Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε έλλειψη μαγνησίου; Και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή κάλυψη των αναγκών μας σε αυτό;
Το μαγνήσιο είναι ένας συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Μεταξύ πολλών άλλων, συμμετέχει στη λειτουργία των μυών και των νεύρων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, ενώ είναι σημαντικό για τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Τα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου περιλαμβάνουν:
1. Απώλεια όρεξης
Η απώλεια της όρεξης είναι το πρώτο σημάδι υπομαγνησιαιμίας και αποτελεί, προφανώς, ένα μη ειδικό σύμπτωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από τα αμέσως επόμενα.
2. Ναυτία και/ή έμετος
Όταν έχουμε ναυτία και τάση για έμετο, συχνά «ενοχοποιούμε» κάποια τροφή που καταναλώσαμε. Όπως και να έχει, είναι καλό να καταγράφουμε πώς ακριβώς αισθανόμαστε και να αναζητούμε τυχόν άλλα συμπτώματα που θα βοηθήσουν τον γιατρό μας στη διάγνωση.
3. Κούραση
Όλοι νιώθουμε κουρασμένοι κατά καιρούς. Όταν, όμως, η κόπωση δεν υποχωρεί με επαρκή ανάπαυση και ποιοτικό ύπνο, είναι καλό να αναζητούμε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι και η κόπωση από μόνη της δεν αρκεί για να υποψιαστεί ο ειδικός ανεπάρκεια μαγνησίου.
4. Μυϊκή Αδυναμία
Στην έλλειψη μαγνησίου η κούραση συχνά συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με μείωση των επιπέδων καλίου στα μυϊκά κύτταρα, η οποία προκαλεί τη μυϊκή αδυναμία.
5. Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες
Το μαγνήσιο βοηθά τους μυς να χαλαρώνουν και να ρυθμίζουν τις συστολές τους. Η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δευτερογενείς ανεπάρκειες, την υποκαλιαιμία ή την έλλειψη ασβεστίου, οι οποίες ευθύνονται επίσης για το σύμπτωμα αυτό.
6. Επιληπτικές κρίσεις
Ο ίδιος μηχανισμός που προκαλεί μυϊκές κράμπες και σπασμούς είναι επίσης υπεύθυνος για αυτό το σοβαρό σύμπτωμα της ανεπάρκειας μαγνησίου.
7. Υψηλή πίεση
Μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι η έλλειψη μαγνησίου από τη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
8. Αρρυθμίες
Οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, ζάλη, δύσπνοια ή ακόμη και λιποθυμία. Οι ειδικοί τις συσχετίζουν με την ανεπάρκεια μαγνησίου και τις δευτερογενείς ανεπάρκειες που προκαλεί, όπως αυτή του καλίου.
9. Οστεοπόρωση
Τα άτομα με έλλειψη μαγνησίου διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει τα οστά, καθώς το μέταλλο αυτό συνδέεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα.
10. Αλλαγές στη συμπεριφορά
Είναι πιθανό, όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο, να μην ενεργούμε όπως συνήθως, αλλά να μας χαρακτηρίζει απάθεια, «μούδιασμα» και έλλειψη συναισθημάτων, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, δε, να παραληρούμε.
Αντιμετώπιση του χαμηλού μαγνησίου
Μαγνήσιο λαμβάνουμε κυρίως από τη διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι:
-στα άτομα 19-30 ετών: 310mg για γυναίκες και 400mg για άνδρες
-στα άτομα 31 ετών και άνω: 320mg για γυναίκες και 420mg για άνδρες.
Οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες στους εφήβους 14-18 ετών, καθώς και στις εγκύους.
Εφόσον το διαιτολόγιό μας είναι φτωχό σε μαγνήσιο, είναι σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με από του στόματος συμπληρώματα μαγνησίου.
Πηγή: livy.gr
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε