Πόσο πιθανό είναι να έχει ένας άνθρωπος καταθλιπτικά συμπτώματα και ταυτοχρόνως να είναι ιδιαίτερα αγχώδης. Μπορεί να ξέρει ποιο προηγήθηκε;
Περισσότεροι από έξι στους δέκα νέοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που σχετίζεται με την κατάθλιψη ή την αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου και ότι τα ποσοστά κατάθλιψης αναμένεται να εκτοξευθούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το στρες και η κατάθλιψη μπορεί να διαταράξουν τον δερματικό φραγμό, εντείνοντας τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της στα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από αυτήν.
Δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες με επιστολή τους στο Science εφιστούν την προσοχή σε έναν αφανή αλλά υπαρκτό «σαμποτέρ», στο «σύνδρομο του απατεώνα» (imposter syndrome), που μπορεί να υποσκάψει την ψυχική υγεία και την επαγγελματική σταδιοδρομία αρκετών ανθρώπων.
Τα στάδια του πένθους και της απώλειας είναι κοινά για όλους, ανεξάρτητα από την μόρφωση, το κοινωνικό επίπεδο και το πολιτισμικό υπόβαθρο του καθενός.