Σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν οι διαβητικοί που εντάσσουν τρόφιμα ολικής άλεσης στο διαιτολόγιό τους, ωστόσο ελλοχεύει ένας κίνδυνος που μπορεί να ανατρέψει τα ευεργετικά τους οφέλη.
Αρκετά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη πως ασθενείς με συννοσηρότητες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ενδεχομένως να έχουν υψηλότερη πιθανότητα για επιπλοκές σχετιζόμενες με τη νόσο COVID-19.