Βιταμίνη D3: Τι οφέλη έχει στα παιδιά;

H Βιταμίνη D3, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου είναι πολύ αναγκαία για όλες τις ηλικίες ακόμα και για τα παιδιά. Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητη;

Βιταμίνη D3 στο έμβρυο

Η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη ακόμα και στο έμβρυο. Έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη D3 παίζει ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και στην εγκυμονούσα. Μέσα από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο η βιταμίνη D3 έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην κυτταρική αναπαραγωγή. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 κατά την εγκυμοσύνη εκθέτουν το έμβρυο σε ένα μη θρεπτικό περιβάλλον.

Βρεφική ηλικία

Μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D3 στα βρέφη. Είναι ήδη γνωστό πως η βιταμίνη D3 βοηθά στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D3, τότε το ασβέστιο δεν κατευθύνεται προς τα κόκαλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης ραχίτιδας. Η ραχίτιδα είναι η πάθηση κατά την οποία παρατηρείται παραμόρφωση στα οστά των ποδιών στα μωρά. Επιπλέον, η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη και για την απορρόφηση του ασβεστίου για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών. Πόσο μάλλον στα βρέφη που αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια.

Παιδική ηλικία

Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Εκτός από την απορρόφηση του ασβεστίου η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών ειδικότερα τώρα που έχουν ξεκινήσει τα σχολεία. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά ή έχει μυϊκή αδυναμία τότε καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δείτε εάν το παιδί σας έχει έλλειψη βιταμίνης D3.

Βέβαια, θα αναρωτηθείτε πώς γίνεται σε μία χώρα με τόσο ήλιο, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να έχει έλλειψη Βιταμίνης D3. Αυτό είναι και το «Ελληνικό παράδοξο». Είναι πολλοί οι παράγοντες που εμφανίζουμε αυτή την έλλειψη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω του έντονου ρουχισμού, το δέρμα μας δεν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή της Βιταμίνης D3. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χρήση του αντιηλιακού μας προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει και την παραγωγή της Βιταμίνης D3.

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούμε να βρούμε τη Βιταμίνη D3, όπως λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή, εντούτοις μόνο το 20% της συνιστώμενης ποσότητας λαμβάνουμε από αυτές. Πλέον οι παιδίατροι συστήνουν την πρόσθετη λήψη της Βιταμίνης D3 μέσω χορήγησης ενός συμπληρώματος διατροφής λόγω του ζωτικού ρόλου που παίζει στον οργανισμό ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Ένας εύκολος τρόπος να δίνεις στο παιδί την αναγκαία ποσότητα Βιταμίνης D3 είναι με τις σταγόνες του . Είναι συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο και για βρέφη με 100% φυσικής προέλευσης βιταμίνη D3, για την καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό. Επιπλέον δεν περιέχει τεχνητά έκδοχα , γλουτένη, λακτόζη και αλκοόλ κάνοντάς το απόλυτα ασφαλές. Με το πρακτικό ενσωματωμένο σταγονόμετρο θα είναι αρκετά εύκολο να το δίνεις στο παιδί χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι καθώς είναι γνωστό πως τα παιδιά δεν έχουν υπομονή.

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Πηγή: medicalnews.gr

Του αρθογράφου





Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Δύο νέες μελέτες Ελλήνων και Καναδών επιστημόνων, δεν επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη D προστατεύει από τον κορονοϊό και τη λοίμωξη Covid-19.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019
Παραδόξως λίγες τροφές περιέχουν πολύ βιταμίνη D, εκτός και αν έχει προστεθεί τεχνητά σε αυτές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved