Όλοι θέλουμε να φτιάξουμε νόστιμο και φρέσκο φαγητό. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί και λιανοπωλητές επικεντρώνονται στο κέρδος τους και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τρόπους για να μας πουλήσουν μη ρευστά αγαθά. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι η τοποθέτηση πολλών βότανων σε μια έτοιμη σαλάτα βοηθά στη συγκάλυψη των συστατικών που έχουν λήξει; Οι αγοραστές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί και αποκαλύπτουν νέα κόλπα ανέντιμων εμπόρων λιανικής πώλησης.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας εμποδίσουν να πέσετε θύματα απάτης στο μαγαζί και να είστε πάντα ευχαριστημένοι με τα καλούδια που αγοράζετε.
1. Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγοράσετε μεμονωμένα συσκευασμένα τρόφιμα
που ήταν κομμένα σε φέτες ή παρασκευάστηκαν στο deli (κρύα κομμάτια, πιατάκια τυριών ή λαχανικών, μαρινάδες, φρούτα κ.λπ.). Είναι πολύ πιθανό ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν.
Η ημερομηνία συσκευασίας δεν σας λέει τίποτα στην περίπτωση αυτή, επειδή αυτοκόλλητα με αυτές τις πληροφορίες μπορούν να αλλάξουν πολλές φορές την ημέρα. Ακόμα και τα φρέσκα τρόφιμα σε αυτή τη συσκευασία προσελκύουν αμέσως πολλά βακτήρια, γι 'αυτό είναι καλύτερα να ζητήσετε από κάποιον που βρίσκεται στο deli να κόψει και να συσκευάσει το φαγητό σας μπροστά σας ή να επιλέξει τα προϊόντα που συσκευάζονται στο εργοστάσιο.
2. Να είστε σε εγρήγορση στο τμήμα deli.
Όταν αγοράζετε έτοιμες σαλάτες, δώστε προσοχή στις σαλάτες που έχουν πολλά σκόρδο και μπαχαρικά ή φρέσκα βότανα: έτσι προσπαθούν να μεταμφιέσουν τα εμπορεύματα που έχουν λήξει. Όταν επιλέγετε μια σαλάτα, θυμηθείτε ότι οι σαλάτες με κρέας ή ψάρι εκπνέουν ταχύτερα από ό, τι αυτες μονο με λαχανικά, και οι σαλάτες με ελαιόλαδο είναι ασφαλέστερες από τις σαλάτες ντυμένες με μαγιονέζα.
Είναι καλύτερα να επιλέξετε σαλάτες χωρίς σάλτσα που μπορούν να αποθηκευτούν έως και 2 ημέρες. Για να είστε απολύτως ασφαλείς, μπορείτε να ελέγξετε το κατάστημα και να δείτε εάν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την εργασία με τα τρόφιμα.
Εδώ είναι μερικά από αυτά:
Μια έτοιμη σαλάτα πρέπει να φυλάσσεται σε ένα γυάλινο πιάτο (εύκολα οξειδώνεται σε ένα μεταλλικό πιάτο) σε ξεχωριστή θήκη επίδειξης.Κάθε πιάτο έχει ξεχωριστό κουτάλι.Ένας εργαζόμενος στο κατάστημα να φοράει γάντια μιας χρήσης όταν αγγίζει τα τρόφιμα.
3. Ελέγξτε την κατάσταση της συσκευασίας.
Αναποδογυρισμένες πλευρές, παραμορφώσεις, ρωγμές, θρυμματισμένο χαρτόνι με ίχνη αποξηραμένου υγρού - αυτά δεν είναι μόνο «καλλυντικά ελαττώματα». Οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένης αποθήκευσης, μεταφοράς σε λανθασμένες συνθήκες και ακόμη και λήξης.
4. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία σας για να εξετάσετε προσεκτικά τα προϊόντα.
Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα γνωρίζουν απόλυτα πώς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους από την καλύτερη πλευρά. Ο στόχος σας είναι να δείτε τι είναι κρυμμένο. Για παράδειγμα, ο φωτισμός σε περιπτώσεις εμφάνισης κρέατος κάνει τα πάντα φρέσκα και λαχταριστά. Ζητήστε από έναν υπάλληλο να πάρει ένα κομμάτι που σας άρεσε και να το δείτε μόνοι σας: μπορεί να φαίνεται διαφορετικό κάτω από το κανονικό φως.
Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατεψυγμένα τρόφιμα: μην αγοράζετε τρόφιμα με πολύ παγωμένο πάγο πάνω τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί πολλές φορές και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Είναι επίσης δύσκολο να εκτιμήσετε οπτικά τι είναι κρυμμένο κάτω από το λούστρο.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα στερεότυπα πολλά άτομα αποφεύγουν να αγοράζουν το κρέας με μια στεγνή ταινία στην κορυφή επειδή νομίζουν ότι είναι παλιά. Ωστόσο, αυτό σημαίνει μόνο ότι το κρέας αυτό είχε επαφή με τον αέρα και δεν καλύπτεται από πλαστικό περιτύλιγμα. Εάν ένα κομμάτι κρέατος φαίνεται υπερβολικά υγρό, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα προσπαθούσαν να το "ανανεώσουν" ρίχνοντας νερό πάνω από αυτό, γεγονός που θα κάνει το κρέας λιγότερο ζουμερό μόλις μαγειρευτεί.
5. Προσοχή στα φωτεινά προϊόντα.
Είναι ωραίο να κοιτάζετε τα φωτεινά χρώματα και συνδέονται με λαμπρές γεύσεις. Αλλά αυτός ο κανόνας δεν λειτουργεί πάντα με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε ανοιχτό έδαφος έχουν συνήθως ένα θαμπό φλοιό, στίγματα και άλλες ατέλειες, παρόλο που είναι υγιή και γευστικά. Τα φρούτα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια είναι όμορφα και ελκυστικά, αλλά ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πιο λαμπερό τυρί είναι, τόσο περισσότερο λίπος περιέχει και τόσο καλύτερη είναι η γεύση του. Αλλά το φυσικό τυρί είναι πάντα λευκό ή κιτρινωπό. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα επιτυγχάνεται μόνο προσθέτοντας χρώμα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό είναι ένα αβλαβές πρόσθετο χρώματος από σπόρους Annatto, αλλά το φωτεινό χρώμα δεν αποτελεί ακόμα κριτήριο για την επιλογή καλού τυριού.
Το φωτεινό χρώμα του σολομού μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας χημικό χρωματισμό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το κέτσαπ και άλλες σάλτσες. Ακόμα κι αν είμαστε πάντα προσελκύονται από φωτεινά βάζα, είναι καλύτερα να επιλέξετε σάλτσες με φυσικά χρώματα. Σημαίνει ότι ήταν κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά.
6. Μην είστε τεμπέλης, κοιτάξτε γύρω από τα αγαθά που χρειάζεστε.
Προκειμένου να πωλούν ακριβότερα αγαθά και να κερδίζουν περισσότερα κέρδη, οι λιανοπωλητές τα βάζουν στα πιο αξιοσημείωτα ράφια - στο επίπεδο των οφθαλμών του αγοραστή, στο μεσαίο τμήμα της οθόνης. Αυτά τα προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα λόγω της διαφήμισης, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από ποιοτικά συστατικά.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες λόγω των προϊόντων που έχουν λήξει, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα μετακινούν τα αγαθά που πρόκειται να λήξουν σύντομα κοντά στην άκρη του ραφιού. Το συμπέρασμα είναι εύκολο: μην είστε τεμπέλης. Φτάστε στο πίσω μέρος των ραφιών για να αγοράσετε πιο φρέσκα και καλύτερα.
7. Κατανόηση των ετικετών, κυριολεκτικά.
Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται όροι όπως "γαλακτώδες" ή "γαλακτικό" επειδή τα συστατικά δεν είναι "αληθινά". Ο κατασκευαστής δεν προσπαθούσε να τους δώσει ένα "χαριτωμένο" ή ένα "επιστημονικό" όνομα. Αυτά τα "γαλακτώδη", τα "cheese-ohs", τα "yogos" και άλλα περίεργα ονόματα έχουν σκοπό να αποκρύψουν και να πουλήσουν ένα φτηνό, χαμηλής ποιότητας ισοδύναμο ενός πραγματικού προϊόντος.
Μην νομίζετε ότι τα σημάδια όπως "καμία προσθήκη ζάχαρης", "καμία χοληστερόλη", "εμπλουτισμένη με βιταμίνες", και άλλα είναι ένα σημάδι ποιότητας. Στην πραγματικότητα, "καμία προσθήκη ζάχαρης" σημαίνει "περιέχει πολλά χημικά γλυκαντικά", και τα πράγματα που περιέχουν πολλές βιταμίνες δεν είναι πάντα καλές.
8. Επιλέξτε τοπικά προϊόντα.
Μερικές φορές παραλείπουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι ψευδής διαφήμιση. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε αν το προϊόν προέρχεται από τοπικό επίπεδο. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Είναι καλύτερο να αγοράζετε αγαθά τοπικής προέλευσης, επειδή οι μακριές μεταφορές και πιθανές παραβιάσεις των συνθηκών μεταφοράς μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητά τους.
9. Ζητήστε συμβουλές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα.
Είναι εύκολο να κανονίσετε τα αγαθά στα ράφια με έναν περίπλοκο τρόπο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθείς σαν πελάτης. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία σας να ζητήσετε από έναν εργαζόμενο στο κατάστημα τα απαραίτητα αγαθά - όπου μπορείτε να τα βρείτε, πόσο φρέσκα είναι και πότε θα φτάσει η επόμενη παρτίδα. Ακόμα κι αν ο εργαζόμενος του καταστήματος προσπαθεί να σας πει ψέμματα, πιθανότατα θα το παρατηρήσετε και θα συντάξετε τα συμπεράσματά σας.
Για να τα συνοψίσουμε όλα, θα πρέπει να πούμε ότι είναι απαραίτητο να επιλέγετε τα τρόφιμά σας έξυπνα και με ενθουσιασμό. Μην ξεχνάτε ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας κάνουν να αγοράσετε τα αγαθά τους. Ωστόσο, εάν είστε λίγο πιο προσεκτικοί, μόνο το πιο γευστικό και υγιεινό φαγητό θα εμφανιστεί στο τραπέζι σας.
Ποια είναι τα κόλπα σας για την επιλογή των καλύτερων προϊόντων στο κατάστημα παντοπωλείων;
Του αρθογράφου
Αυτός είναι ο ξηρός καρπός, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση.
Δείτε 5 βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επαναφέρουν την «άνοιξη» στο βηματισμό σας και μεσα από ποιες τροφές μπορείτε να τις προσλάβετε