εμφανίζεται όταν πολλοί άνθρωποι που έχουν το βακτήριο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ασθενούν σοβαρά.
Μερικοί μικροβιολόγοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους βακτήρια προσαρμόζονται στον οργανισμό που τα “φιλοξενεί” και αλλάζουν σιγά-σιγά, ώστε να αποικίσουν και να μολύνουν τον οργανισμό σταδιακά. Αν και αυτό είναι μια εικασία (δεν έχει αποδειχτεί) φαίνεται ότι ταιριάζει στην συμπεριφορά του H. Pylori.
Πηγή: http://www.medicinenet.com
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;