Αφήστε τα καλοπιάσματα και τα ανταλλάγματα (έτσι κι αλλιώς δεν «πιάνουν») και καταπολεμήστε την άρνηση των παιδιών με τη μαγειρική σας!
1. Αλμυρά μάφιν με κολοκύθια
Τι θα χρειαστείτε
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέικν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια τριμμένα κολοκύθια (περίπου 2 μέτρια σε μέγεθος κολοκύθια)
Τι θα κάνετε
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα άλλο σκεύος, χτυπήστε τα αυγά στο μίξερ για 1 λεπτό. Έπειτα, προσθέστε το γάλα, το λάδι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, βάλτε και τα κολοκύθια και αφήστε το μίγμα να αναμιχθεί καλά. Έπειτα, ρίξτε μέσα το μίγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε.
Τοποθετήστε το μίγμα στο σκεύος για τα μάφιν και αφήστε να ψηθούν για 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: parenting.com
2. Πίτσα με σπανάκι
Τι θα χρειαστείτε
150 γραμμάρια σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
2 κουταλιές της σούπας νερού
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 φλιτζάνι ρικότα
Ζύμη για πίτσα (ή αραβική πίτα)
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
Αλάτι και πιπέρι
Τι θα κάνετε
Αφήστε το σπανάκι να βράσει και στο τέλος σουρώστε το καλά. Έπειτα, ανακατέψτε τη ρικότα και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα κομμάτι λαδόκολλας ανοίξτε τη ζύμη για την πίτσα και απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα με τη ρικότα. Από πάνω, προσθέστε το σπανάκι, τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Περιχύστε με το λάδι.
Ψήστε την πίτσα για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά, αφήστε τη να κρυώσει και απολαύστε τη!
Πηγή: parenting.com
3. Μπιφτέκια από… μπρόκολο
Τι θα χρειαστείτε
2 φλιτζάνια μπρόκολο (μόνο τις φουντίτσες)
2 μεγάλα αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γαλέτα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τι θα κάνετε
Βράστε το μπρόκολο μέχρι να «ανοίξουν» οι φουντίτσες και να γίνουν τρυφερές. Στη συνέχεια, αφήστε το να «ξεκουραστεί» και να αποβάλλει τα υγρά του. Έπειτα, βάλτε μέσα στο μούλτι το μπρόκολο, το αυγό, το αλάτι και τη γαλέτα και αφήστε τα να πολτοποιηθούν.
Μόλις ετοιμαστούν, σχηματίστε μικρά μπαλάκια με ένα κουτάλι και τοποθετήστε τα ένα – ένα σε τηγάνι που καίει. Μόλις ροδίσουν από τη μία μεριά, γυρίστε τα και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, που θα έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.
Αφού ετοιμαστούν, μπορείτε να τα σερβίρετε ως μπουκίτσες αλλά κα ως burger σε στρογγυλά ψωμάκια (ακόμα καλύτερη παραπλάνηση για τα παιδιά).
Πηγή: superhealthykids.com
4. Παστίτσιο με γλυκοπατάτες και καρότα
Τι θα χρειαστείτε
500 γραμμάρια μουσακά
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
200 γραμμάρια φασόλια (ακόμα και σε κονσέρβα- προαιρετικά)
2 γλυκοπατάτες
Τι θα κάνετε
Ξεφλουδίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σε ίσα, μακρόστενα κομμάτια. Έπειτα, βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό για να βράσουν. Στη συνέχεια, απλώστε λίγο λάδι σ’ ένα τηγάνι, αφήστε το να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά και αφήστε τον να σοταριστεί μέχρι να πάρει καφέ χρώμα, περίπου για 10 με 12 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε και τα φασόλια και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για ακόμη δύο λεπτά, ενώ ανακατεύετε.
Στο μεταξύ, βγάλτε τις γλυκοπατάτες απ’ το νερό, ακουμπήστε τις σε ένα πιάτο και λιώστε τις με ένα μαχαίρι.
Σε ένα σκεύος, απλώστε το μίγμα με τον κιμά και από πάνω τον πουρέ της πατάτας. Αφήστε το εναλλακτικό παστίτσιο σας να ψηθεί στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
Πηγή: momjunction.com
Εναλλακτικά, φτιάξτε μια κις λορέν με ποικιλία λαχανικών