Οι άνθρωποι με γενικευμένη διαταραχή άγχους περιγράφουν τον εαυτό τους ως ανέκαθεν αγχώδη.
Στρες, θλίψη και απομόνωση είναι τα τρία κυριότερα συμπτώματα που συνοδεύουν την συνήθεια του μη αγγίγματος στην εποχή μας.
Η απομόνωση και ο κατ' οίκον περιορισμός γέννησαν στρεσογόνους παράγοντες όπως η μοναξιά, η ανεργία και οι συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, ικανούς να εξασθενήσουν την άμυνα του οργανισμού.
«Δύο επιστήμες βρήκαν οι άνθρωποι για τη φροντίδα του σώματος, την ιατρική και τη γυμναστική. Για τις αρρώστιες της ψυχής και τα πάθη της, φάρμακο είναι μόνο η φιλοσοφία». Πλούταρχος
Μέσα από την Εικαστική Θεραπεία τα άτομα ενθαρρύνονται να εκφράσουν εμπειρίες και συναισθήματα που δυσκολεύονται να φανερώσουν με λέξεις. Η δημιουργία και η συμβολική επικοινωνία είναι δύο θεραπευτικές πλευρές της.
Καταγράφοντας τη νευρωνική δραστηριότητα στους εγκεφάλους αρουραίων που είχαν κληθεί να λάβουν περίπλοκες αποφάσεις, οι ειδικοί αναγνώρισαν μια νέα δομή στη λειτουργική οργάνωση του κογχομετωπιαίου φλοιού.
Τα στάδια του πένθους και της απώλειας είναι κοινά για όλους, ανεξάρτητα από την μόρφωση, το κοινωνικό επίπεδο και το πολιτισμικό υπόβαθρο του καθενός.