Ακμή και διατροφή

Η προσθήκη εξωγενών ορμονών που προέρχονται από την διατροφή στην ομάδα των ενδογενών ορμονών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόοδο της ακμής. Η ορμόνη IGF – 1 (ινσουλόμορφος αυξητικός παράγοντας 1)  είναι ένα πολυπεπτίδιο που έχει παρόμοια δομή με αυτήν της ινσουλίνης. Ο IGF-1 συνδέεται με τουλάχιστον δύο υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων: τον υποδοχέα IGF1 (IGFR) και τον υποδοχέα της ινσουλίνης. Η ορμόνη αυτή φαίνεται να προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος και εμφάνιση ακμής.

Τα επίπεδα του IGF – 1 αυξάνονται κατά την εφηβεία υπό την επίδραση της αυξητικής ορμόνης και η συγκέντρωσή του στο αίμα συσχετίζεται θετικά με την κλινική πορεία της ακμής. Οι υποδοχείς του IGF – 1 βρίσκονται σε κερατινοκύτταρα στην επιδερμίδα και είναι διαμεμβρανικοί υποδοχείς, υπεύθυνοι για δραστηριότητα κινάσης τυροσίνης. Ο IGF – 1 διεγείρει την 5α – αναγωγάση στους αδένες των επινεφριδίων και τις γονάδες, την σύνθεση ανδρογόνων, τον πολλαπλασιασμό σμηγματοκυττάρων και την λιπογένεση.

Τα υψηλά επίπεδα IGF – 1 προκαλούνται από την κατανάλωση γάλακτος. Μετά από περιόδους νηστείας η συγκέντρωση της ινσουλίνης και του IGF – 1 μειώνεται με αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής σμηγματοκυττάρων. Το γάλα που διατίθεται στα καταστήματα δεν είναι μόνο πλούσιο σε προγεστερόνη που προέρχεται από τον πλακούντα αλλά και σε πρόδρομες ενώσεις της διυδροτεστοστερόνης (DHT), όπως 5α-πρεγνενολόνη και η 5α-ανδροστενεδιόνη. Αυτές οι ενώσεις τροποποιούνται μέσω ενζυμικών αντιδράσεων σε DHT και τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για αυτήν την διαδικασία βρίσκονται στους σμηγματογόνους αδένες. Μέσα στο σώμα μας η ενδογενής τεστοστερόνη μετατρέπεται μέσω της 5α – αναγωγάσης σε DHT, η οποία διεγείρει τον σμηγματογόνο αδένα. Έτσι, διεγείρεται η παραγωγή σμήγματος και υπερκερατινοποίηση της επιδερμίδας.

Η σοκολάτα θεωρούνταν ανέκαθεν ένας παράγοντας που μπορούσε να συμβάλλει στην επιδείνωση της ακμής αλλά υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός στοιχείων που υποστηρίζουν την αρνητική επίδρασή της στο δέρμα. Το 2011, το «Journal of American Academy of Dermatology» δημοσίευσε μια μελέτη, στην οποία τα άτομα κατανάλωναν σοκολάτα. Σημαντικές αλλαγές στη σοβαρότητα της ακμής εμφανίστηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων μετά από κατανάλωση σοκολάτας για τουλάχιστον μία φορά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να υποθέσουν ότι η σοκολάτα μπορεί να επιδεινώσει τις βλάβες της ακμής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώνεται από άτομα και το ποσοστό του κακάου στα δείγματα που καταναλώνονται, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Πιστεύεται ότι το γλυκαιμικό φορτίο και ο γλυκαιμικός δείκτης ολόκληρης της δίαιτας μπορεί να συμμετέχουν στην παθογένεση της ακμής. Η διατροφή που βασίζεται σε προϊόντα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διεγείρουν την έκκριση ανδρογόνων και προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, το οποίο παίζει θεμελιώδη ρόλο στην παθογένεση της ακμής. Η υπερινσουλιναιμία επηρεάζει το επίπεδο κυκλοφορούντος IGF-1 και πρωτεΐνης που συνδέει τον αυξητικό παράγοντα ινσουλίνης (IGFBP-3), οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον πολλαπλασιασμό και την απόπτωση των κερατινοκυττάρων. Στην υπερινσουλιναιμία, το επίπεδο του IGF-1 αυξάνεται ενώ το επίπεδο του IGFBP-3 μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε ανισορροπία. Ως αποτέλεσμα, ο πολλαπλασιασμός των κερατινοκυττάρων αυξάνεται. Ο αυξητικός παράγοντας 1 που μοιάζει με ινσουλίνη επηρεάζει τους φαινομενικούς παράγοντες όπως ανδρογόνα, αυξητική ορμόνη και γλυκοκορτικοειδή. Έχει αποδειχθεί ότι τα ανδρογόνα αυξάνουν τα ενδογενή επίπεδα του IGF-1 στο αίμα και αυτό αυξάνει περαιτέρω το επίπεδο των ανδρογόνων. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σμήγματος.

Του αρθογράφου

Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας
Δείτε όλα τα άρθρα του
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώΔιαβάστε επίσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2022
Το σταμναγκάθι γνωστό και με την ονομασία Cichorium Spinosum, από την αρχαιότητα ακόμα χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11:29 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Δ όπως Δυσμηνόρροια: Συμπτώμαατα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
12:18 Ψυχική και Σωματική Υγεία...Συνδέονται; Ψυχογενής Βουλιμία: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
10:33 ΠΑΙΔΙ Παιδί και Διαδίκτυο: τι πρέπει να γνωρίζουμε;
12:34 FITNESS Aerial Yoga: τι είναι και ποια τα οφέλη της
12:51 ΟΜΟΡΦΙΑ Αποτοξίνωση επιδερμίδας: πώς επιτυγχάνεται;
13:26 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αβοκάντο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;
12:50 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Γ όπως Γαστρεντερίτιδα: πώς την αντιμετωπίζουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2022 healthmagazino.gr - All Rights Reserved